Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Βελτίωση στην ελληνική αγορά NPLs το 2019 - «Κλειδί» οι τιτλοποιήσεις

Scope: Βελτίωση στην ελληνική αγορά NPLs το 2019 - «Κλειδί» οι τιτλοποιήσεις
Έκθεση της Scope για την ελληνική αγορά NPLs
Η αγορά -90 δισεκ. ευρώ- μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω εντός του 2019, αναφέρει σε έκθεσή της η Scope Ratings, υπογραμμίζοντας πως οι τιτλοποιήσεις θα παίξουν σημαντικό ρόλο.
Όπως σημειώνεται, η τιτλοποίηση θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για τις τράπεζες να επιτύχουν φιλόδοξους στόχους απομόχλευσης.
Η αγορά των ελληνικών μη εξυπηρετούμενων δανείων αναμένεται να αυξηθεί το 2019, μετά από σειρά κανονιστικών ρυθμίσεων και εξελίξεων.
Ωστόσο, ορισμένες προκλήσεις παραμένουν.
«Οι ελληνικές τράπεζες, με την εξαίρεση τη Eurobank, δεν διαθέτουν αρκετά κεφάλαια.
Μια ώθηση με τη μορφή του Προγράμματος Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων (παρόμοιο με το σχέδιο GACS της Ιταλίας που προτείνεται από το Ελληνικό Ταμείο Σταθερότητας) ή η ίδρυση μιας εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (που προτείνεται από την Τράπεζα της Ελλάδος) θα επιταχύνει τη διαδικασία, αναμένεται να προκύψει πριν από το φθινόπωρο -το νωρίτερο.
Και από την πλευρά της αγοράς, τα περιθώρια προσφοράς και ζήτησης είναι μεγάλα λόγω της έλλειψης ιστορικών δεδομένων ", ανέφερε ο Bergman.
Η αγορά για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα, αναπτύσσεται γρήγορα. Υπάρχουν 18 εξουσιοδοτημένοι εξυπηρετητές, για παράδειγμα, ακόμη και αν οι περισσότεροι είναι μικροί και έχουν εγκατασταθεί πρόσφατα.
Οι τράπεζες δεν έχουν ανακάμψει σημαντικά ποσά είτε δεν μπορούν πραγματικά να παρέχουν ιστορικές πληροφορίες που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη διαμόρφωση μιας άποψης για μελλοντικές ανακτήσεις.
Έχει εγκριθεί ένας νέος νόμος για την προστασία ευάλωτων δανειοληπτών που περιέχει σαφή κριτήρια επιλεξιμότητας.
Η αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του δανείου πρέπει να γίνει σε ηλεκτρονική πύλη.
Εάν η αίτηση εγκριθεί, η τράπεζα θα αναδιαρθρώσει το δάνειο και ο οφειλέτης θα πρέπει να καταβάλει δόσεις.
Το κράτος θα παράσχει επιχορήγηση μέχρι και το 30% των δόσεων.
Εάν οι δανειολήπτες δεν τηρήσουν τις δόσεις των αναδιαρθρωμένων δανείων τους, οι πιστωτικές τράπεζες θα είναι ελεύθερες να αποκλείσουν, αν και μέσω των δικαστηρίων.
Η προσδοκία είναι ότι ορισμένοι οφειλέτες θα αλλάξουν από την τρέχουσα αναστολή που προβλέπεται από τον νόμο Κατσέλη, όπου δεν μπορεί να ληφθεί καμία επιδότηση.
Υπάρχει μεγάλη ελπίδα και προσδοκία ότι ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων θα υποβάλει αίτηση για τη νέα προστασία, θα πάρει εγκρίσεις για να αρχίσει να πληρώνει δόσεις.
Πολλοί δανειολήπτες προστατεύονται επί του παρόντος σύμφωνα με το νόμο Κατσέλη, με τα δάνεια να αναστέλλονται εν αναμονή των δικαστικών αποφάσεων ως προς το αν είναι επιλέξιμα, η οποία αναμένεται να διαρκέσει χρόνια.
Δεδομένου ότι η διαδικτυακή πύλη δεν είναι ακόμη σε εξέλιξη και λείπουν μερικοί δευτερεύοντες νόμοι για την εφαρμογή του νέου νόμου περί προστασίας, μένει να δούμε αν η μετάβαση στο νέο νόμο και η έναρξη πληρωμών θα είναι πραγματικά τόσο γρήγορη», σχολιάζεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης