Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Κατέρρευσε αρχαίος πύργος στην ιστορική πόλη Ghazni του Αφγανιστάν

Reuters: Κατέρρευσε αρχαίος πύργος  στην ιστορική πόλη Ghazni του Αφγανιστάν
H παλιά ακρόπολη, γνωστή ως φρούριο Ghaznian, αρχικά είχε 36 πύργους, αλλά 14 εξ αυτών κατέρρευσαν τις τελευταίες δεκαετίες
Κατέρρευσε αρχαίος πύργος ηλικίας 2.000 ετών στην ιστορική πόλη Ghazni του Αφγανιστάν, προκαλώντας ανησυχία για το πόσο ευάλωτα είναι τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και για το αν η κυβέρνηση της χώρας μπορεί να τα προστατέψει, όπως μεταδίδει το Reuters.
H παλιά ακρόπολη, γνωστή ως φρούριο Ghaznian, αρχικά είχε 36 πύργους, αλλά 14 εξ αυτών κατέρρευσαν τις τελευταίες δεκαετίες, εξαιτίας των πολέμων, των σφοδρών βροχοπτώσεων και της αμέλειας.
Το οχυρό είναι ένα από τα πολλά ιστορικά μνημεία του Αφγανιστάν, που χρειάζονται προστασία.
Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν το προ - ισλαμικό βουδιστικό κέντρο στην κοιλάδα Bayman και ο μιναρές του Jam του 12ου αιώνα σε μία απομακρυσμένη περιοχή της επαρχίας Ghor.
Aξιωματούχοι στη Ghazni που σχεδόν έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν το 2018 μετά από σκληρές μάχες, είπαν ότι ο πύργος κατέρρευσε την Τρίτη 11/6, μετά από ισχυρές βροχοπτώσεις.
Κάτοικοι αναφέρουν, ωστόσο, ότι και η αμέλεια έπαιξε ρόλο στην κατάρρευσή του.
" Η κυβέρνηση δεν δίνει τη δέουσα προσοχή σε αυτά τα μνημεία και δεν κατασκευάζει κανάλια για να φεύγει το νερό της βροχής" ανέφερε κάτοικος που ζει κοντά στην ακρόπολη.
"Προειδοποιήσαμε την κυβέρνηση για την άσχημη κατάσταση της ακρόπολης, αλλά κανένας δεν την επισκέφτηκε" συμπλήρωσε ο ίδιος.
Ο Mahbubullah Rahmani, διευθυντής πολιτισμού και πληροφοριών στην Ghazni, απέδωσε την κατάρρευση του πύργου στις βροχές και τις μάχες, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα πλάνο για να αποτρέψει την πλήρη καταστροφή της ακρόπολης.
Ένας Γερμανός αρχαιολόγος είχε εργαστεί στη συγκεκριμένη περιοχή το 2013.
Η επαρχία και η πολιτιστική κληρονομιά της ανακηρύχθηκαν επίσημα ως Ασιατική Πρωτεύουσα του Ισλαμικού Πολιτισμού το 2013 από την Ισλαμική Εκπαιδευτική Επιστημονική και Πολιτιστική Οργάνωση, που εδρεύει στο Μαρόκο και έχει τη στήριξη της ΟΥΝΕΣΚΟ.
Η κατάρρευση του πύργου της Ghazni προκάλεσε ανησυχίες και για τον μιναρέ της Jam που χρονολογείται από το 900 μ.Χ. και βρίσκεται από το 2002 στη λίστα των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ που κινδυνεύουν.
Οι Ταλιμπάν κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας τους, μεταξύ 1996 και 2001 και πριν ανατραπούν από τις ΗΠΑ και τις δυνάμεις συνασπισμού στο τέλος του 2001, είχαν ανατινάξει δύο αγάλματα του Βούδα στην κεντρική επαρχία Bamiyan, αποκαλώντας τα ειδωλολατρικά.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης