Τελευταία Νέα
Διεθνή

FAZ: Τη Merkel προτείνει αιφνιδιαστικά για την προεδρία της Κομισιόν ο Γάλλος πρόεδρος Macron

FAZ: Τη Merkel προτείνει αιφνιδιαστικά για την προεδρία της Κομισιόν ο Γάλλος πρόεδρος Macron
Τι κρύβει η πρόταση Macron για την προτίμηση Merkel στη θέση του προέδρου της Κομισιόν
Την έκπληξη έκανε ο Γάλλο πρόεδρος Macron ο οποίος στα ονόματα των επίδοξος διαδόχων για τη θέση του Jean Claude Juncker πρόσθεσε και αυτό της γερμανίδας καγκελαρίου A,Merkel
Αυτό αναφέρει η γερμανική εφημερίδα FAZ αν και είναι γνωστό ότι για τη Merkel αυτό δεν είναι μέσα στις επιδιώξεις της. Άμεσα τουλάχιστον..
Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, που επικαλείται συνέντευξη του γάλλου προέδρου στην Ελβετική τηλεόραση, είναι η τελευταία σε μια σειρά από προτάσεις που εντάσσονται στην επίπονη συζήτηση που ξεκίνησε μετά τις Ευρωεκλογές για τη διαδοχή Juncker στο αξίωμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως «εάν το θέλει θα την υποστήριζα».
Το θέμα της συγκεκριμένης διαδοχής που θα αντιμετωπιστεί από κοινού με τα νέα πρόσωπα σε υψηλόβαθμες θέσεις όλων των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, έχει διχάσει τους 28, οι οποίοι δεν έχουν την πολυτέλεια του χρόνου.

Ποιοί οι στόχοι Macron

Η γερμανική εφημερίδα ωστόσο βλέπει πίσω από την πρόταση Macron λέγοντας ότι «εκ πρώτης όψεως θα μπορούσε να δώσει λύση στο διαπραγματευτικό αδιέξοδο και θα έκανε τη Γερμανία, που στηρίζει αναφανδόν τον M. Weber για το ίδιο αξίωμα, να στρέψει την υποστήριξή του στη Merkel.
Αυτό θα διευκόλυνε τις επιλογές άλλων προσώπων για άλλα αξιώματα. Για παράδειγμα, το αξίωμα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που κατέχει ο πολωνός Tusk θα μπορούσε να περάσει σε μικρή χώρα της ανατολικής Ευρώπης, αίφνης στη Λιθουανία.
Η πρόεδρος Dalia Gribaiskaite μετά από δύο θητείες δεν μπορεί να ξαναβάλει υποψηφιότητα και θεωρητικά θα μπορούσε να μετακομίσει στις Βρυξέλλες, στον 13ο όροφο του κτηρίου Μπερλεμόντ. Και για να διατηρηθεί η ισορροπία ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ολλανδός Σοσιαλδημοκράτης F. Timmermans θα μπορούσε να διαδεχθεί την F. Mongherini, ως επικεφαλής του Ύπατου Εκπροσώπου για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ.
Και τέλος, τίποτα δεν θα μπορούσε θεωρητικά να σταθεί εμπόδιο για έναν Γάλλο ή μία Γαλλίδα στο πηδάλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη.
Εκ δεύτερης όψεως όμως η πρόταση Macron στερείται βάσης.
Γιατί ο γάλλος πρόεδρος γνωρίζει πολύ καλά ότι η Merkel δεν έχει βλέψεις για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το έργο του προέδρου της Κομισιόν είναι τόσο σκληρό που ακόμη και ο απερχόμενος πρόεδρος Juncker ομολόγησε το 2014 στο περιοδικό «Politico» ότι κατά τη διάρκεια τις εκλογής του το 2014 θα προτιμούσε να είχε αναλάβει πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, διότι δεν είναι αξίωμα απαιτητικό από πλευράς επένδυσης χρόνου αλλά προσδίδει γόητρο.

Ο Macron θέλει να εκτοπίσει τον Weber 

Σε κάθε περίπτωση, πίσω από την πρόταση Μακρόν που είναι αντίθετος στην αρχή του Spitzenkandidat, δηλαδή στην ανάληψη της προεδρίας στην Κομισιόν από τον επικεφαλής υποψήφιο του κόμματος που έρχεται πρώτο στις Ευρωεκλογές, υποκρύπτεται προσπάθεια δυσφήμισης του Weber.
Η προσπάθεια έγινε ακόμη πιο σαφής από τα λεγόμενα της Natali Luazo επικεφαλής του κόμματος «Η Δημοκρατία Μπροστά» του Macron, η οποία μίλησε με τρόπο απαξιωτικό για τον Weber σε ομάδα δημοσιογράφων.
Η εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα Le Canard Enchainé κάνει αναφορά σε λεγόμενά της για τον συντηρητικό πολιτικό, τον οποίο αποκάλεσε «εκτόπλασμα».
Το ίδιο απαξιωτικές ήταν αναφορές και για την γερμανιδα καγκελάριο.
«Το πρόβλημα της Ευρώπης είναι η Merkel» φέρεται να είπε.
Παρόλα αυτά οι πιθανότητες του Weber να εκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν δεν φαίνεται να είναι κακές.
Χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των 28 κρατών μελών και των 179 ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος τίποτα δεν μπορεί να γίνει.
Σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έχουν το δικαίωμα να προτείνουν υποψήφιο, εφόσον επιτύχουν πλειοψηφία τουλάχιστον 21 μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου λαμβάνοντας φυσικά υπόψη τους το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών.
Αλλά την τελική απόφαση δια ψηφοφορίας από μια πλειοψηφία των 751 ευρωβουλευτών θα την πάρει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Και εδώ σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι κομματικές συμμαχίες. Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει κάπως την επόμενη εβδομάδα στο Συμβούλιο Κορυφής στις 20 και 21 Ιουνίου με την ελπίδα ότι μέχρι τότε ίσως να έχει πρυτανεύσει η ευρωπαϊκή συναίνεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης