Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προκαλεί και πάλι ο Cavusoglu: Ξεκινάμε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ - Ούτε βήμα πίσω για τους S-400 – Δήλωση Μητσοτάκη

tags :
Προκαλεί και πάλι ο Cavusoglu: Ξεκινάμε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ - Ούτε βήμα πίσω για τους S-400 – Δήλωση Μητσοτάκη
Προκλητική η Άγκυρα και απέναντι στις ΗΠΑ - Απειλεί με αντίποινα εάν τις επιβάλλουν κυρώσεις για την αγορά των S-400
(upd3) Κλιμακώνει επικίνδυνα την αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ η Τουρκία, η οποία ταυτόχρονα στέλνει σαφές μήνυμα και στην Κύπρο αναφέροντας πως οποιαδήποτε συμφωνία για γεώτρηση στην ανατολική Μεσόγειο είναι άκυρη, εάν δεν συμπεριλαμβάνεται και η Τουρκία.
Παράλληλα ο Cavusoglu εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να προχωρήσει άμεσα στις γεωτρήσεις (εντός της κυπριακής ΑΟΖ), υπογραμμίζοντας μάλιστα πως οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει να ξέρουν τα όριά τους αναφερόμενος στα εντάλματα σύλληψης που έχουν εκδώσει οι κυπριακές Αρχές για τα μέλη του πληρώματος του τουρκικού πλοίου "Πορθητής".
«Υπενθυμίσαμε στους Ελληνοκύπριους πως θα πρέπει να ξέρουν τα όρια τους.
Δεν θα υποχωρήσουμε και θα κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα.
Έχουμε ήδη ανακοινώσει μην κάνουν τέτοια βήματα.
Τι δηλαδή;
Θα εκδώσουν ένταλμα σύλληψης και θα συλλάβουν οι Ελληνοκύπριοι τους δικούς μας πολίτες;
Αυτό είναι αδύνατον.
Εμείς κάνουμε τα δικά μας βήματα.
Για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας αλλά και των Τουρκοκυπρίων στείλαμε τα γεωτρύπανα μας.
Κάποτε στέλναμε μόνο το Μπαρμπαρός για σεισμικές έρευνες.
Εκείνοι είπαν 'πάλι το ίδιο θα κάνουν'.
Όταν όμως είδαν τα γεωτρύπανα, πανικοβλήθηκαν» υποστήριξε ο Cavusoglu, τονίζοντας ότι η Τουρκία έχει επανειλημμένα διατυπώσει ενστάσεις για τη μονομερή, όπως την χαρακτήρισε, απόφαση της ελληνοκυπριακής διοίκησης να κάνει γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι και οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαίωμα στους πόρους της περιοχής.
«Και εμείς έχουμε δικαίωμα να κάνουμε γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες» υποστήριξε ο Cavusoglu διατηρώντας στα ύψη την αντιπαράθεση στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου και κινούμενος πλήρως στη γραμμή Erdogan, ο οποίος προχθές είχε αναφέρει πως η Τουρκία θα κάνει γεωτρήσεις στην περιοχή και ότι θα υπερασπίσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Απειλεί και τις ΗΠΑ με αντίποινα...

Την ίδια στιγμή, εξίσου επιθετικός ήταν ο Τούρκος ΥΠΕΞ και απέναντι στις ΗΠΑ.
«Δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω για τους S-400.
Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μας να είμαστε ένα ανεξάρτητο και ελεύθερο έθνος» είπε ο Cavusoglu, αναφέροντας μάλιστα πως σε περίπτωση που οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία για αυτήν την απόφαση της, τότε η Άγκυρα θα προχωρήσει σε αντίποινα.

Σε τεντωμένο σκοινί

Οι δηλώσεις αυτές του Cavusoglu έρχονται να επιβεβαιώσουν το ιδιαίτερα βαρύ κλίμα που υπάρχει μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας με αφορμή την υπόθεση της αγοράς του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.
Το στίγμα είχε δώσει από την περασμένη Τετάρτη ο πρόεδρος Erdogan, όταν και είπε πως η Τουρκία έχει ήδη πάρει τους S-400 και ότι εντός του Ιουλίου θα παραδοθούν στην Τουρκία.
Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ έχουν στείλει σαφή προειδοποιητικά μηνύματα, απειλώντας την Τουρκία με σοβαρές κυρώσεις, για «έξωση» από το πρόγραμμα των F-35 και για μη παράδοση του εν λόγω μαχητικού αεροσκάφους.
Επίσης σε πρόσφατο διακομματικό ψήφισμα του το Κογκρέσο κάλεσε ανοιχτά την Τουρκία να κάνει την επιλογή της και να αποφασίσει αν είναι με τις ΗΠΑ και με το ΝΑΤΟ ή με τη Ρωσία.
«Είναι κάτι που βλέπουμε σπάνια στις διεθνείς σχέσεις, αλλά αυτό είναι ένα ασπρόμαυρο ζήτημα.
Δεν υπάρχει μέση λύση.
Είτε ο κ. Erdogan θα ακυρώσει τη ρωσική συμφωνία, είτε δεν θα το κάνει.
Και δεν υπάρχει η μελλοντική δυνατότητα για την Τουρκία στο να έχει από κοινού ρωσικά όπλα και αμερικανικά F-35.
Δεν υπάρχει τρίτη επιλογή.
Δεν υπάρχει δρόμος για εξισορρόπηση της κατάστασης που θα επιτρέψει στην Τουρκία να έχει και το γλυκό και να το τρώει ταυτόχρονα.
Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε να εκθέσουμε την κρίσιμη για την εθνική μας ασφάλεια τεχνολογία στην Ρωσία» ανέφερε στο ψήφισμα του το Κογκρέσο.
Πάντως, απέναντι στο δίλημμα αυτό που έθεσε το Κογκρέσο ο Erdogan και η Τουρκία φαίνεται πως έχουν κάνει τις επιλογές τους.

Μητσοτάκης: Με σύμμαχο το Διεθνές Δίκαιο θα αντιμετωπίσουμε την Τουρκία

Η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να ζήσουν μαζί σε ένα πλαίσιο αμοιβαίας συνεννόησης και σεβασμού του διεθνούς δικαίου, ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Αυτή, όπως είπε,  θα είναι η προσέγγισή του ως προς τις ελληοτουρκικές σχέσεις.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε όιτ η Ελλάδα πρέπει να εκπέμπει έμπρακτα την αυτοπεποίθησή της με την Τουρκία, σε ένα πλαίσιο συννενόησης, διεθνούς δικαίου και των άγραφων κανόνων καλής γειτονίας.
Μεταξύ άλλων, σημείωσε  ότι «έχουμε ισχυρούς συμμάχους στην Ευρώπη και όχι μόνο» και πως «με σύμμαχο το Διεθνές Δίκαιο θα αντιμετωπίσουμε την Τουρκία, με καλή διάθεση αλλά και αυτοπεποίθηση».

Μήνυμα Παυλόπουλου σε Τουρκία: Σεβαστείτε το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο – Καμία υποχώρηση

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία, η οποία διά στόματος τόσο του προέδρου Erdogan όσο και του υπουργού Εξωτερικών M. Cavusoglu δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος, ο οποίος επιθεώρησε τον ελληνικό στόλο.
Ο κ.Παυλόπουλος αφού αναφέρθηκε στο αξιόμαχο και στην ετοιμότητα του Πολεμικού Ναυτικού για την υπεράσπιση της επικράτειας και των συνόρων μας, επεσήμανε ότι η υπεράσπιση αυτή, εκ μέρους του Πολεμικού μας Ναυτικού, καταξιώνεται ακόμη περισσότερο εκ του ότι και τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθορίζονται σαφώς, και δίχως ίχνος δυνατότητας αμφισβήτησης, από το Διεθνές Δίκαιο στο σύνολό του.
Σε αυτό το πλαίσιο έστειλε σαφές μήνυμα προς την Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
«Διαμηνύουμε λοιπόν προς κάθε γείτονα χώρα, και ιδίως προς τη φίλη και γείτονα Τουρκία, ότι βάση της φιλίας και της καλής γειτονίας μας καθώς και της ευρωπαϊκής της προοπτικής -την οποία ευνοούμε ειλικρινώς- είναι η πλήρης και πιστή τήρηση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους.
Τούτο, άλλωστε, συνιστά και θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ» είπε ο κ.Παυλόπουλος, ο οποίος υπενθύμισε ότι αναπόσπαστο μέρος του Διεθνούς Δικαίου είναι το Δίκαιο το Θάλασσας, με βάση το οποίο καθορίζεται η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
«Και αυτό το Δίκαιο της Θάλασσας, κατά την Συνθήκη του Montego Bay του 1982 -όπως πολλές φορές έχω πει και δεν θα κουρασθώ να το λέγω- είναι δεσμευτικό για όλους, ακόμα και για εκείνους που δεν έχουν προσχωρήσει στη Συνθήκη αυτή.
Διότι, η ως άνω Συνθήκη παράγει γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που δεσμεύουν όλους.
Ως προς την υπεράσπιση αυτών των θέσεων δεν μπορεί να υπάρξει καμία υποχώρηση, καμία υπαναχώρηση.
Η υπεράσπιση αυτών των αρχών αποτελεί από την πλευρά μας υπεράσπιση και της διεθνούς και της ευρωπαϊκής νομιμότητας.
Εμείς, οι Έλληνες, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε πράξη, χωρίς κανένα υπολογισμό κόστους, αυτή τη δέσμευση» τόνισε ο κ.Παυλόπουλος.

Αναγνωστοπούλου (αναπ. ΥΠΕΞ): Δεν είναι μόνη της η Κύπρος – Είμαστε πάντα σε ετοιμότητα

Την θέση ότι η Κύπρος δεν είναι μόνη της απέναντι στην αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα και στις παραβιάσεις που καταγράφονται στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη διατύπωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, Σία Αναγνωστοπούλου.
«Πάντα είμαστε σε ετοιμότητα.
Τώρα είμαστε σε εγρήγορση.
Δεν φοβόμαστε.
Παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα.
Δεν είναι μόνη της η Κύπρος.
Έχει την ΕΕ, το Διεθνές Δίκαιο και την Ελλάδα» υποστήριξε μιλώντας στο ραδιόφωνο του 24/7 η κα.Αναγνωστοπούλου, η οποία έκανε λόγο για στενή συνεργασία της Κύπρου με την Ελλάδα και με την Ευρώπη.
Πάντως η κα.Αναγνωστοπούλου εξέφρασε την ανησυχία της για την απομάκρυνση της Τουρκίας από την Ευρώπη, και εκτίμησε ότι η Τουρκία είναι εγκλωβισμένη στην πολιτική της.



(πρώτη ενημέρωση Παρασκευή 14 Ιουνίου 11:09)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης