Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άρχισαν οι πρώτοι τριγμοί στην οικονομία της Κίνας από τον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ

tags :
Άρχισαν οι πρώτοι τριγμοί στην οικονομία της Κίνας από τον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ
Σε χαμηλό 17 ετών η βιομηχανική παραγωγή της ασιατικής χώρας
Τα πρώτα σημάδια του εμπορικού πολέμου φαίνεται ότι αισθάνεται» η Κίνα, με την βιομηχανική της παραγωγή να υποχωρεί το Μάιο στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 17 ετών.
Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε άνοδο 5% τον Μάιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής, 0,5% μειωμένη από τις αρχικές εκτιμήσεις των αναλυτών για  5,5%, και χαμηλότερο από το 5,4% του Απριλίου.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η βιομηχανική παραγωγή είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2002, ενώ οι εξαγωγές αντιστάθηκαν σημαντικά, παρουσιάζοντας όμως μόνο οριακή αύξηση.
Οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία επίσης αυξήθηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι το Πεκίνο θα πρέπει σύντομα να εφαρμόσει περισσότερα αναπτυξιακά μέτρα.
Λίγες ώρες μετά τα αδύναμα στοιχεία, η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε νέα στήριξη 300 δισεκατομμυρίων γουάν (43 δισεκατομμύρια δολάρια) για τις μικρότερες τράπεζες, αν και οι αναλυτές αναμένουν πιο σαφή μέτρα στους ερχόμενους μήνες, εάν ενταθεί η εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας.
Παρά την μείωση των περικοπών στήριξης από πέρυσι, η οικονομία της Κίνας εξακολουθεί να αγωνίζεται να επιστρέψει σε σταθερότερη βάση, ενώ οι επενδυτές φοβούνται ότι ένας μακρύτερος και δαπανηρός εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμια ύφεση.
"Η αδυναμία των στοιχείων δραστηριότητας για τους μήνες Μάιο και Απρίλιο δείχνει ότι η οικονομική ανάπτυξη ενδέχεται να επιβραδυνθεί αυτό το τρίμηνο και αυξάνει την πιθανότητα πρόσθετης νομισματικής χαλάρωσης τους προσεχείς μήνες", ανέφερε σε σημείωμά της η Capital Economics.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Liu ανέβασε τις προσδοκίες για περισσότερη δράση την Πέμπτη, ζητώντας από τους ρυθμιστικούς φορείς να κάνουν περισσότερα για την τόνωση της οικονομίας και λέγοντας ότι το Πεκίνο διαθέτει πολλά εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει.
Οι αναλυτές της Goldman Sachs ανέφεραν ότι αναμένουν από τις αρχές να μειώσουν περαιτέρω τους δείκτες υποχρεωτικών ελάχιστων αποθεματικών των τραπεζών (RRRs) για να απελευθερώσουν περισσότερα κεφάλαια προς δανεισμό και να μειώσουν τα διατραπεζικά επιτόκια.
Πάντως, δεν περιμένουν από την Κίνα να προχωρήσει ενεργά σε υποτίμηση του νομίσματος για να στηρίξει την οικονομία.
Οι επενδύσεις σε ακίνητα, βασικός οικονομικός κλάδος, σημείωσαν επίσης σημάδια κόπωσης, καθώς η κατασκευή αρχίζει να επιβραδύνεται σημαντικά και οι πωλήσεις ακινήτων είναι στο χαμηλότερο από τον Οκτώβριο του 2017.
"Η επιβράδυνση στον τομέα των ακινήτων μας αφορά.
Πρέπει να παρακολουθούμε τις αρνητικές επιπτώσεις της στην ανάπτυξη ", ανέφεραν οι οικονομολόγοι της ANZ σε σημείωμά προς τους πελάτες τους, μειώνοντας τις προβλέψεις ανάπτυξης για την Κίνα σε 6,2% για το 2019 και 6% για το 2020.
Η ANZ αναμένει από την Τράπεζα της Κίνας (PBOC) να μειώσει τα ελάχιστα αποθεματικά της (RRR) κατά 100 μονάδες βάσης φέτος και να μειώσει το αντίστροφο επιτόκιο επαναγοράς 7 ημερών κατά 5 μονάδες βάσης για το τρίτο τρίμηνο.
Η Τράπεζα της Κίνας έχει ήδη μειώσει τα διαθέσιμα αποθεματικά της έξι φορές από τις αρχές του 2018 σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει την πιστωτική πολιτική.
Έχει επίσης προχωρήσει σε μεγάλες "ενέσεις" ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα στρέφοντας τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια σε χαμηλότερα επίπεδα.
Ωστόσο, παρά την επιδείνωση των εμπορικών προοπτικών, οι παρατηρητές της Κίνας φαίνονται διχασμένοι για το κατά πόσο η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια αναφοράς, όπως έκανε επανειλημμένα στο παρελθόν.
Οι αναλυτές πιστεύουν ότι οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικών είναι πιο επιθετικοί και μπορούν να μειώσουν τους κινδύνους του χρέους ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στο γιουάν, το οποίο αποδυναμώνεται προς το ψυχολογικό όριο των7 γιουάν ανά δολάριο.
Το Πεκίνο στηρίχθηκε περισσότερο σε δημοσιονομικά κίνητρα για να αντιμετωπίσει την τελευταία ύφεση, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων σε δαπάνες υποδομής και φορολογικές περικοπές για επιχειρήσεις.
Ωστόσο, τα στοιχεία της Παρασκευής υποδεικνύουν ότι η εγχώρια ζήτηση παραμένει υποτονική, παραθέτοντας χαμηλότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία εισαγωγών και τραπεζικών δανείων την περασμένη εβδομάδα. Η παραγωγή ενέργειας τον περασμένο μήνα αυξήθηκε μόλις κατά 0,2%.
Οι αναλυτές αναφέρουν ότι η Κίνα προετοιμάζεται για μια παρατεταμένη εμπορική διαμάχη, αφού και οι δύο πλευρές αύξησαν τα τιμολόγια των μεταξύ τους αγαθών κατά τον περασμένο μήνα, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να εντείνει τις απειλές του.
Ωστόσο, οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο παραμένουν επιφυλακτικοί μπροστά σε μια συνάντηση μεταξύ του Trump και του κινέζου ομολόγου του Xi Jinping, στη σύνοδο κορυφής των G20 που θα γίνει μέσα στον μήνα.
"Οι βασικές μας προβλέψεις υποθέτουν ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας δεν θα βελτιωθούν πολύ στο άμεσο μέλλον", ανέφερε η Oxford Economics.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης