Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές με τα «βλέμματα» στη Μέση Ανατολή - Στο +0,39% ο Nikkei, o Hang Seng -0,66%

tags :
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές με τα «βλέμματα» στη Μέση Ανατολή - Στο +0,39% ο Nikkei, o Hang Seng -0,66%
Ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,99% στις 2.881,97 μονάδες
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Παρασκευή (14/6) οι αγορές της Ασίας, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μετά τις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν σε δύο δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδος της τάξεως του +0,39% στις 21.101,50 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Sony και Inpex έκλεισαν στο +30,7% και +1,32% αντίστοιχα, την ίδια στιγμή που η μετοχή της Fast Retailing ενισχύθηκε κατά +1,79%.
Νωρίτερα, το Υπουργείο Οικονομίας της χώρας δημοσίευσε τα τελικά στοιχεία που αφορούν τη βιομηχανική παραγωγή για τον Απρίλιο του 2019 και τα οποία επιβεβαίωσαν τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις.
Η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας ενισχύθηκε κατά +0,6% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2019, όταν και είχε σημειωθεί πτώση της τάξεως του -0,9%, ενώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους καταγράφηκε πτώση της τάξεως του -1,1%.
Ο υποδείκτης που αφορά τις αποστολές κατέγραψε άνοδο της τάξεως του +1,7% σε μηνιαία βάση, ενώ αντίθετα σε ετήσια βάση καταγράφηκε πτώση κατά -1,5%, έναντι των προκαταρκτικών εκτιμήσεων για πτώση της τάξεως του -1,1%.
Παράλληλα, ο δείκτης που σχετίζεται με τα αποθέματα παρέμεινε αμετάβλητος σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2018 καταγράφηκε άνοδος της τάξεως του +1,2%.
Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 κατέγραψε άνοδο της τάξεως του +0,18% στις 6.554 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Oil Search και Rio Tinto έκλεισαν στο +1,45% και +3,43% αντίστοιχα.
Αντίθετα, ο δείκτης Kopsi στη Νότια Κορέα έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,37% στις 2.095,41 μονάδες, καθώς η μετοχή της LG Electronics υποχώρησε κατά -1,47%, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted κατέγραψε πτώση της τάξεως του -0,34% στις 10.524,67 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,66% στις 27.075 μονάδες, καθώς οι μετοχές των AAC και Wharf Real Estate υποχωρούν κατά -1,99% και -2,09% αντίστοιχα.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,99% στις 2.881,97 μονάδες, ενώ μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο -1,58% και τις 8.810,13 μονάδες.
Σημειώνεται ότι μετά το κλείσιμο των αγορών στην ηπειρωτική Κίνα, η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας δημοσίευσε τα στοιχεία που αφορούν τη βιομηχανική παραγωγή για τον Μάιο του 2019, σύμφωνα με τα οποία σημειώθηκε ετήσια άνοδος της τάξεως του +5%, έναντι ετήσιας ανόδου +5,4% τον Απρίλιο.
Παράλληλα, σε ξεχωριστά στοιχεία που δημοσίευσε η Υπηρεσία, οι λιανικές πωλήσεις της Κίνας κατέγραψαν ετήσια άνοδο της τάξεως του +8,6% για τον Μάιο του 2019, ενώ σε μηνιαία βάση ενισχύθηκαν κατά +1,4%.
Όσον αφορά τα τελευταία γεγονότα στη Μέση Ανατολή, ο Αμερικανικός υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo κατηγόρησε το Ιράν για τις επιθέσεις στα δεξαμενόπλοια, αποκαλώντας την Τεχεράνη «απειλή για τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα».
Από την πλευρά της, η Τεχεράνη δηλώνει ότι δεν έχει καμία σχέση με τις επιθέσεις, ενώ ο πρόεδρος της Κίνας έστειλε μήνυμα στήριξης προ το Ιράν, τονίζοντας ότι το Πεκίνο θα προωθήσει τη σταθερή ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.
Οι επενδυτές αναμένουν επίσης και περαιτέρω εξελίξεις σχετικά με τις εμπορικές εντάσεις ανάμεσα στην ΗΠΑ και την Κίνα, εν μέσω ανησυχιών ότι μία περαιτέρω κλιμάκωση θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.
Άνοδο καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, διευρύνοντας τα κέρδη της προηγούμενης συνεδρίασης, με το προθεσμιακό συμβόλαιο Αυγούστου 2019 για το Brent να ενισχύεται κατά +0,51% στα 61,62 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουλίου 2019 για το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,13% στα 52,35 δολ. ανά βαρέλι.
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας το πετρέλαιο βρέθηκε υπό πιέσεις μετά τη νέα αύξηση που σημειώθηκε στα αποθέματα ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, καθώς και λόγω των ανησυχιών για τις εμπορικές εντάσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα.
Παράλληλα, ο ΟΠΕΚ προχώρησε χθες σε επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεών του για την ανάπτυξη στη ζήτηση πετρελαίου το 2019, και συγκεκριμένα στα 1,14 εκατ. βαρέλια ημερησίως, έναντι 1,21 εκατ. βαρέλια ημερησίως προηγουμένως.
«Οι σημαντική καθοδικοί κίνδυνοι από την κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων που εξαπλώνονται στην παγκόσμια ανάπτυξη της ζήτησης παραμένουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΟΠΕΚ.
Σημειώνεται ότι η ιαπωνική εφημερίδα Nikkei, επικαλούμενη πηγές από το υπουργείο Ενέργειας της Ρωσίας, ανέφερε ότι οι ΟΠΕΚ και η Ρωσία βρίσκονται σε συνομιλίες για την έναρξη μίας συνεργασίας στην προσφορά πετρελαίου σε μακροπρόθεσμη βάση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης