Τελευταία Νέα
Οικονομία

ESM: Η Ελλάδα αποτέλεσε την «απόλυτη κρίση» της Ευρωζώνης - Το χρονικό της διάσωσης

tags :
ESM: Η Ελλάδα αποτέλεσε την «απόλυτη κρίση» της Ευρωζώνης - Το χρονικό της διάσωσης
Τι αποκαλύπτει σε βιβλίο του για τη διαχείριση της κρίσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωζώνη ο ESM
Η Ελλάδα, η περίπτωση της οποίας χαρακτηρίζεται ως «η τέλεια καταιγίδα σε μία οικονομία» δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από το νέο βιβλίο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), το οποίος φέρει τον τίτλο «Safeguarding the Euro in times of Crisis – The Inside Story of ESM».

Σε αυτό αρκετά κεφάλαια είναι αφιερωμένα στην ελληνική κρίση, με το κυριότερο εξ αυτών να καταγράφει τη συνολική πορεία της χώρας μας από την ένταξή της στην Ευρωζώνη έως και το ξέσπασμα της κρίσης το 2009.
Όπως αναφέρει «οι προοπτικές της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης επιδεινώθηκαν σοβαρά τον Οκτώβριο του 2009 όταν ο τότε πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου παραδέχθηκε δημόσια ότι το έλλειμμα της χώρας μας ήταν πολύ μεγαλύτερο απ’ ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί.
Όταν η νέα κυβέρνηση επανεξέτασε τα αριθμητικά στοιχεία, είδε ότι το δημοσιονομικό χάσμα της χώρας ή το έλλειμμα μεταξύ εσόδων και δαπανών προβλέπεται να είναι περίπου 12,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.
Αυτό ήταν σε πλήρη αντίθεση με την προβολή του 3,7% του ΑΕΠ που είχε υποβάλλει η προηγούμενη κυβέρνηση και ήταν τέσσερις φορές το ανώτατο όριο του 3% που καθορίζεται στις κατευθυντήριες γραμμές του προϋπολογισμού της ζώνης του ευρώ.

Το τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα έθεσε υπό αμφισβήτηση τη βιωσιμότητα του υψηλού και αυξανόμενου δημόσιου χρέους της Ελλάδας, το οποίο ήταν, ήδη, υψηλότερο από το 100% του ΑΕΠ.
Όπως ήταν φυσικό οι αγορές δεν «άκουσαν» με καθόλου καλή διάθεση την είδηση αυτή.
Η διαφορά απόδοσης (spread) των δεκαετών ομολόγων της Ελλάδας με αυτά της Γερμανίας  αυξήθηκε στις 238 μονάδες βάσης από138 μονάδες βάσης,  με αποτέλεσμα το ελληνικό κόστος δανεισμού να ανέλθει σε 5,49%».
«Από εκείνη την στιγμή ήταν σαφές ότι υπήρχε ένα μεγάλο πρόβλημα», δήλωσε ο Maarten Verwey, τότε ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών της Ολλανδίας, ο οποίος θα μεταφερθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Σεπτέμβριο του 2011.
«Υπήρχαν μερικοί μήνες κατά τους οποίους θα μπορούσαμε να δούμε ότι κάτι συντονισμένο πρέπει να συμβεί για την Ελλάδα.
Αλλά αυτό ήταν πολύ δύσκολο πολιτικά ».
Στην Ελλάδα, τα αναθεωρημένα στοιχεία αποτέλεσαν, επίσης, σοκ.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο υπουργός Οικονομικών της νέας κυβέρνησης, θυμάται να λαμβάνει ενημερωμένα στοιχεία από την κεντρική τράπεζα της χώρας του λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

«Πριν από τις εκλογές είχαμε κάποια ιδέα ότι οι αριθμοί ήταν λάθος. Αλλά δεν είχαμε καμία ιδέα πόσο λάθος ήταν », είπε.
Δύο ημέρες μετά την αναθεώρηση του προϋπολογισμού, η Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική διαβάθμιση της Ελλάδας για το μακροπρόθεσμο χρέος στο Α- από Α.
Τα νέα στοιχεία της Ελλάδας έδειξαν «αδυναμίες στη δημοσιονομική αναφορά και σχεδιασμό» και  έθεσαν υπό αμφισβήτηση την οικονομική πορεία της χώρας, ανέφερε ο οίκος σε δελτίο τύπου της 22ας Οκτωβρίου 2009.

«Αυτές οι συνεχιζόμενες ελλείψεις υπονομεύουν ουσιαστικά την αξιοπιστία των μεσοπρόθεσμων σχεδίων δημοσιονομικής εξυγίανσης».
Στις 8 Δεκεμβρίου, η Fitch υποβάθμισε ξανά την Ελλάδα, αυτή τη φορά στο BBB + με αρνητικές προοπτικές - ωθώντας τις αξιολογήσεις σε δύο βαθμίδες κάτω από εκεί που ήταν όταν  ξεκίνησαν την κρίση.

Οι Standard & Poor's και Moody's ακολούθησαν τον Fitch λίγο αργότερα.
Οι επενδυτές έχασαν την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να διορθώσει τα οικονομικά της στο εγγύς μέλλον.
Το ευρώ υποχώρησε περίπου το 6% έναντι του δολαρίου τον Δεκέμβριο 2009 και μειώθηκε έναντι των νομισμάτων των σημαντικότερων εμπορικών εταίρων της ΕΕ.
Ο Geithner (σ.σ.: πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ), ο οποίος βοήθησε στην αντιμετώπιση της αμερικανικής αντίδρασης στη χειρότερη χρηματοπιστωτική κρίση από τη Μεγάλη Ύφεση, ήταν μια από τις πρώτες φωνές που κάλεσαν την Ευρώπη να αποτρέψει μια ελληνική κατάρρευση και να προστατεύσει το ευρώ συνολικά.
Στις αρχές Φεβρουαρίου 2010, η Ελλάδα προσπάθησε να εξαλείψει το έλλειμμα της με μέτρα όπως το «πάγωμα» των μισθών.
Εν τω μεταξύ, ο Geithner, ο τότε Γερμανός υπουργός Οικονομικών Schäuble, και οι υπουργοί Οικονομικών των επτά μεγαλύτερων προηγμένων οικονομιών συναντήθηκαν στο Iqaluit του Καναδά κοντά στον Αρκτικό Κύκλο.
Ο Geithner δήλωσε ότι αρχίζει να φοβάται ότι η ευρωπαϊκή απροθυμία να παρέμβει θα καταρρακώσει το ευρώ.
Οι διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές αντέδρασαν βίαια: εάν δεν ήταν δυνατή η εμπιστοσύνη των στατιστικών στοιχείων ενός κράτους μέλους της ζώνης του ευρώ, όλα τα μέλη του ευρώ ήταν ευάλωτα.
Η πολιτική άποψη της ΕΕ ήταν ότι η Ελλάδα ήταν υπεύθυνη για τα δικά της προβλήματα.
Ο Geithner φοβόταν ότι η βασιζόμενη μόνο σε περικοπές του προϋπολογισμού πολιτική τελικά θα οδηγούσε την ελληνική οικονομία στον γκρεμό.

«Οι αρχικές προτάσεις για τη δημιουργία ενός συλλογικού μηχανισμού χρηματοδότησης ήταν μικρές, σε σχέση με την κλίμακα της πρόκλησης», δήλωσε ο Geithner.
Λίγο μετά τις συνομιλίες στο Iqaluit, οι ηγέτες της ευρωζώνης στις 11 Φεβρουαρίου 2010 πραγματοποίησαν την πρώτη από μια σειρά συνόδων κορυφής στις Βρυξέλλες για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές δυσκολίες της Ελλάδας και τις συνέπειες για την ευρύτερη οικονομία. Υποσχέθηκαν «αποφασιστική και συντονισμένη δράση, αν χρειαστεί, για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στη ζώνη του ευρώ στο σύνολό της», αλλά επεσήμαναν ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη ζητήσει στήριξη.

Σε αυτή την πρώτη συζήτηση κρίσης υψηλού επιπέδου, η συναίνεση ήταν ότι εναπόκειται στην Ελλάδα να κάνει τα πράγματα σωστά. Οι ηγέτες του ευρώ προστάτευαν την ελληνική κυβέρνηση «να κάνει ό, τι είναι απαραίτητο» για να εξουδετερώσει το έλλειμμα και «να εφαρμόσει όλα αυτά τα μέτρα με αυστηρό και αποφασιστικό τρόπο».
Οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ, που συνήλθαν στα μέσα Φεβρουαρίου, καθόρισαν στόχο ελλείμματος για την Ελλάδα 8,7% του ΑΕΠ για το 2010 και κάτω από 3% έως το 2012, σύμφωνα με τους κανόνες του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης.
Η ελληνική κυβέρνηση συνέταξε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούσε στην επίτευξη των στόχων αυτών, τους οποίους ενέκρινε η ΕΕ.
Στις 5 Μαρτίου, το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε δέσμη μέτρων που παγώνει τις συντάξεις, μειώνει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και αυξάνει τους φόρους.
Οι περικοπές προκάλεσαν εθνικές διαμαρτυρίες, ωστόσο η ΕΕ επέμεινε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα.
Στη συνάντησή τους τον Μάρτιο, οι υπουργοί Οικονομικών εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις ενέργειες της Ελλάδας, ζητώντας παράλληλα την πλήρη, έγκαιρη και πλήρη υλοποίηση του πλήρους πλάτους των υποσχέσεων οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Σε μια σύνοδο κορυφής μια εβδομάδα αργότερα, στις 25 Μαρτίου, οι ηγέτες της ΕΕ διαβεβαίωσαν εκ νέου ότι τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ σχεδίαζαν να δράσουν από κοινού εάν χρειαζόταν.
Τόνισαν και πάλι ότι η Ελλάδα δεν είχε ζητήσει βοήθεια, αλλά δεσμεύτηκαν να προσφέρουν ένα «πακέτο βοήθειας» στην Ελλάδα παράλληλα με ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ, εφόσον θα έπρεπε: «Στο πλαίσιο μιας δέσμης που περιλαμβάνει σημαντική χρηματοδότηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η πλειοψηφία των κρατών μελών του ευρώ είναι έτοιμη να συμβάλουν με διμερή δάνεια».
Η ευρωπαϊκή οικονομική στήριξη δεν ήταν δεδομένη.
Ο Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι ο Schäuble ήταν ιδιαίτερα επιθετικός όταν συναντήθηκε μαζί του πρώτη φορά στο Βερολίνο στα τέλη του 2009.
 «Χρησιμοποίησε αυτή τη φράση:«Δεν υπάρχει Σχέδιο Β, Γιώργο. Πρέπει να το αντιμετωπίσετε μόνοι σας ».
Η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Christine Lagarde είχε ανάλογη στάση.
Ο Παπακωνσταντίνου είπε ότι ο ίδιος και ο Παπανδρέου προσέγγισαν τον κ. Dominique Strauss-Kahn, τότε επικεφαλής του ΔΝΤ, κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας τον Ιανουάριο του 2010.
Σε συνάντηση που είχαν σε μία… κουζίνα, ώστε να μην προσελκύσει υπερβολική προσοχή, τόνισαν ότι η Ελλάδα χρειάζονταν χρήματα και πώς ο δανειστής με έδρα την Ουάσιγκτον θα μπορούσε να συντονιστεί με τις αρχές της ΕΕ.
Σύμφωνα με τον Παπακωνσταντίνου, ο Strauss-Kahn δήλωσε ότι το ΔΝΤ θα βοηθήσει να πείσει την υπόλοιπη Ευρώπη να βρει έναν τρόπο να βοηθήσει την Ελλάδα.
Τον Μάρτιο του 2010, ο Verwey διορίστηκε πρόεδρος ομάδας εμπειρογνωμόνων, η οποία ανέλαβε να εξετάσει την πολυπλοκότητα των ζητημάτων πριν από τη διάσκεψη κορυφής του ηγέτη.
«Έκανα μια πρώτη παρουσίαση σχετικά με το πώς θα μπορούσε να δημιουργηθεί το δάνειο όταν ήμουν πρόεδρος της Task Force on Coordinated Action.
Αυτό ήταν μερικές εβδομάδες, περίπου τρεις, αφού είχαμε πάρει την εντολή από τους ηγέτες ».
Το έργο της Verwey δημιούργησε αυτό που θα γίνει η ελληνική δανειακή διευκόλυνση, μια δέσμη διμερών δανείων που θα συγκεντρωθούν σε επίπεδο ΕΕ και θα διαχειρίζονται η Επιτροπή.
Ορισμένες από τις ιδέες από τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2010 θα οδηγήσουν σε πολλά από τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού που κατέληξαν στο EFSF και στο ESM, υπενθυμίζει ο Verwey. Ταυτόχρονα, υπήρξαν ορισμένες βασικές διαφορές.
Ως εφάπαξ συμφωνία που περιλάμβανε 15 χωριστά διμερή δάνεια, η ελληνική δανειακή διευκόλυνση ήταν περίπλοκη και άκαμπτη. Οι όροι δανεισμού ήταν επίσης σκοπίμως λιγότερο ευνοϊκοί από εκείνους που εισήγαγαν αργότερα τα κεφάλαια διάσωσης.
Οι ηγέτες της ευρωζώνης διατύπωσαν ως έντονη ενθάρρυνση της Ελλάδας να πάρει μαζί τη χρηματοοικονομική της πράξη, βγαίνοντας από το δρόμο της για να πει ότι δεν θα ήταν φθηνά χρήματα.
Η δήλωση της 25ης Μαρτίου αναφέρει: «Ο στόχος αυτού του μηχανισμού δεν θα είναι η παροχή χρηματοδότησης στα μέσα επιτόκια της ζώνης του ευρώ, αλλά η θέσπιση κινήτρων για την επιστροφή στη χρηματοδότηση της αγοράς το συντομότερο δυνατό με κατάλληλη τιμολόγηση με βάση τον κίνδυνο. Τα επιτόκια θα είναι μη ευνοϊκά, δηλαδή δεν περιέχουν κανένα στοιχείο επιδότησης ".
Οι ηγέτες δήλωσαν ότι η προσφορά δανείου «πρέπει να θεωρηθεί ως η τελευταία σχέση, που σημαίνει ότι η χρηματοδότηση της αγοράς είναι ανεπαρκής»
Η Ελλάδα θα έπρεπε να βρίσκεται στα πρόθυρα της αδυναμίας πληρωμής, χωρίς άλλη επιλογή εκτός από την τελευταία λέσχη σωτηρίας. Οι συνθήκες οικονομικής μεταρρύθμισης θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, παρακολούθησης και συμφωνίας πριν να καταστεί δυνατή οποιαδήποτε εκταμίευση.
Η δήλωση του Μαρτίου κατέστησε σαφές ότι αναμένεται να συμμετάσχει ολόκληρη η ζώνη του ευρώ - σε εκείνο το σημείο, 16 χώρες.
Η Ελλάδα συνέχισε να μην ζητάει βοήθεια - αλλά η ανάγκη ήταν ολοφάνερη.
Σε συνάντηση της 11ης Απριλίου, οι υπουργοί οικονομικών της ζώνης του ευρώ ξεκίνησαν ένα σχέδιο, υπογραμμίζοντας ότι η διάσωση δεν θα περιλαμβάνει επιδοτήσεις.
Το σημείο εκκίνησης για την τιμολόγηση των προτεινόμενων διμερών δανείων θα είναι ο τύπος του ΔΝΤ, με προσαρμογές από εκεί.
Οι όροι εφαρμόστηκαν βάσει του επιτοκίου Euribor τριών μηνών, προσαυξημένου κατά 300 μονάδες βάσης, με επιπλέον 100 μονάδες βάσης για ποσά που εκκρεμούσαν για περισσότερο από τρία έτη.
Μια πρόσθετη επιβάρυνση 32 μονάδων βάσης θα κάλυπτε τα λειτουργικά έξοδα.

Αυτές οι επιβαρύνσεις αποδείχθηκαν τελικά αντιπαραγωγικές.
Με την επιδείνωση της κατάστασης, δεν υπήρχε τρόπος να σταθεροποιήσει η Ελλάδα τα οικονομικά της, να αποκαταστήσει την οικονομία της και να επιστρέψει τα δάνεια.
Τα επιτόκια στα δάνεια που δόθηκαν στην Ελλάδα θα μειωθούν αρκετές φορές καθώς η Ελλάδα εισήρθε  σε ύφεση και έπεσε περισσότερο πίσω στις δεσμεύσεις της. Για τη δεύτερη διάσωση που χρηματοδοτείται από το EFSF και η τρίτη διάσωσή του με χρηματοδότηση από τον ESM.
Στις 15 Απριλίου, η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από την Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ να αρχίσουν συνομιλίες για ένα πολυετές πρόγραμμα βοήθειας.
Ο Strauss-Kahn του ΔΝΤ συμφώνησε να στείλει μια ομάδα στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, για να προετοιμάσει «σε περίπτωση που οι αρχές αποφασίσουν να ζητήσουν τέτοια βοήθεια».
Στις 22 Απριλίου 2010, η Eurostat ανέφερε έλλειμμα ελληνικού 2009 ύψους 13,6% [19] και οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 7,8% τον Απρίλιο από τα ήδη μη βιώσιμα επίπεδα δανεισμού τον Μάρτιο. Μια μέρα αργότερα, η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε τελικά βοήθεια.
Οι εκτιμήσεις για το έλλειμμα της Ελλάδας για το 2009 θα έφθασαν αργότερα το 15%, με την Eurostat τον Νοέμβριο του 2010 να το βάζει στο 15,4% του ΑΕΠ.
Μετά τη συμφωνία του Μαΐου 2010, το συνολικό ποσό της δανειακής διευκόλυνσης μειώθηκε κατά 2,7 δισ. Ευρώ, εν μέρει επειδή η Σλοβακία αποφάσισε αργότερα το 2010 να μην συμμετάσχει και εν μέρει επειδή η Ιρλανδία και η Πορτογαλία παραιτήθηκαν από τη στιγμή που ζήτησαν οι ίδιοι οικονομική βοήθεια. «Κατ 'αρχήν, θα ήταν προτιμότερο να υπολογιστούν οι δημοσιονομικές ανάγκες με βάση μια ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.
Όμως, στην πράξη, το όριο δαπανών του ελληνικού δανειακού μηχανισμού δημιούργησε ένα ανώτατο όριο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημοσιονομική διάσωση της Ελλάδας», δήλωσε ο Rhen, ο οποίος ήταν τότε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων και το ευρώ.
Ο Strauss-Kahn καταβάλλει προσπάθειες για να εξασφαλίσει ότι η συμβολή του ΔΝΤ ήταν τόσο μεγάλη όσο ήταν.
Παρόλο που ο αρχικός σχεδιασμός απέχει πολύ από το ιδανικό, η ευρωζώνη και οι σύμμαχοί της συναντήθηκαν για να προστατεύσουν τη νομισματική ένωση.
«Η ιδέα πίσω από την ελληνική δανειακή διευκόλυνση ήταν: θα κάνουμε κάτι για την Ελλάδα τώρα γρήγορα», είπε ο Verwey.
«Επειδή οι άνθρωποι φοβόντουσαν ότι θα υπήρχε μόλυνση εάν δεν αναλάβαμε δράση.
Ήταν ιδιαίτερα φοβισμένοι από τη μετάδοση μέσω του χρηματοοικονομικού καναλιού, μέσω τραπεζικών εκθέσεων στην Ελλάδα - σε άλλες χώρες εκτός από την Ελλάδα - οπότε κάτι έπρεπε να συμβεί ».
Οι ανησυχίες ήταν δικαιολογημένες.
Οι τράπεζες της ΕΕ κατείχαν περίπου 95 δισ. Ευρώ σε ομολογίες του ελληνικού δημοσίου, σύμφωνα με έκθεση του Moody's  που δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2011, η οποία σημείωσε «υψηλότερο» μέσο όρο στο Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Κύπρο και το Λουξεμβούργο.
Την εποχή εκείνη, όμως, η επικρατούσα άποψη στη Γερμανία και αλλού ήταν ότι οι ελληνικές σπατάλες φταίνε για την κρίση.
Για να έχει πρόσβαση στα κεφάλαια της δανειακής διευκόλυνσης, η Ελλάδα συμφώνησε σε ένα νέο κύμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, πέραν των περικοπών που ήδη είχαν ξεκινήσει, να μειώσει το έλλειμμα σε 2,6% μέχρι το 2014.
Υπήρξαν μέτρα αύξησης των εσόδων που ανήλθαν σε περίπου 4% του ΑΕΠ κατά την περίοδο του προγράμματος, κυρίως με την αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας, για παράδειγμα για είδη πολυτελείας, καπνό και αλκοόλ.
 Το πρόγραμμα αποσκοπούσε στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, στην πώληση κρατικών επιχειρήσεων και στην περικοπή των αμυντικών δαπανών δημιουργώντας παράλληλα ένα ορθολογικό δίχτυ κοινωνικής προστασίας.
Επίσης, αφιερώνει κονδύλια για την ενίσχυση των τραπεζών και τη δημιουργία δομής για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Οι περικοπές των μισθών και των συντάξεων ήταν στο επίκεντρο των προσπαθειών.
Το πρόγραμμα ζήτησε μειώσεις των κρατικών δικαιωμάτων και προγραμμάτων συνταξιοδότησης σε ολόκληρη την κοινωνία. «Επιλεγμένα παροχές κοινωνικής ασφάλισης θα μειωθούν διατηρώντας τα οφέλη για τους πιο ευάλωτους», ανέφερε το ΔΝΤ.
«Προτείνεται η συνολική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της περικοπής των προβλέψεων πρόωρης συνταξιοδότησης».
Ο δημόσιος τομέας στόχευε περαιτέρω.
Η κρατική «μηχανή»  ήταν παρωχημένη, για παράδειγμα, δεν υπήρχε κοινό μητρώο κρατικών υπαλλήλων, οπότε ήταν αδύνατο να γνωρίζουμε πόσα υπήρχαν, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο Rolf Strauch του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης.
Το μνημόνιο καλούσε την Ελλάδα να μειώσει και να παγώσει τις συντάξεις και τους μισθούς των κυβερνητικών εργαζομένων και να καταργήσει τα επιδόματα των Χριστουγέννων, του Πάσχα και του επιδόματος αδείας.
Οι μειώσεις θα ισχύουν για τρία χρόνια και η συνολική προσπάθεια περιλάμβανε ένα ευρύ φάσμα μέτρων. Για παράδειγμα, σχεδιάστηκε να μειώσει το 5,25% του ΑΕΠ στις κρατικές δαπάνες μέχρι το 2013, αυξάνοντας παράλληλα το 4% του ΑΕΠ μέσω διαφόρων μέτρων για τα έσοδα. Υπήρχαν προστασίες για τους χαμηλότερης αμοιβής εργαζομένους και η Ελλάδα έπρεπε επίσης να ενισχύσει την είσπραξη των φόρων και τους ελέγχους του προϋπολογισμού ώστε να αποκαταστήσει σταδιακά την εξοικονόμηση 1,8% του ΑΕΠ μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
 «Μια σημαντική πραγματική υποτίμηση - με άλλα λόγια μια μείωση του πραγματικού εισοδήματος - ήταν αναπόφευκτη όχι μόνο για να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα αλλά και για να βελτιωθεί γρήγορα η ανταγωνιστικότητα», δήλωσε ο Regling.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης