Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αλλάζει στάση η Γερμανία στο Κλίμα - Υιοθετεί το στόχο για μηδενική εκπομπή αερίων έως το 2050

tags :
Αλλάζει στάση η Γερμανία στο Κλίμα - Υιοθετεί το στόχο για μηδενική εκπομπή αερίων έως το 2050
Πίσω από την αρνητική μέχρι τώρα στάση της Γερμανίας στην υιοθέτηση πιο αυστηρών κανόνων για το Κλίμα βρίσκονταν οι γερμανικές βιομηχανίες  
Αλλάζει στάση η Γερμανία σχετικά με τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα σε ολόκληρη της Ευρώπη έως το 2050 ανακοινώνοντας ότι θα στηρίξει την πρόταση του ΟΗΕ για μείωση στο 55% από 40% των εκπομπών ρύπων.
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, επικαλούμενοι έγγραφα που διέρρευσαν από το Βερολίνο, η στήριξη της Γερμανίας γύρω από το θέμα, αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα οι υπόλοιποι ηγέτες της ΕΕ να συμφωνήσουν σε έναν ευρωπαϊκό στόχο για το 2050 στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες που είναι προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα.
Η αρνητική στάση της Γερμανίας απέναντι στην υιοθέτηση πιο αυστηρών κανόνων για τη μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων στην ΕΕ που στήριζαν 8 κράτη μέλη - η Δανία, η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, οι Κάτω Χώρες και η Πορτογαλία - έκρυβε πίσω της την άρνηση των μεγάλων γερμανικών βιομηχανιών και κυρίως των κολοσσών της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Όπως από τον περασμένο μήνα, υπήρξαν ενδείξεις ότι η καγκελάριος Merkel προετοιμαζόταν να αλλάξει τη θέση της και να στηρίξει το στόχο για μείωση της καύσης άνθρακα.
Μια συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ θα έδινε τη δυνατότητα στην Ευρώπη να αναλάβει ηγετικό ρόλο στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενισχύοντας το αίτημά του γ.γ Antonio Guterres να αυξήσει την πίεση στην Κίνα, την Ινδία και άλλες χώρες να κάνουν περισσότερα για το Κλίμα.
Η απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη συμφωνία για το κλίμα του Παρισιού - η οποία στοχεύει στον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από 2C - έχει αυξήσει την πίεση στην ΕΕ να ηγηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο προς την κατεύθυνση αυτή ώστε να εμποδιστούν χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία.
Στο πλαίσιο αυτό το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε η πρώτη μεγάλη παγκόσμια οικονομία που θα νομοθετήσει υπέρ της μηδενικής εκπομπής ρίπων έως το 2050 στόχος που αναμένεται να υιοθετήσει έως το τέλος του χρόνου και η Γαλλία.
Οι αρνητικές εκτιμήσεις για το Κλίμα στην τελευταία έκθεση του ΟΗΕ για το περιβάλλον αλλά και οι φετινές μεγάλες διαδηλώσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες για το κλίμα συνέβαλαν σημαντικά στη μετατόπιση της κοινής γνώμης που αύξησε καθοριστικά για το μέλλον της Ευρώπης την πολιτική δύναμη των Πρασίνων στο ευρωκοινοβούλιο.

Η Γερμανία θα στηρίξει το στόχο για μηδενική εκπομπή αερίων

Δεκαέξι κράτη μέλη της ΕΕ έχουν υπογράψει τη μηδενική εκπομπή αερίων, αν και η Γερμανία αρνήθηκε να δεσμευτεί σε αυτό το στόχο με τους Γερμανούς διπλωμάτες να αρνούνται να αποκαλύψουν επίσημα γιατί το Βερολίνο είχε αποφασίσει να εγκρίνει εν τέλει το σχέδιο.
Ενώ η συμπόρευση της Γερμανίας στον κοινό αυτό στόχο είναι καθοριστικής σημασίας, η Πολωνία, η Βουλγαρία και η Ουγγαρία αντιτίθενται στον στόχο για μείωση έως το 2050 για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους.
Ωστόσο, θα μπορούσαν να πεισθούν να υποστηρίξουν το σχέδιο εάν υπήρχαν επαρκείς πόροι για να διευκολυνθεί η μετάβαση, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ.
Η Πολωνία, η οποία καλύπτει το 80% της ηλεκτρικής της ενέργειας από τον άνθρακα, θα επηρεαστεί σημαντικά σε περίπτωση που η ΕΕ υιοθετήσει το στόχο της μηδενική εκπομπής ρύπων.
Η χρηματοδότηση από την ΕΕ ωστόσο θα την διευκόλυνε στη μετάβαση αυτή - για παράδειγμα με την πληρωμή επιδομάτων επανεκπαίδευσης ή επιδόματα ανεργίας για τους εργαζόμενους στις βιομηχανίες ορυκτών καυσίμων - αποτελεί βασικό θέμα συζήτησης. Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ΕΕ μειώθηκαν κατά 22% μεταξύ 1990-2017, καθώς η οικονομία της ΕΕ αυξήθηκε κατά 57%.
Παρότι, το γεγονός ότι η ΕΕ στρέφεται προς την «καθαρή ενέργεια» για να επιτύχει τον στόχο του 2030 για μειώσεις των ρύπων κατά 40% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, αυτό δεν είναι αρκετό για να υπάρξει σημαντική μείωση παγκοσμίως.
Η τελευταία έκθεση της IPCC κατέδειξε ότι μειώνοντας στο μηδέν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στο καθαρό μηδέν μέχρι το 2050 είναι ζωτικής σημασίας εάν η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη περιοριστεί στο 1,5C.
Εκτίμησε ότι οι εκτεταμένες αλλαγές που απαιτούνται στην οικονομία θα απαιτούσαν επενδύσεις ύψους 175 έως 290 δις ευρώ σε ενεργειακή υποδομή ετησίως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης