Τελευταία Νέα
Διεθνή

Enria (SSM): Σημαντική η πρόοδος μείωσης των NPLs στην Ευρωζώνη, αλλά πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά

tags :
Enria (SSM): Σημαντική η πρόοδος μείωσης των NPLs στην Ευρωζώνη, αλλά πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά
Το απόθεμα των NPLs είναι ακόμη πολύ μεγάλο, σύμφωνα με τον επικεφαλής του SSM
Μέχρι το 2014, σχεδόν 1 τρισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) είχαν συγκεντρωθεί στους ισολογισμούς των μεγάλων τραπεζών της ζώνης του ευρώ.
Αυτό ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα, επισημαίνει ο Andrea Enria, προέδρος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ, μιλώντας στο συνέδριο «EDIS, NPLs, κρατικό χρέος και ασφαλή περιουσιακά στοιχεία» που οργανώθηκε από το Ινστιτούτο Νομικών και Οικονομικών, στη Φρανκφούρτη.
Έκτοτε, το ποσό αυτό έχει μειωθεί σχεδόν στο ήμισυ και τώρα ανέρχεται σε 580 δισ. ευρώ.
Την ίδια περίοδο, ο λόγος των ακαθάριστων μη εξυπηρετούμενων δανείων προς τα συνολικά δάνεια μειώθηκε από περίπου 8% σε 3,8%, κάτω από το όριο του 5% που όρισε η ΕΒΑ.
Ωστόσο, ο λόγος είναι υψηλότερος από τα επίπεδα πριν από την κρίση και σημαντικά υψηλότερος από ό, τι σε άλλες μεγάλες βιομηχανικές οικονομίες.
Σύμφωνα με τον Enria, οι πρωτοβουλίες πολιτικής έχουν παίξει και θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ώθηση των τραπεζών να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους.
Η ΕΚΤ έχει ξεκινήσει μερικές πρωτοβουλίες που στοχεύουν στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία ήταν αρκετά επιτυχημένα.
Ξεκινήσαμε με κάποιες γενικές οδηγίες προς τις τράπεζες σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Έπειτα, εκδόσαμε μια καθοδήγηση, η οποία περιγράφει τι περιμένουμε όσον αφορά την πρόβλεψη για νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Και αργότερα διευκρινίσαμε τι περιμένουμε όσον αφορά την πρόβλεψη για το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες έλαβαν βεβαίως και ξεχωριστή προσέγγιση ανά τράπεζα.
Οι προσδοκίες του SSM είναι συγκεκριμένες για τις τράπεζες και αυστηρά εποπτικές.
Δεν είναι νομικά δεσμευτικές.
Παρέχουν μια αφετηρία στον εποπτικό διάλογο με κάθε τράπεζα.
Όλα αυτά συμβαίνουν στο πλαίσιο του δεύτερου πυλώνα του πλαισίου της Βασιλείας, της εποπτικής αναθεώρησης και της διαδικασίας αξιολόγησης (SREP).
Η ευρωπαϊκή νομοθεσία τροποποιήθηκε πρόσφατα για να συμπεριλάβει κανόνες σχετικά με την κάλυψη ελάχιστων ζημιών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Αυτοί οι κανόνες είναι νομικά δεσμευτικοί και ισχύουν για όλες τις τράπεζες.
Έτσι, οι πρωτοβουλίες λειτουργούν σωστά και έχουν πλέον αντικατοπτριστεί στις ελάχιστες απαιτήσεις που περιλαμβάνονται στη νομοθεσία - Πυλώνας 1.
Αυτό καθιστά το γενικό πλαίσιο ακόμα πιο ισχυρό.
Σύμφωνα όμως με τον Enria, θα πρέπει τώρα να προσαρμόσει ο SSM την καθοδήγησή του για να διασφαλίσει ότι είναι συνεπής και ευθυγραμμισμένη με τις νέες ελάχιστες απαιτήσεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Αλλά μετά από αυτές τις δευτερεύουσες αλλαγές, θα οριστικοποιηθούν οι κανόνες και η εποπτική πολιτική για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν επιλύεται από μόνο της - και δεν έχει ακόμα επιλυθεί.
Ενώ είναι αλήθεια ότι το ποσό των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει μειωθεί σημαντικά - σχεδόν κατά 50% από το 2014 - αυτό εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό. Είναι επίσης πολύ παλιά. Πολλά από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που βλέπουμε στους ισολογισμούς των τραπεζών υπήρχαν εδώ και χρόνια.
Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι οι εισροές νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων εξακολουθούν να είναι υψηλές, όταν εξετάζετε πού βρισκόμαστε στον επιχειρηματικό κύκλο.
Φαίνεται επίσης ότι ορισμένες τράπεζες με υψηλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια εξακολουθούν να αναφέρουν αυξανόμενα ποσοστά αθέτησης.
Αυτό είναι κάπως ανησυχητικό, με τον SSM να προτρέπει να επαναξεταστούν τα πρότυπα αναδιάρθρωσης για τους οφειλέτες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης