Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι προμηνύουν οι ιστορικές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ - Το μήνυμα σε Κίνα

tags :
Τι προμηνύουν οι ιστορικές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ - Το μήνυμα σε Κίνα
Οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ θεωρούν ότι δέχονται ευθεία επίθεση στις ελευθερίες τους από το Πεκίνο
Έτοιμοι για όλα αποδεικνύονται οι πολίτες του Χονγκ Κονγκ.
Όχι μόνο για τη βροχή εξ’ουρανού αλλά και για την καταιγίδα των σφαιρών καουτσούκ και των δακρυγόνων από εδάφους που εκτοξεύουν οι δυνάμεις ασφαλείας προκειμένου να τους διαλύσουν.
Αφορμή για να κατέβουν στους δρόμους για πρώτη φορά από το 1997 που το Χονγκ Κονγκ πέρασε στα χέρια της Κίνας από τη Βρετανία, είναι ένα fast track νομοσχέδιο που θα επιτρέπει την έκδοση και δίκη φυγόδικων στην ηπειρωτική Κίνα.
Το νομοσχέδιο αυτό, θεωρείται ευθεία απειλή για τις μοναδικές ελευθερίες που απολαμβάνει η πόλη των 7 εκατομμυρίων, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν στις 9 Ιουνίου μαζικές διαδηλώσεις με συμμετοχή που ξεπερνούσε το ένα εκατομμύριο πολίτες.
Η ιστορία της ως μια προσοδοφόρα αποικιακή πόλη-λιμάνι άφησε μια φιλελεύθερη κληρονομιά μοναδική στη Λαϊκή Δημοκρατία.
Σύμφωνα με τους όρους της μεταβίβασης, το Χονγκ Κονγκ θα λειτουργούσε με βάση ένα προσαρμοσμένο μοντέλο που ονομάζεται "μία χώρα, δύο συστήματα", που το έθετε σε μια περίοδο αποτελεσματικής αυτοδιοίκησης, παρόλο που ανήκει στην Κίνα.
Το σύστημα αυτό ωστόσο επέτρεψε στους πολίτες της να απολαμβάνουν ένα κοσμοπολίτικο τρόπο ζωής μοναδικό για τα δεδομένα της Κίνας, να μιλούν μια γλώσσα διαφορετική από τα Μανταρίνικα, αλλά κυρίως με την ελευθερία λόγου και Τύπου να συγκαταλέγονται στο Σύνταγμα που διαθέτει η πόλη από τη μεταβίβασή της.
Οι επικριτές του νομοσχεδίου ανησυχούν ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το νόμο για να βγάλει εκτός πόλης τους αντιπάλους και να τους θέσει στη διάθεση του περίφημου αδιαφανούς συστήματος δικαιοσύνης του, υποστηρίζουν.
Ο κίνδυνος μπορεί να εκτείνεται πέρα από τους κατοίκους, ακόμα και στους επισκέπτες που περνούν από τον κόμβο διέλευσης της πόλης.
"Αν ο νόμος περί εκδόσεων του Χονγκ Κονγκ γίνει νόμος," λέει ο Sean King, πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ στην Ασία και σήμερα αντιπρόεδρος της συμβουλευτικής εταιρείας Park Strategies, "θα σκεφτόμουν, πολύ την επόμενη επίσκεψη μου".
Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, πηγές του περιβάλλοντος της Carrie Lam, της διευθύνουσας συμβούλου του Χονγκ Κονγκ, δήλωσε νωρίτερα σήμερα, πως δεν μπορούν να προχωρήσουν γρήγορα στην ψήφιση του νομοσχεδίου, καθώς οι διαδηλώσεις εμποδίζουν ακόμη και τη συζήτηση του, ενώ ο Michael Tien εκ των νομοθετών και υποστηρικτών του Πεκίνου, ζήτησε ανοιχτά μια αναβολή.
"Αν τα πράγματα συνεχίσουν να κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση, ανησυχώ ότι η κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των φίλων της και ανησυχώ για τις προοπτικές διακυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ", γράφει ο κ. Tien στη σελίδα του στο Facebook.
Η ίδια η Lam πάντως δεν έχει προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση ή σχολιασμό του θέματος από την Τετάρτη το βράδυ, όταν κάλεσε το κοινό να βοηθήσει στην αποκατάσταση της τάξης, ανακαλώντας ακόμη και μια προγραμματισμένη εμφάνιση σε μια διάσκεψη τεχνολογίας σήμερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης