Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακή άνοδος 0,1% για τον χρυσό, στα 1.344,50 δολ. ανά ουγγιά - Εβδομαδιαία πτώση 0,1%

tags :
Οριακή άνοδος 0,1% για τον χρυσό, στα 1.344,50 δολ. ανά ουγγιά - Εβδομαδιαία πτώση 0,1%
Η τιμή του χρυσού παραδόσεως Ιουνίου έκλεισε σήμερα με άνοδο 80 σεντς ή 0,1%, στα 1.344,50 δολ. ανά ουγγιά
Με οριακή άνοδο, έκλεισε σήμερα (14/6/2019) ο χρυσός, καθώς η παγκόσμια ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, μετά τις επιθέσεις στον Κόλπο του Ομάν, έστρεψε τους επενδυτές στα ασφαλή καταφύγια.
Οι χθεσινές επιθέσεις σε δύο τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν έχουν προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία για την ασφάλεια των δεξαμενοπλοίων που διέρχονται τα στενά του Ορμούζ, από όπου διακινείται το 30% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, αλλά και αγωνία για την πορεία των τιμών του «μαύρου χρυσού».
Εν τω μεταξύ, ορισμένα απογοητευτικά στοιχεία για την κινεζική οικονομία ενέτειναν τις ανησυχίες για μια επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.
Ειδικότερα, σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα αυξήθηκε με τον μικρότερο ρυθμό των τελευταίων 17 και πλέον ετών, σε μια περαιτέρω ένδειξη της ζημιάς που μπορεί να προκαλέσει ο εμπορικός πόλεμος του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, στην παγκόσμια ανάπτυξη.
Από την άλλη, ενθαρρυντικά ήταν ορισμένα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την αμερικανική οικονομία, προσφέροντας ώθηση στο δολάριο και περιορίζοντας τα κέρδη του πολύτιμου μετάλλου.
Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 0,5% τον Μάιο, ενώ τα στοιχεία για τον προηγούμενο μήνα αναθεωρήθηκαν ανοδικά, δείχνοντας αύξηση 0,3% αντί της μείωσης 0,2% που είχαν δείξει αρχικά, σε μια ένδειξη ότι οι καταναλωτικές δαπάνες ανεβάζουν ταχύτητα, κάτι που θα μπορούσε να μετριάσει τους φόβους για μια απότομη επιβράδυνση της οικονομίας κατά το β’ τρίμηνο του 2019.
Παράλληλα, ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 0,4% τον Μάιο, με τη μεταποιητική παραγωγή να καταγράφει την πρώτη της μηνιαία αύξηση από την αρχή του έτους, κατά 0,2%, καθώς η αύξηση της παραγωγής οχημάτων και εξαρτημάτων αντιστάθμισε την πτώση στην παραγωγή μετάλλων και αεροναυπηγικού εξοπλισμού.
Η τιμή του χρυσού παραδόσεως Ιουνίου έκλεισε σήμερα με άνοδο 80 σεντς ή 0,1%, στα 1.344,50 δολ. ανά ουγγιά -το υψηλότερο επίπεδο από την περασμένη Παρασκευή (7/6).
Σε εβδομαδιαία βάση, ο χρυσός κατέγραψε ήπια πτώση 0,1%.
Το πολύτιμο μέταλλο έχει δεχθεί ώθηση από τις προσδοκίες των επενδυτών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια κατά την ολοκλήρωση της συνεδρίασής της την ερχόμενη εβδομάδα, με τους ίδιους να εκτιμούν μάλιστα ότι είναι πιθανή μία μείωση των επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους.
Μάλιστα, οι αναλυτές στον τομέα των πολύτιμων μετάλλων εκτιμούν ότι ο χρυσός θα μπορούσε να «σπάσει» το φράγμα των 1.400 δολ. ανά ουγγιά εάν η Fed εμφανιστεί επιφυλακτική κατά την ολοκλήρωση της συνεδρίασής της την ερχόμενη εβδομάδα.


www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης