Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πρόβα διακυβέρνησης κάνουν στη ΝΔ - Ποια νομοσχέδια θα έρθουν στη Βουλή το καλοκαίρι από τον Μητσοτάκη

Πρόβα διακυβέρνησης κάνουν στη ΝΔ - Ποια νομοσχέδια θα έρθουν στη Βουλή το καλοκαίρι από τον Μητσοτάκη
Ο κ. Μητσοτάκης ανοίγει σιγά - σιγά τα χαρτιά του για το τι θα κάνει εφόσον είναι αυτός που θα σχηματίσει κυβέρνηση την 8η Ιουλίου
Στην τελική ευθεία για την μάχη της 7ης Ιουλίου, Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης οικοδομούν τα προεκλογικά διλήμματα τα οποία θα θέσουν το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις κάλπες στους ψηφοφόρους.
Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αισιόδοξος παρά το μήνυμα δυσαρέσκειας που έλαβε από τους πολίτες στις ευρωεκλογές ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά ισχυρή εντολή προκειμένου η χώρα να μην μπει σε περιπέτειες.
Σε αυτό το πολιτικό σκηνικό, με δεδομένο το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης και το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις αναδεικνύουν σταθερά ως επόμενη κυβέρνηση τη ΝΔ και μάλιστα με ισχυρές πιθανότητες να είναι και αυτοδύναμη, ήδη έχουν ξεκινήσει να διακινούνται σενάρια στο παρασκήνιο σε ότι αφορά την κυβέρνηση που θα επιχειρήσει να σχηματίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην περίπτωση που αναλάβει τα ηνία της χώρας.
Άλλωστε και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ έχει δώσει το στίγμα του περιγράφοντας τις τελευταίες ημέρες τα σχέδια του για την επόμενη μέρα των εκλογών.
Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, αποκάλυψε ότι σχεδιάζει κυβέρνηση χωρίς αναπληρωτές υπουργούς και ότι  έχει ήδη επιλέξει τον υπουργό Οικονομικών.
Επιπροσθέτως δεσμεύτηκε ότι θα πατάξει τη γραφειοκρατία και ότι θα προσελκύσει επενδύσεις ενώ δήλωσε ρητά ότι δεν θα γίνει καμία απόλυση στο δημόσιο αλλά ούτε βεβαίως και αχρείαστες προσλήψεις.
Αν και ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αποκαλύψει το όνομα του νέου «τσάρου» της Οικονομίας έδωσε το έναυσμα για να φουντώσουν τα σενάρια σε ότι αφορά τα πρόσωπα.
Οι πληροφορίες που μοιράζονται αυτή την ώρα στο παρασκήνιο, θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιθυμεί εξωκοινοβουλευτικό στέλεχος στην κεφαλή του υπουργείου Οικονομικών.
Σε αυτό το πλαίσιο, μια πιθανή υποψηφιότητα αποτελεί ο Παναγιώτης Τσακλόγλου, καθηγητής διεθνών Οικονομικών Σπουδών στο Οικονομικό πανεπιστήμιο Αθηνών, πρώην σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου και του Λουκά Παπαδήμου ο οποίος διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Μάλιστα, ο ίδιος, σε δημόσιες τοποθετήσεις του έχει εκφραστεί θετικά για τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που προτάσει ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Ακόμη ένας πιθανός υποψήφιος είναι ο Τάκης Αράπογλου, πρώην διοικητής της εθνικής τράπεζας επί κυβέρνησης Καραμανλή ενώ εσχάτως ανέλαβε πρόεδρος της τράπεζας Κύπρου...γεγονός, βέβαια, που κατά πολλούς αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα.
Στα σχέδια του προέδρου της ΝΔ, κατά τις ίδιες πληροφορίες υπάρχει και plan B σύμφωνα με τις οποίες αν δεν επιλεγεί τεχνοκράτης για το υπουργείο Οικονομικών θα τοποθετηθεί πολιτικό πρόσωπο το οποίο θα πλαισιώνεται από αρκετούς τεχνοκράτες συμβούλους.

Ποια νομοσχέδια θα έρθουν στη Βουλή το καλοκαίρι

Σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγει σιγά - σιγά τα χαρτιά του για το τι θα κάνει εφόσον είναι αυτός που θα σχηματίσει κυβέρνηση την 8η Ιουλίου.
Το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή, όπως προανήγγειλε, θα αφορά την οργάνωση και τη λειτουργία της κυβέρνησης.
Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περικλείονται 14 υπουργεία, αρκετά μικρότερος αριθμός από αυτόν που υπάρχει σήμερα.
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν θα έχει αναπληρωτές υπουργούς με εξαίρεση έναν ο οποίος σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ενδεχομένως θα είναι ο Χρήστος Σταϊκούρας που θα τοποθετηθεί στο υπουργείο Οικονομικών, αρμόδιος για τα έσοδα καθώς είναι ένας τομέας που γνωρίζει καλά αφού θήτευσε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επί κυβέρνησης Σαμαρά.
Επιπροσθέτως, στα σχέδια της εν δυνάμει κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η ίδρυση μιας Ανεξάρτητης Αρχής Διαφάνειας.
Εκεί θα συγχωνευτούν πολλοί μηχανισμοί που αφορούν την διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς ενώ θα είναι ένα ισχυρό όργανο με δική του ανεξαρτησία.
Γεγονός στο οποίο προσδίδει μεγάλη σημασία ο πρόεδρος της ΝΔ επιδιώκοντας να αναδειχθεί και η βούλησή του να παταχθεί η διαφθορά.
Το δεύτερο νομοσχέδιο, που θα έρθει στην Βουλή εντός του καλοκαιριού, είναι το φορολογικό ν/σ. Θα περιλαμβάνει τις μειώσεις φόρων για τις οποίες έχει δεσμευτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνο σε αυτή την προεκλογική περίοδο αλλά τα τελευταία χρόνια.
Θα ακολουθήσει το νομοσχέδιο το οποίο σύμφωνα με στελέχη της Πειραιώς θα λύνει τα προβλήματα που προέκυψαν από την απλή αναλογική στους δήμους και στις περιφέρειες όπου δεν εκλέχθηκαν τοπικοί άρχοντες από τον πρώτο γύρο. Με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσαρμονία στην πλειοψηφία των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων.
Γι’ αυτό, θα δίνονται αυξημένες αρμοδιότητες στους δημάρχους και στους περιφερειάρχες προκειμένου να παίρνουν οι ίδιοι αποφάσεις και να αποφευχθεί η ακυβερνησία που επικρατεί σε πολλές περιπτώσεις με το σύστημα που ισχύει σήμερα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Θεσσαλονίκη, όπου κ. Ζέρβας έχει μόλις επτά από τους 42 δημοτικούς συμβούλους.
Βέβαια, μένει να δούμε ποιος θα κληθεί να σχηματίσει κυβέρνηση την επόμενη της 7ης ιουλίου.
Μέχρι τότε, καθώς φαίνεται τα σενάρια θα διαδέχονται το ένα το άλλο.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης