Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Αναβαθμίζεται σε «BB+» η Βόρεια Μακεδονία - Σταθερό το outlook

Fitch: Αναβαθμίζεται σε «BB+» η Βόρεια Μακεδονία - Σταθερό το outlook
Αναβάθμιση της Βόρειας Μακεδονίας από τη Fitch Ratings
Σε αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας για τη Βόρεια Μακεδονία προχώρησε η Fitch Ratings, σε «ΒΒ+» από «ΒΒ», ορίζοντας σε σταθερές -από θετικές- τις προοπτικές επαναξιολόγησης.
Επισημαίνεται πως η παραπάνω βαθμολογία είναι κατά δύο βαθμίδες υψηλότερη σε σύγκριση με της Ελλάδας.
Ο αμερικανικός οίκος σημειώνει ότι καταγράφηκε μια διαρκή περίοδος βελτίωσης των προτύπων διακυβέρνησης, η οποία στηρίζει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και παρέχει μεγαλύτερη διαβεβαίωση ότι η χώρα δεν θα επανέλθει στην πολιτική παράλυση του 2014-2017.
Αυτό, με τη σειρά του, διευκόλυνε την περαιτέρω πρόοδο προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ και το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ, που στηρίζουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και λειτουργούν ως πολιτικές άγκυρες για βιώσιμες μεταρρυθμίσεις και μακροοικονομική σταθερότητα.
«Το ελληνικό κοινοβούλιο επικύρωσε την αλλαγή ονόματος, επιλύοντας τη μακρόχρονη διαμάχη, η οποία άνοιξε το δρόμο για την υπογραφή του πρωτοκόλλου του ΝΑΤΟ τον Φεβρουάριο με την προσχώρηση να αναμένεται το επόμενο έτος.
Η αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Μάιο 2019 συνέστησε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ, αντανακλώντας τη σταθερή πρόοδο της μεταρρύθμισης σε βασικούς τομείς όπως το κράτος δικαίου, το δικαστικό σύστημα και τη δημόσια διοίκηση.
Η Fitch θεωρεί ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι πιθανό να καθυστερήσει την απόφαση πέρα από συζητήσεις που έχουν προγραμματιστεί αργότερα αυτό το μήνα», σχολιάζεται.
Το πιο ευνοϊκό πολιτικό σκηνικό και η πρόοδος της μεταρρύθμισης υποστηρίζουν μια πιο σταθερή οικονομική ανάκαμψη.
Η Fitch προβλέπει επιτάχυνση της αύξησης του ΑΕΠ στο 3,4% το 2019 και 3,6% το 2020, από 2,7% το 2018 και μόλις 0,2% το 2017.
Η δυναμική της αγοράς εργασίας ενισχύθηκε, με την ανεργία να μειώνεται κατά 3,8% το περασμένο έτος, στο 17,8% το πρώτο τρίμηνο.
«Οι αυστηρότερες πολιτικές άγκυρες και τα μέτρα δημοσιονομικής μεταρρύθμισης έχουν μειώσει τους κινδύνους των δημόσιων οικονομικών.
Έχουν ληφθεί μέτρα για τη βελτίωση της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης δημοσιονομικής διαφάνειας και της θέσπισης ενός κανόνα δημοσιονομικών δαπανών για τους δήμους.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε κατά 1,7% το 2018 στο 1,1% του ΑΕΠ, λόγω της μεγάλης υστέρησης των δημόσιων επενδυτικών σχεδίων, της αύξησης των φορολογικών εσόδων κατά 9,4%.
Προβλέπουμε μια διεύρυνση στο 2,4% του ΑΕΠ το 2019 και 2,2% το 2020, λόγω των υψηλότερων δαπανών, κυρίως για κεφάλαια, καθώς και εκκαθάριση καθυστερήσεων φέτος.
Η Fitch προβλέπει ότι το ακαθάριστο δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά 2% το 2019 στο 42,5%, πριν μειωθεί σε 42,2% το 2020. (…)
Η έντονη αύξηση των εξαγωγών, η οποία στήριξε τη βελτίωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το 2018, στο 0,4% του ΑΕΠ, συνεχίστηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους στο 15,6%. (…)
Ο τραπεζικός τομέας είναι σχετικά καλά κεφαλαιοποιημένος, με ρευστότητα και κερδοφόρος, η πλειοψηφία των περιουσιακών στοιχείων ελέγχεται από ξένα ανώνυμα ιδρύματα που μειώνουν τον κίνδυνο της ενδεχόμενης ευθύνης και βελτιώνεται η ποιότητα του ενεργητικού.
Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε σε 5,3% τον Απρίλιο, από 6,3% στο τέλος του 2017 (και 10,8% στο τέλος του 2015)».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης