Υποτονικό κλίμα στο ΧΑ -0,35% στις 847 μον. – Κόπωση στις ακριβές τράπεζες – Στα ιστορικά χαμηλά τα ομόλογα, το 10ετές 2,70%

Υποτονικό κλίμα στο ΧΑ -0,35% στις 847 μον. –  Κόπωση στις ακριβές τράπεζες – Στα ιστορικά χαμηλά τα ομόλογα, το 10ετές 2,70%
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 794 μονάδες με εμφανή την αδυναμία να διατηρήσει την πρώτη αντίσταση των 800 μονάδων
(upd20)Σε υποτονικό κλίμα κινήθηκε η χρηματιστηριακή αγορά με ελεγχόμενες πιέσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 όπως ΑΔΜΗΕ -1,47%, Motor Oil -1,23%, ΟΠΑΠ -1,16%…ενώ στις τράπεζες ξεχώρισε η Εθνική με κέρδη +1,27%.
Κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης ήταν η μείωση των συναλλαγών ενώ λόγω και της αργίας του Αγίου Πνεύματος οι επενδυτές δίστασαν να προβούν σε νέες αγορές ενώ από την άλλη προτίμησαν να κατοχυρώσουν τα βραχυπρόθεσμα κέρδη τους. .

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 847 μονάδων ενώ ενδοσυνεδριακά κατέβαλε προσπάθεια να διατηρήσει τις 850 μονάδες με την πρώτη αντίσταση τις 860 μονάδες και ακολούθως οι 880 με 890 μονάδες ενώ οι πρώτες στηρίξεις εντοπίζονται στις 820 και 800 μονάδες.
Από την άλλη, δεν ήταν υποστηρικτικό το κλίμα στις διεθνείς αγορές καθώς εκτός από τα ανοικτά μέτωπα του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας, της Ιταλίας, του Brexit και της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας έρχεται να προστεθεί και η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, μετά τις επιθέσεις στον Κόλπο του Ομάν.
Το τελευταίο διάστημα με αφορμή, την ανατιμητική κερδοσκοπία που καταγράφεται στο ελληνικό χρηματιστήριο αλλά και στα ομόλογα οι αποτιμήσεις των περιουσιακών στοιχείων έχουν στην κυριολεξία απογειωθεί, παρουσιάζοντας ακραίες στρεβλώσεις.
Είναι ενδεικτικό ότι το spread του 10ετούς ομολόγου Ελλάδος με την Ιταλία έχει φτάσει τις 39 μονάδες βάσης ενώ με τις ΗΠΑ διαμορφώνεται στις 62 μονάδες βάσης ενώ όπως διαμορφώνεται η δυναμική σε λίγο καιρό το ελληνικό 10ετές ομόλογο θα μπορούσε να έχει την ίδια απόδοση με το 10ετές αμερικανικό.
Αν και η σύγκριση είναι ανομοιογενής όχι μόνο λόγω της προφανούς τεράστιας διαφοράς μεταξύ των οικονομιών της Ελλάδος και των ΗΠΑ αλλά λόγω επιτοκίων και συναλλαγματικών ισοτιμιών.
Από την άλλη το ράλι στις τράπεζες αντικατοπτρίζει προσδοκίες και όχι πραγματικές αξίες καθώς τα κεφάλαια τους, οι πηγές εσόδων και τα αποτελέσματα είναι χαμηλότερα τώρα σε σχέση με λίγα χρόνια πριν..
Επίσης ας μην ξεχνάμε ότι το ελληνικό χρέος βρίσκεται ακόμη στα 359 δισεκ. ευρώ ενώ πρέπει να μας προβληματίσει από την μια, εάν το πρόγραμμα της ΝΔ που είναι πιο φιλικό στις αγορές θα μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη ενώ από την άλλη οι τελευταίες παροχές Τσίπρα θα επιβαρύνουν την νέα κυβέρνηση ….
Στα της αγοράς, στις τράπεζες, καταγράφηκαν μεικτές τάσεις, με κέρδη +1,27% έκλεισε η Εθνική, πτωτικά έκλεισαν Eurobank -1,34% και Alpha Bank -0,89% ενώ με οριακή πτώση η Πειραιώς -0,06%.
Από την άλλη, συνεχίστηκε η κερδοσκοπία στην Attica Bank +14,59% έχοντας σωρευτικά κέρδη από την αρχή του έτους 290% ενώ σημειώνεται ότι το διοικητικό συμβούλιο που συνεδρίασε χθες αποφασίζει στις 18/06 για νέα εγγυητική επιστολή στον Καλογρίτσα. 

Στο επίκεντρο βρίσκεται η Τρ. Πειραιώς καθώς αναμένεται έως τις 19 Ιουνίου να έχει συγκεντρώσει 350 εκατ ευρώ μέσω έκδοσης ομολογιακού tier 2.
Η διαδικασία μέσω της Goldman Sachs και της UBS έχει ξεκινήσει και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες «ήδη έχουν συγκεντρωθεί σχεδόν 250 εκατ ευρώ με το επιτόκιο μάλλον να κινείται προς το 9% με 9,25% και με μικρότερες πιθανότητες στο 8,75%.
Επίσης θα έχει ενδιαφέρον εάν θα συμμετάσχει και ο Paulson άπαξ και κατέχει το 9,23% της Πειραιώς ενώ σύμφωνα με πηγές θεωρούν πιθανό σενάριο να συμμετάσχει με 35 εκατ.ευρώ.
Η έκδοση θα είναι πιστοληπτικής διαβάθμισης CCC που δικαιολογεί σε κάποιο βαθμό επιτόκια περίπου στο 9% ενώ πρακτικά θα πληρώνει τόκους ετησίως 31 εκατ. ευρώ που σε συνδυασμό με το επιτόκιο των Cocos 160 εκατ. ευρώ θα πληρώνει συνολικά για δύο ομολογιακούς τίτλους 190 εκατ ευρώ ετησίως σε τόκους
Σημειώνεται ότι με τα 350 εκατ. ευρώ  από το ομολογιακό  tier 2 θα αυξηθούν οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας από 13,7% σε 14,4% ή κατά 0,7%  
Επίσης, και η Εθνική σχεδιάζει να εκδώσει από 350 έως 500 εκατ ομολογιακό tier 2 για να ενισχύσει τα κεφάλαια με στόχο επιτόκιο στο 7% με ορίζοντα τον Σεπτέμβριο
Εν τω μεταξύ ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Piraeus Bank Bulgaria AD («PBB»), θυγατρικής της Τράπεζας Πειραιώς, από τη θυγατρική της Eurobank στη Βουλγαρία, Eurobank Bulgaria AD («Postbank»), σύμφωνα με ανακοίνωση της Eurobank.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στην ελληνική  αγορά ομολόγων με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 2,70% πλησίον στα ιστορικά χαμηλά, ενώ το ιταλικό 10ετές βελτιώνεται στο 2,31% διαμορφώνοντας το spread έναντι της Ελλάδος στις 39 μονάδες βάσης..
Επίσης, βελτίωση καταγράφεται και τα CDS τα ασφάλιστρα έναντι ρίσκου χώρας στις 292 μονάδες βάσης
Από την άλλη, καθώς η Πορτογαλία είναι πιο αντιπροσωπευτική λόγω πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας το spread 10ετούς ελληνικού και πορτογαλικού ομολόγου βρίσκεται στις 209 μ.β.
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 καταγράφηκαν πτωτικές τάσεις στην πλειονότητα των τίτλων, με την μεγαλύτερη πτώση Φουρλής, Jumbo,  ΑΔΜΗΕ, Motor Oil, Τιτάν, ΟΠΑΠ ενώ με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν Viohalco, ΕΛΠΕ, ΟΛΠ

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με οριακές μεταβολές ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη -0,23% και τον Γενικό Δείκτη στο -0,16%.
Λίγο πριν τις 11:00 με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες αλλά καιστις τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,26%
Περί τις 12,10 με την υπεροχή των πωλητών και την επιφυλακτικότητα των αγοραστών τόσο στις τράπεζες όσο και στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,43% και ο Γενικός Δείκτης -0,91%.
Λίγο μετά τις 15:00 εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Εθνική +2,49% και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,08%.
Στις δημοπρασίες ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 794,39 μονάδες με πτώση -0,41%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,35% στις 847 μονάδες έχοντας υψηλό στις 852,62 μονάδες και χαμηλό στις 842,61 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και μοιράστηκε στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 57 εκατ. ευρώ, ο όγκος 30 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 17 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 1,34 εκατ.ευρώ και όγκου 550 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο
Ειδικότερα η Alpha Bank διακίνησε 500 χιλ. τεμάχια αξίας 835 χιλ. ευρώ και ο Μυτιληναίος 50 χιλ. τεμάχια αξάις 500 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 847 μονάδες με τις πρώτες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 860 μονάδες και ακολούθως οι 880 με 890 μονάδες και το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων.
Στον αντίποδα οι στηρίξεις εντοπίζονται στις 820 και 800 μονάδες.
Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 794 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 800 μονάδες και ακολουθούν οι 885 μονάδες ενώ η πρώτη στήριξη εντοπίζεται στις 740-750 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των  700 -710 μονάδων

Η επικαιρότητα

Στις 6 σήμερα το πρωί ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup της 13ης Απριλίου στο Λουξεμβούργο, με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να καταλήγουν σε συμφωνία για τον μελλοντικό προϋπολογισμό, ωστόσο διάχυτη είναι η απογοήτευση των αξιωματούχων για το γεγονός ότι καθυστερεί η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης.
Το Eurogroup συμφώνησε ότι πρέπει να τεθεί ένα backstop για την πιθανότητα τραπεζικών αναταράξεων σε μεμονωμένες τράπεζες, με το πλαίσιο του οποίου συμφώνησε και ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi.
Παράλληλα, οι υπουργοί Οικονομικών απηύθυναν αυστηρές συστάσεις στην Ιταλία για την τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων.
Από την άλλη, για το Eurogroup της 13ης Σεπτεμβρίου που θα πραγματοποιηθεί στο Ελσίνκι της Φιλανδίας, αναβάλλεται η συζήτηση για την 3η μεταμνημονιακή αξιολόγηση αλλά και ολόκληρο το πακέτο «Ελλάδα» μαζί με το θέμα της πρόωρης εξόφλησης των ακριβών δανείων του ΔΝΤ.
Και αυτό γιατί το επόμενο Eurogroup είναι προγραμματισμένο για τις 8 Ιουλίου, μία ημέρα μετά τις εθνικές εκλογές οπότε δεν θα έχει προλάβει να ορκιστεί καν η επόμενη κυβέρνηση.
Ανοικτό κρατούν οι θεσμοί το θέμα με το αφορολόγητο όριο στέλνοντας μήνυμα στην Αθήνα ότι θα επανέλθει στο τραπέζι μαζί με την φθινοπωρινή αξιολόγηση.
Έτσι οι προγραμματικές εξαγγελίες από τα δύο μεγάλα κόμματα για μεγάλες μειώσεις φόρων από το 2020, μάλλον κινδυνεύουν να μείνουν στα λόγια αφού άλλο πράγμα έχουν στο μυαλό τους οι δανειστές.
Σαφής ήταν άλλωστε η προειδοποίηση από τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ότι «όλα αυτά τα ζητήματα θα τα συζητήσουμε με την καινούργια κυβέρνηση».
Μάλιστα ο γενικός διευθυντής του ESM διαμόρφωσε από πολύ νωρίς την «ατζέντα» των συζητήσεων με το νέο οικονομικό επιτελείο βάζοντας για πρώτη φορά πάνω στο τραπέζι θέμα απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους.
Πηγές που μίλησαν στο bankingnews ουσιαστικά προειδοποιούν ότι ακόμη και η κυβέρνηση της ΝΔ που θεωρείται πιο φιλική στις αγορές θα αντιμετωπίσει την άρνηση των δανειστών σε ορισμένα μέτρα και μια τέτοια εξέλιξη θα επιβεβαιώσει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ομηρεία ανεξαρτήτως κυβέρνησης.
Παγκόσμια ανησυχία για την ασφάλεια των δεξαμενοπλοίων που διέρχονται το στενό του Χορμούζ από όπου διακινείται το 30% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου αλλά και αγωνία για την πορεία των τιμών του "μαύρου χρυσού" έχουν προκαλέσει οι επιθέσεις σε δύο δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν τη στιγμή που σε πλήρη εξέλιξη είναι σφοδρή ανταλλαγή λεκτικών πυρών με τις ΗΠΑ να κατηγορούν το Ιράν πως βρίσκεται πως πίσω από αυτήν την επίθεση, κατηγορία την οποία αρνείται κατηγορηματικά η Τεχεράνη.
Εν τω μεταξύ, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο και φωτογραφία που φέρεται να δείχνει - όπως λένε οι ΗΠΑ - στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου σώματος των ένοπλων δυνάμεων του Ιράν, να προσεγγίζουν το ένα από τα δύο δεξαμενόπλοια και να αφαιρούν μια μαγνητική νάρκη που δεν είχε εκραγεί από το πλευρό του κύτους του τάνκερ έδωσαν στη δημοσιότητα οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.
Παράλληλα δημοσιοποίησαν και μια φωτογραφία που εικονίζει τη νάρκη πάνω στο πλοίο πριν απομακρυνθεί.
Μια εξαιρετικά κρίσιμη συνάντηση αναμένεται να έχουν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G20 στην Ιαπωνία στις 28 -29 Ιουνίου ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin με τον Τούρκο ομόλογο του Rejep Tayip Erdogan.
Στο επίκεντρο της συνάντησης αναμένεται να βρεθεί το μείζον ζήτημα της αγοράς του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία, ζήτημα το οποίο έχει προκαλέσει τις σφοδρές αντιδράσεις των ΗΠΑ, οι οποίες απειλούν ακόμα και με σοβαρές κυρώσεις.
Δεν αποκλείεται μάλιστα στο περιθώριο της Συνόδου της G20 να υπάρξει συνάντηση του Erdogan και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, γεγονός που καθιστά τη Σύνοδο μια μεγάλη «σκακιέρα», από την οποία αναμφίβολα θα προκύψουν σημαντικές εξελίξεις στον οικονομικό και γεωπολιτικό παγκόσμιο χάρτη.

Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν  οι αγορές της Ασίας, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μετά τις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν σε δύο δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν.
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο +0,39%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο -0,99% στις 2881,97 μονάδες ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με απώλειες -0,65% στις 27118,35 μονάδες

΄Ηπιες πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

H κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν μετά τις επιθέσεις στον Κόλπο του Ομάν προκαλεί νευρικότητα στις διεθνείς αγορές ενώ οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις και στο εμπόριο, Ιταλία και Βρετανία.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία κινείται με απώλειες -0,6%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,3%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο -0,1%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,4% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,5%
Στην Wall Street, o Dow κινείται με πτώση -0,35%, ο S&P στο +0,10%, ο Nasdaq με απώλειες -0,40% ενώ το ETF GREC κινείται στο -0,43% (9,28 δολ)

Μεικτές τάσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές – Συνεχίστηκε η κερδοσκοπία στην Attica bank

Μεικτές τάσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Ανοδικά έκλεισε η Εθνική, με απώλειες  Eurobank και Alpha Bank, ενώ με οριακή πτώση ή Πειραιώς..
Επίσης συνεχίστηκε αναίτια το ράλι στην Attica Bank με κέρδη +14,59% έχοντας καταγράψει άνοδο από την αρχή του έτους 290%.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,48 ευρώ με άνοδο +1,27% με όγκο 2,44 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,27 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,67 ευρώ με πτώση -0,89% με όγκο 4,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,58 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,1780 ευρώ με πτώση -0,06% με όγκο 3,17 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,39 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8480 ευρώ με πτώση -1,34% με όγκο 4,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,15 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,3920 ευρώ αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 620 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,4360 ευρώ με άνοδο +14,59% με όγκο 2,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 201 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,16 ευρώ με πτώση -0,15% και κεφαλαιοποίηση 261 εκατ. ευρώ

Ελεγχόμενες πιέσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με πτωτικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Φουρλής, Jumbo,  ΑΔΜΗΕ, Motor Oil, Τιτάν, ΟΠΑΠ.
Στον αντίποδα, με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν Viohalco, ΕΛΠΕ, ΟΛΠ.
H Coca Cola έκλεισε στα 32,70 με πτώση -0,75% με την κεφαλαιοποίηση στα 12,18 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,55 ευρώ με πτώση -0,48% και αποτίμηση 6,02 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,13 ευρώ με πτώση -0,28% και αποτίμηση 494 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,01 ευρώ με πτώση -1,47% και κεφαλαιοποίηση 466 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,84 ευρώ με πτώση -1,16% και αποτίμηση 3,14 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 17,00 με πτώση -1,16% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,31 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,73 ευρώ με άνοδο +1,28% και κεφαλαιοποίηση 2,67 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 22,50 ευρώ με πτώση -1,23% και κεφαλαιοποίηση 2,49 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,9950 ευρώ με πτώση -0,74% και κεφαλαιοποίηση 1,43 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,47ευρώ με πτώση -1,53% και κεφαλαιοποίηση 2,10 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Cenergy  – η οποία αντικατέστησε την Grivalia - έκλεισε στα 1,4860 ευρώ με πτώση -0,40% και κεφαλαιοποίηση 283 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,21 ευρώ με πτώση -2,98% και με κεφαλαιοποίηση στα 269 εκατ. ευρώ
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1120 ευρώ με άνοδο +3,90%  την κεφαλαιοποίηση 105 εκατ. ευρώ

Σε ιστορικά χαμηλά τα ελληνικά ομόλογα – Το 10ετές 2,70% το spread με την Ιταλία 39 μ.β. και με την Πορτογαλία 209 μ.β.  

Κόντα στα ιστορικά χαμηλά διαμορφώνονται σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων με επίκεντρο το 10ετές.
Είναι ενδεικτικό ότι όλα τα ελληνικά ομόλογα σημειώνουν συνεχή ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις τις τελευταίες ημέρες.
Το ακόμη πιο σημαντικό το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε μειωθεί στις 20 μονάδες βάσης ενώ σήμερα βρίσκεται στις 39 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 209 μονάδες βάσης.
Πιθανή η κίνηση του ελληνικού 10ετούς έως το 2,50%, ωστόσο το ράλι αυτό θα αποτελεί ακραία στρέβλωση.
Να σημειωθεί πάντως ότι όλα τα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης παραμένουν κοντά στα ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις.
Στην Ιταλία καταγράφεται βελτίωση σήμερα στις τιμές των ομολόγων καθώς η κυβέρνηση έχει εσωτερική υποστήριξη αλλά ακόμη τα προβλήματα με τις Βρυξέλλες δεν έχουν επιλυθεί.
Το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,31% ενώ στις 19 Οκτωβρίου 2018 το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.  

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 109,55 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 1,24% με απόδοση αγοράς 1,25% και απόδοση πώλησης 1,23%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,64 μονάδες βάσης και απόδοση 1,33%
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 108,76 μονάδες βάσης και απόδοση 1,54% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 13 Ιουνίου 2019 στο 1,54%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 107,91 μονάδες βάσης και απόδοση 1,89% με το ιστορικό χαμηλό 1,89% στις 13 Ιουνίου 2019…
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 109,50 μονάδες βάσης και απόδοση 2,51% με απόδοση αγοράς 2,54% και απόδοση πώλησης 2,48%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 110 μονάδες βάσης και απόδοση 2,69% με απόδοση αγοράς 2,70% και απόδοση πώλησης 2,66%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Ιουνίου 2019 στο 2,64%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 109,70 μονάδες βάσης και απόδοση 3,03%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 110 μονάδες βάσης και απόδοση 3,25%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 110,13 μονάδες βάσης και απόδοση 3,52%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 296 μονάδες βάσης από 293 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 292 μονάδες βάσης
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,92% ή 292 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σε νέα ιστορικά χαμηλά  Πορτογαλία, Ισπανία, Γερμανία – Βελτίωση στην Ιταλία

Βελτίωση σημειώνεται σήμερα στα Ιταλικά ομόλογα ωστόσο ακόμη οι σχέσεις με τις Βρυξέλλες είναι τεταμένες.  
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78% το Ιταλικό 10ετές ομόλογο σήμερα διαμορφώνεται στο 2,31%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 14/6/2019 στο -0,27% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 14 Ιουνίου στο -0,26%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,29% με το ιστορικό χαμηλό 0,262% σημειώθηκε 7 Ιουνίου του 2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,605% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,603% που  σημειώθηκε σήμερα 14 Ιουνίου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,50% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,492% που σημειώθηκε σήμερα 14 Ιουνίου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 2,31% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,821%, που αποτελεί ιστορικό χαμηλό.   

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS