Τελευταία Νέα
Οικονομία

Συνέργειες το κλειδί για την ανάπτυξη της ναυτιλιακής βιομηχανίας

tags :
Συνέργειες το κλειδί για την ανάπτυξη της ναυτιλιακής βιομηχανίας
Οι συνέργειες αποτελούν το "κλειδί" για την ανάπτυξη της ναυτιλιακής βιομηχανίας
Οι συνέργειες αποτελούν το "κλειδί" για την ανάπτυξη της ναυτιλιακής βιομηχανίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού επιχειρείν στο συγκεκριμένο κλάδο, σύμφωνα με όσα προέκυψαν από τις τοποθετήσεις των ομιλητών της τρίτης ενότητας με θέμα "Συνεργατικοί σχηματισμοί (clusters) - Συνεισφέροντας στη Ναυτιλία μέσω συνεργασίας με άλλου κλάδους της ελληνικής οικονομίας", του 7ου εξαγωγικού συνεδρίου "Export Summit", που διοργανώνει σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Ελλάδος (ΣΕΒΕ).
Ο διευθύνων σύμβουλος της Golden Gargo, Κωστής Αχλαδίτης τόνισε ότι η εταιρεία, μέλος του ομίλου Golden Union, αποτελεί τον μεγαλύτερο logistics provider στη θαλάσσια εφοδιαστική αλυσίδα και παρουσίασε το αποτέλεσμα της συνεργασίας της εταιρείας με τη Lufthansa Cargo, το οποίο είναι αλληλένδετο με τις νέες τεχνολογίες και αφορά στη δημιουργία συστήματος αερομεταφοράς ανταλλακτικών των πλοίων και πορθμείων. Επίσης, αναφέρθηκε και στη συνεργασία με τη Marine Traffic, αποτέλεσμα της οποίας είναι η βελτίωση της πλατφόρμας παρακολούθησης και διαχείρισης παραγγελιών.
Μέσω αυτής δίνεται η δυνατότητα ενημέρωσης σε πραγματικό χρόνο της εξέλιξης της παραγγελίας, προσφέρεται η δυνατότητα παρακολούθησης της πορείας των εμπορευμάτων σε σχέση με την πραγματική θέση του πλοίου και εφαρμόζονται λειτουργίες ανίχνευσης αποστολών.
Ο γενικός διευθυντής Πωλήσεων και Εξυπηρέτησης Ελλάδας, Κύπρου, Αλβανίας και Κοσόβου της Lufthansa Cargo AG, Ανδρέας Σχοινάς, μίλησε για τη συνεργασία με την Golden Gargo και πρόσθεσε ότι η εταιρεία διαθέτει μια σειρά προϊόντων που ταιριάζουν απόλυτα σε τέτοιου είδους ανάγκες.
Το πεδίο του ανταλλακτικού πλοίου εξελίσσεται συνέχεια, είπε και πρόσθεσε ότι "το 2018 έχουμε φτάσει σε πάνω από 300 τόνους που έχουμε μεταφέρει και τώρα προχωράμε για ακόμα μεγαλύτερο τονάζ".
Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ναυτικής και Βιομηχανικής Ένωσης (WIMA) Ηλίας Χατζηευφραιμίδης επισήμανε ότι η WIMA προσφέρει μια ολοκληρωμένη "παλέτα" υπηρεσιών, εξοπλισμού και ναυτιλιακών εργασιών, η οποία καλύπτει όλες τις ανάγκες του πλοίου, από την κατασκευή, τον εφοδιασμό, τη πιστοποίηση, καθώς και όλες τις άλλες υπηρεσίες που απαιτούνται.
Συνοψίζοντας σημείωσε ότι συνέργεια σημαίνει "συμμετέχω, δικτυώνομαι, αναγνωρίζομαι, κερδίζω, αναπτύσσομαι".

Συζητήσεις της HEMEXPO με την Royal Carribean

Σε συζητήσεις με την εταιρεία κρουαζιερόπλοιων Royal Carribean βρίσκεται ηHEMEXPO - Ελληνες Κατασκευαστές Ναυτιλιακού Εξοπλισμού, δήλωσε από το βήμα των εργασιών του συνεδρίου, η πρόεδρος του
Ελένη Πολυχρονοπούλου.
Η Royal Carribean - σύμφωνα με την κ. Πολυχρονοπούλου - ζητάει για τα 90 πλοία του στόλου της διάφορα προϊόντα, από χαλιά, υφάσματα και συστήματα αλουμινίου μέχρι ό,τι άλλο μπορεί να απαιτηθεί στην επένδυση των πλοίων της.
Σύμφωνα με την ίδια, σε διάστημα πενταετίας, οι επιχειρήσεις - μέλη της HEMEXPO (22 παραγωγικές και εξαγωγικές εταιρείες) αύξησαν τις εξαγωγές τους κατά 41%, τις πωλήσεις τους κατά 25% και τις θέσεις εργασίας τους κατά 22%.
Η αγορά του ναυτιλιακού εξοπλισμού - πρόσθεσε - ανέρχεται στα 60 δισ. ευρώ και οι ελληνικές επιχειρήσεις με πιστοποιημένα και ποιοτικά προϊόντα.
Η κ. Πολυχρονοπούλου είπε πως το πρώτο βήμα στις δικτυώσεις εταιρειών στον ναυτιλιακό χώρο ήταν η ERMA FIRST (με πεδίο δράσης το σχεδιασμό συστημάτων και τον καθαρισμό του νερού στο έρμα των πλοίων).
Το σύστημα έχει εγκατασταθεί σε 400 πλοία (αυτή την περίοδο εγκαθίσταται σε 42 πλοία, εκ των οποίων περίπου τα μισά στην Κίνα) και το 51% του τζίρου της εταιρείας προέρχεται από πωλήσεις στο εξωτερικό.
Ο εμπορικός διευθυντής της Olympia Electronics, Μπάμπης Μαρμάγγελος, επισήμανε ότι η εταιρεία έχει κάνει εξαγωγές προϊόντων για τη ναυτιλία, σε Ινδονησία, Σιγκαπούρη, Ρουμανία.
Αναφερόμενος σε έρευνα που έγινε πριν από δύο χρόνια για τον κλάδο, σημείωσε ότι προέκυπτε ότι ο ετήσιος τζίρος που πραγματοποιείται στο ναυτιλιακό εξοπλισμό (παγκοσμίως) είναι 160 δισ. ευρώ , ενώ για τους Ελληνες που κατασκεύασαν και πούλησαν εξοπλισμό δεν ξεπέρασε τα 150 εκατ. ευρώ.
Αρα - πρόσθεσε - μπορούμε να αναλογιστούμε τι ευκαιρίες υπάρχουν σ' αυτό το χώρο.
Ο γενικός διευθυντής της Kleemann Ελλάς ΑΒΕΕ, Γιάννης Σανιδιώτης σημείωσε ότι από το 2015 που η εταιρεία έκανε τα πρώτα της "βήματα" στη ναυτιλία με την είσοδό της στη Hemexpo, ολοκλήρωσε 31 marine projects "από ιδιωτικά γιοτ μέχρι πλατφόρμες πετρελαίου στη Νορβηγία και το πιο πρόσφατο ένα επιβατικό πλοίο στη Νέα Ζηλανδία" κατασκευάζοντας ειδικών προδιαγραφών ανελκυστήρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης