Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η δεξιά απέναντι στην «κεντροδεξιά μεταρρυθμιστική και φιλελεύθερη ΝΔ»

tags :
Η δεξιά απέναντι στην «κεντροδεξιά μεταρρυθμιστική και φιλελεύθερη ΝΔ»
Το βασικό θέμα είναι ποια είναι τα πολιτικά κόμματα που θα εκφράσουν αυτούς που αυτοπροσδιορίζονται δεξιοί και περιλαμβάνουν την πατριωτική δεξιά και την ακροδεξιά.
Εάν ανατρέξει κανείς στο μακρινό παρελθόν, ειδικά εμείς οι μεγαλύτεροι ενθυμούμαστε ότι δύο ήταν οι πολιτικοί πυλώνες της Ελλάδος, η δεξιά που ξεκίνησε από την μεταπολίτευση με την ΕΡΕ που εξελίχθηκε σε ΝΔ του Καραμανλή και αργότερα Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και από την άλλοι οι σοσιαλιστές που εκπροσωπήθηκαν στην Ελλάδα από το ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Κατά καιρούς δημιουργήθηκαν δεξιά της ΝΔ ορισμένα κόμματα όπως η ΕΠΕΝ που ήταν κόμμα που υποστήριζε τις θέσεις του Γεωργίου Παπαδόπουλου επικεφαλής της δικτατορίας της περιόδου 1967 με 1974 αλλά και αριστερά κόμματα όπως ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου.
Η ΝΔ ως ο βασικός πυλώνας των πολιτών που αποκαλούνταν δεξιοί είχε καταφέρει να απορροφήσει όλες τις δυνάμεις που ξεκινούσαν από το κέντρο έως την ακροδεξιά.
Η ακροδεξιά στην Ελλάδα, που σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με τον ναζισμό – είναι μια κατευθυνόμενη αριστερή προπαγάνδα – ουσιαστικά εκφραζόταν μέσω της ΝΔ.
Η ΝΔ έχοντας στους κόλπους της μεγάλες πολιτικές προσωπικότητες όπως ο Ευάγγελος Αβέρωφ που ήταν παραδοσιακός δεξιός είχε καταφέρει στην Ελλάδα να ενσωματώσει όλη την παραδοσιακή δεξιά και ακροδεξιά.
Από την άλλη πλευρά το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου λαοπλάνου και χαρισματικού ηγέτη είχε καταφέρει να ενσωματώσει όλους όσους αυτοπροσδιορίζονταν αριστεροί.
Θυμίζουμε ότι πλην ΚΚΕ και ΚΚ Εσωτερικού τα υπόλοιπα αριστερά κόμματα ήταν ανύπαρκτα έως ότου εμφανίστηκε ο Συνασπισμός που ωστόσο εκπροσωπούσε 3-4% του ελληνικού λαού.
Οι δύο μεγάλες πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδος είχαν καταφέρει να ενσωματώσουν η μεν ΝΔ όλη την Δεξιά και ακροδεξιά, βασιλικούς, υποστηρικτές της δικτατορίας, των ταγμάτων ασφαλείας και το ΠΑΣΟΚ όλη την αριστερά ή κατά το ορθότερο ένα μεγάλο μέρος αυτών που υποστήριξαν στον εμφύλιο πόλεμο το ΕΑΜ ΕΛΛΑΣ.
Μέσω λοιπόν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ οι αυτοπροσιδοριζμένοι δεξιοί και αριστεροί είχαν κόμματα που μπορούσαν να εκφραστούν.
Φθάνοντας στον σήμερα έχει αξία να αναλύσουμε την ΝΔ το κόμμα που θα έρθει στην εξουσία.
Ποιους εκφράζει σήμερα η ΝΔ;
Η ΝΔ έχει μετατοπιστεί από την δεξιά και έχει επιχειρήσει να εκφράσει ένα φιλελεύθερο χώρο, μεταρρυθμιστικό, περισσότερο κεντρώο και λιγότερο δεξιό.
Αυτή η μετατόπιση έδωσε την δυνατότητα στην Χρυσή Αυγή να ενισχυθεί καθώς απορρόφησε μεγάλο μέρος των δεξιών και ακροδεξιών ψηφοφόρων.
Παράλληλα δημιουργήθηκαν και άλλα μικρά κόμματα χωρίς κάποια τύχη που ωστόσο ελάμβαναν ποσοστά πέριξ του 1%.
Οι αυτοπροσδιορισμένοι δεξιοί δεν είναι βέβαιο ότι αισθάνονται άνετα εντός της ΝΔ και όπως απέδειξαν και οι ευρωεκλογές δεν αισθάνονται άνετα να είναι και στην Χρυσή Αυγή.
Οι δεξιοί είναι δύο ειδών αυτοί που προέρχονται από την ακροδεξιά και είναι ακόμη προσκολλημένοι στα παλαιά ιστορικά γεγονότα και η πατριωτική δεξιά που ασφυκτιά εντός της ΝΔ αλλά απεχθάνεται την αριστερά οπότε στηρίζει την ΝΔ περισσότερο ως αντίδραση παρά ως ψήφο εμπιστοσύνης.
Αν και δεν μπορεί να αποδειχθεί στην πράξη αλλά ένα ποσοστό της τάξης του 10% με 12% των ψηφοφόρων είναι αυτό που αποκαλούμαι δεξιά στην Ελλάδα.
Η ΝΔ και η οικογένεια Μητσοτάκη από τα προδικτατορικά χρόνια είχε κεντρώο πρόσημο όχι δεξιό.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας κεντροδεξιός, φιλελεύθερος, μεταρρυθμιστής αλλά εκτιμούμε ότι δεν θα αισθανθεί άνετα εάν κάποιος τον χαρακτηρίσει δεξιό.
Μέσα στην ΝΔ υπάρχουν απόψεις που υποστηρίζουν ότι ο όρος δεξιός πρέπει να εξαλειφθεί κατά μια έννοια.
Οπότε άδικα οι αριστεροί κατηγορούν την ΝΔ ως ένα δεξιό κόμμα, γιατί έχει μετατοπιστεί προς το κέντρο.
Το βασικό θέμα είναι ποια είναι τα πολιτικά κόμματα που θα εκφράσουν αυτούς που αυτοπροσδιορίζονται δεξιοί και περιλαμβάνουν την πατριωτική δεξιά και την ακροδεξιά.
Η έννοια λαϊκή δεξιά που αναφέρεται εσχάτως δεν φαίνεται να υιοθετείται από τους αυτοπροσδιορισμένους δεξιούς.

Κώστας Αντωνίου επικοινωνιολόγος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης