Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Πολεμικά σενάρια στο τραπέζι του Erdogan - Οργισμένη η Τουρκία με την ΕΕ - Γιατί θεωρούνται επικίνδυνες για την Ελλάδα οι μέρες μετά την 29η Ιουνίου

Πολεμικά σενάρια στο τραπέζι του Erdogan - Οργισμένη η Τουρκία με την ΕΕ - Γιατί θεωρούνται επικίνδυνες για την Ελλάδα οι μέρες μετά την 29η Ιουνίου
Στην Αθήνα είναι έντονη ανησυχία ως προς το ενδεχόμενο να προσπαθήσει η Τουρκία, εκ νέου να εκμεταλλευθεί μία περίοδο μετάβασης και προσωρινού κενού εξουσίας στην Ελλάδας
(upd 5) Εύλογη ανησυχία επικρατεί για τις επόμενες κινήσεις του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan στο τραπέζι του οποίου βρίσκονται ακόμη και πολεμικά σχέδια, αν οι γεωπολιτικές και διεθνείς εξελίξεις διευκολύνουν μία τέτοια κίνηση. Παράλληλα σε διπλωματικό επίπεδο η Άγκυρα υποβαθμίζει τη διακήρυξη της Συνόδου των χωρών του Νότου της ΕΕ, λέγοντας πως δεν έχει την παραμικρή αξία, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία εκφράζει την ικανοποίησή της για τα αποτελέσματα των εργασιών.
Στην Αθήνα είναι έντονη ανησυχία ως προς το ενδεχόμενο να προσπαθήσει η Τουρκία, εκ νέου να εκμεταλλευθεί μία περίοδο μετάβασης και προσωρινού κενού εξουσίας στην Ελλάδας, σε περίπτωση που η αξιωματική αντιπολίτευση κερδίσει τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, σημειώνει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Realnews.
Η ένταση αναμένεται κλιμακωθεί τον Ιούλιο, όταν το δεύτερο πλοίο – γεωτρύπανο της Τουρκίας, «Γιαβούζ» θα φτάσει στην ανατολική Μεσόγειο για γεωτρήσεις.
Την ίδια ώρα η Τουρκία έχει αυξήσει κατακόρυφα την κατασκοπευτική της δραστηριότητα στο Αιγαίο και ενισχύσει τις επίλεκτες μονάδες της στο Ακσάζ, στη Μούγκλα, στο Κας και στην  Αττάλεια.
Καθώς οι τουρκικές προκλήσεις αυξάνονται καθημερινά, ένα θερμό επεισόδιο ή απλά ένα ατύχημα  είναι πλέον, σύμφωνα με υψηλά ιστάμενους πολιτικούς και στρατιωτικούς κύκλους στην Αθήνα ένα ορατό ενδεχόμενο.
Εξαιρετικά κρίσιμο για τις εξελίξεις θεωρείται από διπλωματικές πηγές το διάστημα μετά την 29η Ιουνίου 2019 γιατί τότε θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με την αγορά των S – 400 και τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.
Αν και σε δηλώσεις του ο Erdogan ξεκαθάρισε πως οι ρωσικοί πύραυλοι έχουν ήδη αγοραστεί από την Τουρκία και η παραλαβή τους θα γίνει μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Ιουλίου, στην Άγκυρα δεν θεωρούν τη ρήξη με τις ΗΠΑ τελειωμένη υπόθεση.

Erdogan: Έχουμε δικαιώματα στην Κύπρο - Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο Ιουλίου η παραλαβή των S-400

«Ατζαμή» χαρακτήρισε τον Γάλλο πρόεδρο Ε. Macron , ο Τούρκος πρόεδρος, R.T. Erdogan, ενώ υπογράμμισε εκ νέου την πάγια θέση της Άγκυρας ότι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ο λαός που ζει σε όλη την Κύπρο μοιράζεται όλα όσα βγουν από τα ύδατα της.
Επιστρέφοντας από το Τατζικιστάν ο κ. Erdogan σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους, εξήγησε ότι στην Κύπρο υπάρχουν δικαιώματα των Τούρκων ομογενών, τα οποία η Άγκυρα διεκδικεί.
Κάνοντας αναφορά στον Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος προ ημερών εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη του στην Κύπρο και δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της στην οικονομική ζώνη της Κύπρου, ο Erdogan έσπευσε να απαντήσει ότι ο  «ο κ. Macron είναι ατζαμής.
Δεν έχει συνηθίσει τα καθήκοντα του και μάλλον θα περάσει καιρός μέχρι να συνηθίσει».
Σύμφωνα με τον ο Erdogan, δικαίωμα να μιλούν στην ανατολική Μεσόγειο έχουν όσοι έχουν δικαίωμα να μιλήσουν και διερωτήθηκε «από πού προέκυψε το δικαίωμα της Γαλλίας να μιλάει για την ανατολική Μεσόγειο; Έχει ακτές εκεί;».
Ακόμη, ο Tayyip Erdogan εκτίμησε ότι η Τουρκία θα αρχίσει να προμηθεύεται τους πυραύλους S-400 από τη Ρωσία μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου 2019, μία εξέλιξη που αναμένεται να πυροδοτήσει εντάσεις με την Ουάσινγκτον, όπως εκτιμά το Reuters.
«Συζητήσαμε το θέμα των S-400 με τη Ρωσία και σε μεγάλο βαθμό έχει διευθετηθεί» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, κατά την επιστροφή του από μία επίσκεψη στο Τατζικιστάν.
«Νομίζω ότι (οι πύραυλοι) θα αρχίσουν να καταφθάνουν μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου» πρόσθεσε ο Erdogan.

State Department: Ιδιαίτερα προκλητικό βήμα οι τουρκικές γεωτρήσεις - Κίνδυνος για αύξηση της έντασης στjην περιοχή

«Ιδιαίτερα προκλητικό» βήμα, το οποίο θα αυξήσει την ένταση στην περιοχή χαρακτηρίζει το State Department την τοποθέτηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μ. Cavusoglu, στις αρχές Μαΐου, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι έχει ξεκινήσει η Άγκυρα τη διαδικασία για τη διεξαγωγή των παράνομων γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Την βαθιά ανησυχία της Ουάσινγκτον για τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Cavusoglu εξέφρασε απαντώντας σε ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, υπενθυμίζοντας και την σχετική ανακοίνωση  με την οποία το State Department καλεί την Άγκυρα να ακυρώσει την απόφαση της για την διεξαγωγή των παράνομων γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του State Department ανέφερε ότι «όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος στην δήλωση που έκανε στις 6 Μαΐου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας που αφορούν την έναρξη υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια περιοχή την οποία αξιώνει η Κυπριακή Δημοκρατία ως Αποκλειστική Οικονομικής της Ζώνη.
 «Αυτό το βήμα είναι ιδιαίτερα προκλητικό και δημιουργεί τον κίνδυνο για την αύξηση της έντασης στην περιοχή», καταλήγει.

Κρίσιμη η συνάντηση Trump - Erdogan

Καθοριστική αναμένεται να είναι η συνάντηση του Erdogan με τον Αμερικανό ομόλογό του, Donald Trump στο περιθώριο της Συνόδου των G20 (28-29 Ιουνίου) στην  Οσάκα της Ιαπωνίας.
Η Τουρκία καλλιεργεί προσδοκίες, πως για το θέμα μπορεί να υπάρξει συνάντηση σε επίπεδο κορυφής, καθώς στις εργασίες της Συνόδου θα πάρει μέρος και ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin.
Διπλωματικές πηγές εκτιμούν, πως μέχρι τότε η Άγκυρα θα αποφύγει να οδηγήσει τη σύγκρουση στα άκρα.
Σημαντικό ρόλο για τις αποφάσεις Erdogan αναμένεται να διαδραματίσει και το αποτέλεσμα των επαναληπτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη ενώ πριν από τη συνάντηση Trump – Erdogan το θέμα των  S-400 αναμένεται να συζητηθεί στη συνάντηση του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Hulusi Akar με τον Αμερικανό ομόλογό του, Patrick Shanahan στην υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 25 και 26 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.
Σε διαφορετική περίπτωση θα σταματήσει η προετοιμασία για την παράδοση των μαχητικών F-35.


Επικίνδυνο το διάστημα, μετά την 29η Ιουνίου

Το διάστημα μετά τις 29 Ιουνίου και ειδικά εφόσον έχει επέλθει η ρήξη ανάμεσα σε Αμερικανούς και Τούρκους, θεωρείται από διπλωματικές πηγές ως το πλέον επικίνδυνο για την Ελλάδα. Ένας λόγος είναι ότι ο Erdogan, που θα βρεθεί υπό την πίεση αμερικανικών οικονομικών αλλά και στρατιωτικών κυρώσεων (π.χ. διακοπή παράδοσης ανταλλακτικών για τα οπλικά συστήματα), θα πρέπει να κάνει μία αποφασιστική κίνηση για να αποκαταστήσει το πληγωμένο γόητρό του στο εσωτερικό.
Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η Τουρκία να προχωρήσει και σε κάποια επιθετική ενέργεια στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και στην περιοχή του Καστελόριζου, κάτι που θα καθιστούσε  αναγκαία την ελληνική απάντηση με όποιες συνέπειες θα έχει αυτό για την κλιμάκωση της κρίσης.
Οι ανωτέρω  διπλωματικές πηγές θεωρούν μία κίνηση του Erdogan κατά της Κύπρου και της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο ως ένα πολύ πιθανό σενάριο, αφού η εναλλακτική της εκδήλωσης μίας επιθετικής πρωτοβουλίας στη Συρία είναι σαφώς πιο δύσκολη για τους Τούρκους, αφού κινδυνεύουν απευθείας απέναντι στους Αμερικανούς (στην περιοχή του Ευφράτη), είτε να έλθουν σε ρήξη με τους Ρώσους (στο Ιντλίμπ).
Ένα στοιχείο που καθιστά αυτή την ενέργεια πιθανή είναι ότι οι ακραίοι εθνικιστικοί και αντιδυτικοί κύκλοι στην Τουρκία, που έχουν ισχυρά ερείσματα πλέον στο στράτευμα, θεωρούν πως οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την Ελλάδα και την Κύπρο για να πλήξουν τα τουρκικά συμφέροντα και βλέπουν μία κίνηση σε βάρος της Αθήνας ως «αντίποινα στην Ουάσινγκτον».
Αν εκδηλωθεί η τουρκική επιθετικότητα είναι πολύ πιθανό να συμβεί στο διάστημα μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και έως ότου αναλάβει πλήρως η νέα ελληνική κυβέρνηση.

Σαρώνουν τα πάντα στο Αιγαίο

Τις τελευταίες ημέρες οι Τούρκοι καταγράφουν με τα κατασκοπευτικά αεροσκάφη όλες τις κινήσεις του ελληνικού Στόλου, που έχει αναπτυχθεί στο Αιγαίο για προγραμματισμένη άσκηση.
Η Τουρκία έχει δείξει από τις αρχές του χρόνου τις διαθέσεις της.
Από την 1η Ιανουαρίου έχουν καταγραφεί 32 υπερπτήσεις, με το Φαρμακονήσι και τις Οινούσσες να έχουν την πρωτιά.
Τις προηγούμενες ημέρες οι παραβιάσεις ξεπέρασαν κάθε όριο, καθώς την Τρίτη (11/6) έφτασαν τις 99.
Πηγές του ΓΕΕΘΑ εκτιμώντας την κατάσταση, αναφέρουν ότι, πρόκειται για ενέργειες που δείχνουν ότι, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα και αυτό δεν πρέπει να το υποτιμούμε».
Σε ό, τι αφορά το «ιππικό», δηλαδή την αμερικανική παρέμβαση την οποία πολλοί υπολογίζουν, επιτελείς του ΓΕΕΘΑ είναι κατηγορηματικοί και σύμφωνοι με τη γραμμή Αποστολάκη:
«Μέχρι να υπάρξει οποιαδήποτε παρέμβαση, θα είμαστε μόνοι8 μας και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ». 

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η Διακήρυξη της ΕΕ για Αιγαίο και Κύπρο δεν έχει καμία αξία για εμάς

Απορρίπτει η Τουρκία την Διακήρυξη της Συνόδου των χωρών του Νότου περί καταπάτησης του Διεθνούς Δικαίου στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, σύμφωνα με το Τουρκικό πρακτορείο Anadolu, που επικαλείται ανακοίνωση του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Η κοινή διακήρυξη της ΕΕ από τη Μάλτα αντικατοπτρίζει τις εθνικές θέσεις της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής κυβέρνησης, που δεν συμμορφώνονται με τις αρχές του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού ή τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Για το λόγο αυτό για εμάς δεν έχει καμία αξία, επιρροή ή επίδραση» αναφέρει το Τουρκικό υπουργείο.
και υπογραμμίζει πως «η διακήρυξη αυτή είναι ένα ακόμη παράδειγμα για το πώς η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι κάνουν κατάχρηση της ένταξής τους στην ΕΕ, ενώ κάποιες χώρες της ΕΕ είναι υποχείρια τους».
«Η ΕΕ και οι χώρες της δεν μπορούν να είναι αμερόληπτες και αξιόπιστοι παράγοντες στην επίλυση του Κυπριακού» καταλήγει το Τουρκικό ΥΠΕΞ.
Η 6η Διάσκεψη Κορυφής της Νότιας ΕΕ, διεξήχθη στη Μάλτα την Παρασκευή με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής κυβέρνησης.

Ικανοποίηση στην Κυπριακή Δημοκρατία

Την ικανοποίησή της εξέφρασε η κυβέρνηση της Κύπρου για τη στήριξη που της παρείχε η ΕΕ στην χθεσινή (14/6) Σύνοδο των 7 κρατών μελών της ΕΕ στη Μεσόγειο, σε σχέση με τις τουρκικές παραβιάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής της Deutsche Welle στην Κύπρο, η κυβέρνηση Αναστασιάδη εξέφρασε την ικανοποίησή της για την κοινή διακήρυξη της Βαλέτα που εκδόθηκε μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου, όπου οι 7 καλούν την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο εκφράζοντας σοβαρή ανησυχία για τις πραγματικές ή πιθανές γεωτρήσεις εντός της ΑΟΖ της Κύπρου.
Παράλληλα οι 7 επαναβεβαίωσαν την στήριξη τους στις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών και ξεκαθάρισαν μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού θα πρέπει να διασφαλίζει την ανεξαρτησία και εδαφική κυριαρχία της Κύπρου μακριά από εγγυήσεις και παρεμβατικών δικαιωμάτων.
Την πλήρη υποστήριξη της Γαλλίας στην Κυπριακή Δημοκρατία εξέφρασε στην παρέμβαση του ο Γάλλος Πρόεδρος Macron καλώντας την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες προσθέτοντας ότι η ΕΕ δεν θα επιδείξει καμία αδυναμία.
Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως το ζήτημα το τουρκικών ενεργειών δεν αποτελεί διμερές ζήτημα της Κύπρου και της Τουρκία αλλά ευρωπαϊκό ζήτημα.
Ανάλογες δηλώσεις στήριξης έκαναν και οι ηγέτες της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας αλλά και της Μάλτας. Ικανοποίηση για την στήριξη εξέφρασε ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ενώ σε δήλωση του o Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου έκανε λόγο για σημαντική επίδειξη αλληλεγγύης αφού όπως είπε οι τουρκικές ενέργειες είναι καταφανώς εκτός διεθνούς νομιμότητας.
Πάντως η Τουρκία διαμηνύει πως είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις ενέργειες της στην κυπριακή ΑΟΖ.
Σε δηλώσεις του ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Cavusoglu ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα υποχώρησης σημειώνοντας ότι το πλωτό γεωτρύπανο «Πορθητής» προχωρά ήδη σε γεωτρητικές ενέργειες.
Προανήγγειλε μάλιστα την αποστολή και δεύτερου γεωτρύπανου στην περιοχή.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις περί έναρξης γεώτρησης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία λαμβάνει αντιφατικά μηνύματα ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι η παραβίαση των Κυριαρχικών Δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας υφίσταται ανεξάρτητα αν η Τουρκική γεώτρηση ξεκίνησε ή όχι.

Απειλητικό τουρκικό μήνυμα και στην Κύπρο

Την ίδια ώρα, η Τουρκία στέλνει σαφές μήνυμα και στην Κύπρο αναφέροντας πως οποιαδήποτε συμφωνία για γεώτρηση στην ανατολική Μεσόγειο είναι άκυρη, εάν δεν συμπεριλαμβάνεται και η Άγκυρα.
Παράλληλα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να προχωρήσει άμεσα στις γεωτρήσεις (εντός της κυπριακής ΑΟΖ), υπογραμμίζοντας μάλιστα πως οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει να ξέρουν τα όριά τους αναφερόμενος στα εντάλματα σύλληψης που έχουν εκδώσει οι κυπριακές Αρχές για τα μέλη του πληρώματος του τουρκικού πλοίου «Πορθητής».
«Υπενθυμίσαμε στους Ελληνοκύπριους πως θα πρέπει να ξέρουν τα όρια τους.
Δεν θα υποχωρήσουμε και θα κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα.
Έχουμε ήδη ανακοινώσει μην κάνουν τέτοια βήματα.
Τι δηλαδή;
Θα εκδώσουν ένταλμα σύλληψης και θα συλλάβουν οι Ελληνοκύπριοι τους δικούς μας πολίτες;
Αυτό είναι αδύνατον.
Εμείς κάνουμε τα δικά μας βήματα.
Για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας αλλά και των Τουρκοκυπρίων στείλαμε τα γεωτρύπανα μας.
Κάποτε στέλναμε μόνο το Μπαρμπαρός για σεισμικές έρευνες.
Εκείνοι είπαν 'πάλι το ίδιο θα κάνουν'.
Όταν όμως είδαν τα γεωτρύπανα, πανικοβλήθηκαν» υποστήριξε ο Cavusoglu, τονίζοντας ότι η Τουρκία έχει επανειλημμένα διατυπώσει ενστάσεις για τη μονομερή, όπως την χαρακτήρισε, απόφαση της ελληνοκυπριακής διοίκησης να κάνει γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι και οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαίωμα στους πόρους της περιοχής.
«Και εμείς έχουμε δικαίωμα να κάνουμε γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες» υποστήριξε ο Cavusoglu διατηρώντας στα ύψη την αντιπαράθεση στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου και κινούμενος πλήρως στη γραμμή Erdogan, ο οποίος προχθές είχε αναφέρει πως η Τουρκία θα κάνει γεωτρήσεις στην περιοχή και ότι θα υπερασπίσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.



Απειλεί και τις ΗΠΑ με αντίποινα...

Την ίδια στιγμή, εξίσου επιθετικός ήταν ο Τούρκος ΥΠΕΞ και απέναντι στις ΗΠΑ.
«Δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω για τους S-400.
Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μας να είμαστε ένα ανεξάρτητο και ελεύθερο έθνος» είπε ο Cavusoglu, αναφέροντας μάλιστα πως σε περίπτωση που οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία για αυτήν την απόφαση της, τότε η Άγκυρα θα προχωρήσει σε αντίποινα.

Μητσοτάκης: Με σύμμαχο το Διεθνές Δίκαιο θα αντιμετωπίσουμε την Τουρκία

Η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να ζήσουν μαζί σε ένα πλαίσιο αμοιβαίας συνεννόησης και σεβασμού του διεθνούς δικαίου, ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Αυτή, όπως είπε,  θα είναι η προσέγγισή του ως προς τις ελληοτουρκικές σχέσεις.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε όιτ η Ελλάδα πρέπει να εκπέμπει έμπρακτα την αυτοπεποίθησή της με την Τουρκία, σε ένα πλαίσιο συννενόησης, διεθνούς δικαίου και των άγραφων κανόνων καλής γειτονίας.
Μεταξύ άλλων, σημείωσε  ότι «έχουμε ισχυρούς συμμάχους στην Ευρώπη και όχι μόνο» και πως «με σύμμαχο το Διεθνές Δίκαιο θα αντιμετωπίσουμε την Τουρκία, με καλή διάθεση αλλά και αυτοπεποίθηση».


ΚΙΝΑΛ: Αρραγές εσωτερικό μέτωπο και εθνική γραμμή απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Αρραγές εσωτερικό μέτωπο και εθνική γραμμή ζητεί το Κίνημα Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ) μπροστά στις τουρκικές προκλήσεις.
«Η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις. Η ευθεία επίθεση του Προέδρου Erdogan εναντίον της δήλωσης αλληλεγγύης των MED 7 προς την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιβάλλει στην Ελλάδα και την Κύπρο, να ζητήσουν έμπρακτα μέτρα από την ΕΕ.
Τόσο στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών όσο και στη Σύνοδο Κορυφής του ευρωπαϊκού Συμβουλίου», σημειώνει το ΚΙΝΑΛ και προσθέτει:
«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η απερχόμενη κυβέρνηση θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.
Η αποτελεσματική υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων προϋποθέτει αρραγές εσωτερικό μέτωπο και εθνική γραμμή».

ΚΚΕ: Τεράστιοι κίνδυνοι για τους λαούς από τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας


Για προκλητικές ενέργειες της «τουρκικής άρχουσας τάξης» κάνει λόγο το ΚΚΕ τις οποίες και καταδικάζει, όπως και τις απειλές για γεωτρήσεις σε θαλάσσιες ζώνες που δεν της ανήκουν με βάση το διεθνές δίκαιο.
«Εδώ και πολύ καιρό το ΚΚΕ έχει αναδείξει τους τεράστιους κινδύνους, που εξελίσσονται στην περιοχή μας, σε βάρος των λαών και έχει αντιπαρατεθεί με την τακτική του εφησυχασμού, που συστηματικά καλλιεργούσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα άλλα κόμματα προβάλλοντας τη δήθεν βοήθεια των ‘’συμμάχων’’, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ», αναφέρει ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος.
«Η ειρήνη και η ευημερία των λαών, όπως και η προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, δεν μπορούν να επιτευχθούν στο πλαίσιο των σφοδρών ενεργειακών και γεωπολιτικών ανταγωνισμών, των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, αλλά και των σχεδιασμών των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, στους οποίους η κυβέρνηση έχει ρόλο σημαιοφόρου.
Χρειάζεται επαγρύπνηση και σύγκρουση με αυτή την πολιτική που στο όνομα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της χώρας, οδηγεί το λαό σε μεγάλες περιπέτειες», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Μήνυμα Παυλόπουλου σε Τουρκία: Σεβαστείτε το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο – Καμία υποχώρηση

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία, η οποία διά στόματος τόσο του προέδρου Erdogan όσο και του υπουργού Εξωτερικών M. Cavusoglu δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος, ο οποίος επιθεώρησε τον ελληνικό στόλο.
Ο κ.Παυλόπουλος αφού αναφέρθηκε στο αξιόμαχο και στην ετοιμότητα του Πολεμικού Ναυτικού για την υπεράσπιση της επικράτειας και των συνόρων μας, επεσήμανε ότι η υπεράσπιση αυτή, εκ μέρους του Πολεμικού μας Ναυτικού, καταξιώνεται ακόμη περισσότερο εκ του ότι και τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθορίζονται σαφώς, και δίχως ίχνος δυνατότητας αμφισβήτησης, από το Διεθνές Δίκαιο στο σύνολό του.
Σε αυτό το πλαίσιο έστειλε σαφές μήνυμα προς την Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
«Διαμηνύουμε λοιπόν προς κάθε γείτονα χώρα, και ιδίως προς τη φίλη και γείτονα Τουρκία, ότι βάση της φιλίας και της καλής γειτονίας μας καθώς και της ευρωπαϊκής της προοπτικής -την οποία ευνοούμε ειλικρινώς- είναι η πλήρης και πιστή τήρηση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους.
Τούτο, άλλωστε, συνιστά και θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ» είπε ο κ.Παυλόπουλος, ο οποίος υπενθύμισε ότι αναπόσπαστο μέρος του Διεθνούς Δικαίου είναι το Δίκαιο το Θάλασσας, με βάση το οποίο καθορίζεται η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
«Και αυτό το Δίκαιο της Θάλασσας, κατά την Συνθήκη του Montego Bay του 1982 -όπως πολλές φορές έχω πει και δεν θα κουρασθώ να το λέγω- είναι δεσμευτικό για όλους, ακόμα και για εκείνους που δεν έχουν προσχωρήσει στη Συνθήκη αυτή.
Διότι, η ως άνω Συνθήκη παράγει γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που δεσμεύουν όλους.
Ως προς την υπεράσπιση αυτών των θέσεων δεν μπορεί να υπάρξει καμία υποχώρηση, καμία υπαναχώρηση.
Η υπεράσπιση αυτών των αρχών αποτελεί από την πλευρά μας υπεράσπιση και της διεθνούς και της ευρωπαϊκής νομιμότητας.
Εμείς, οι Έλληνες, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε πράξη, χωρίς κανένα υπολογισμό κόστους, αυτή τη δέσμευση» τόνισε ο κ.Παυλόπουλος.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης