Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΝΥΤ: Σκόπιμη αναβολή στην κυκλοφορία του νέου χαρτονομίσματος των 20 δολαρίων

ΝΥΤ: Σκόπιμη αναβολή στην κυκλοφορία του νέου χαρτονομίσματος των 20 δολαρίων
Αναβολή στην κυκλοφορά του νέου χαρτονομίσματος των 20 δολαρίων ΗΠΑ
Οι εργασίες σχεδίασης για το νέο χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων βρίσκονταν ήδη σε εξέλιξη όταν ο υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin δήλωσε ότι η κυκλοφορία του θα καθυστερήσει έως το 2028, αποκάλυψαν οι New York Times -επικαλούμενοι πηγές.
Όπως αναφέρεται, ο κ. Mnuchin καθυστέρησε το νέο χαρτονόμισμα εξαιτίας ανησυχιών ότι ότι ο Πρόεδρος Donald Trump θα δημιουργήσει περισσότερες διαμάχες ακυρώνοντας το νομοσχέδιο.
Ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας, αρνήθηκε ότι τα παραπάνω και σημείωσε πως το χρονοδιάγραμμα «δεν έχει αλλάξει».
«Ως υπουργός, η πρώτη μου ευθύνη είναι να διασφαλίσω ότι όλα τα μέτρα ασφάλειας και καταπολέμησης της παραποίησης/απομίμησης λαμβάνονται, σωστά σύμφωνα με τις εντολές του Γραφείου Χαρακτικής και Εκτύπωσης.
Η υπόθεση η διαδικασία αυτή βρίσκεται σκοπίμως υπό καθυστέρηση, είναι εντελώς λανθασμένη», είπε χαρακτηριστικά.
Το τωρινό χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων, στο οποίο το πορτρέτο ενός προέδρου των ΗΠΑ τον 19ο αιώνα που είχε στην κατοχή του σκλάβους, θα αντικατασταθεί με εκείνο μιας αγωνίστριας για την κατάργηση της δουλείας, αναβάλλεται ως τουλάχιστον το 2028.
Στο νέο εικοσαδόλαρο θα εικονίζεται η Harriet Tubman, η πρώτη γυναίκα και η πρώτη Αφροαμερικανίδα το πορτρέτο της οποίας θα τυπωθεί σε χαρτονόμισμα.
Την απόφαση έλαβε η κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Barack Obama το 2016, εξηγώντας ότι ο σκοπός ήταν να προωθήσει την ισότητα των φύλων και τη φυλετική δικαιοσύνη στις ΗΠΑ.
Η Harriet, η οποία γεννήθηκε στη σκλαβιά στο Μέριλαντ, δημιούργησε ένα δίκτυο μυστικών διαδρομών και ασφαλών καταφυγίων για να βοηθά δούλους να απελευθερωθούν από τα δεσμά τους και να σωθούν από τους διώκτες τους, που έμεινε στην ιστορία με την ονομασία Underground Railroad.
Το πορτρέτο της Harriet Tubman (1822-1913), η οποία εκτός του αγώνα της για την κατάργηση της σκλαβιάς ήταν πρωτοπόρος στην εκστρατεία για να αναγνωριστεί στις γυναίκες το δικαίωμα ψήφου, θα αντικαταστήσει αυτό του λαϊκιστή προέδρου Andrew Jackson (1767-1845), ο οποίος άσκησε την εξουσία για οκτώ χρόνια από το 1829.
Ο Andrew Jackson, ο θερμοκέφαλος στρατηγός που απέκτησε μεγάλη φήμη μετά τον θρίαμβό του στη μάχη με τους Άγγλους για τη Νέα Ορλεάνη (1815), εναντιωνόταν στο κίνημα για την κατάργηση της δουλείας.
Επί των ημερών του στην προεδρία υπέγραψε εξάλλου νόμο που προέβλεπε τον εκτοπισμό ιθαγενών από νότιες Πολιτείες σε περιοχές δυτικά του ποταμού Μισισιπή.
Η έξοδος αυτή των Αμερικανών ιθαγενών έμεινε στην ιστορία με την ονομασία «το μονοπάτι των δακρύων», καθώς προκάλεσε χιλιάδες θανάτους.
Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος Donald Trump -δηλωμένος θαυμαστής του Andrew Jackson, που αυτοχαρακτηριζόταν «άνθρωπος του λαού»- υποστήριξε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του το 2016 πως η απόφαση να δεσπόζει το πορτρέτο της Harriet στο κέντρο του νέου χαρτονομίσματος των είκοσι δολαρίων αποτελούσε «πούρα πολιτική ορθότητα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης