Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η εμπιστοσύνη επιστρέφει στην Ελλάδα - Εντυπωσιακές οι αποδόσεις στο ΧΑ

tags :
Η εμπιστοσύνη επιστρέφει στην Ελλάδα - Εντυπωσιακές οι αποδόσεις στο ΧΑ
Η ελληνική αγορά είναι καλύτερη χρηματιστηριακά παγκοσμίως, από τις αρχές του έτους
Ως η καλύτερη χρηματιστηριακή αγορά παγκοσμίως  χαρακτηρίζεται η ελληνική σε άρθρο του Bloomberg, μια και οι κορυφαίες αποδόσεις του κόσμου φέτος προέρχονται από τη χώρα που  έλαβε τα τελευταία χρόνια το μεγαλύτερο κρατικό πακέτο διάσωσης της ιστορίας.
Το άρθρο τονίζει ότι οι ελληνικές μετοχές σημείωσαν άνοδο περίπου 38% φέτος, υπερδιπλάσιο του δείκτη S & P 500 και πενταπλάσιο του δείκτη μετοχών της αναδυόμενης αγοράς MSCI.


 
Παράλληλα, επισημαίνει ότι ο Σωκράτης Λαζαρίδης, διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, αναμένει περαιτέρω κέρδη, από την πιθανή εκλογή του νυν αρχηγού της αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, στις επερχόμενες εκλογές.
Σύμφωνα με τον κύριο Λαζαρίδη, η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας θα εφαρμόσει πολιτικές υπέρ των επιχειρήσεων και θα επιταχύνει την αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδου, ενώ ο κύριος Μητσοτάκης δήλωσε ότι σχεδιάζει να μειώσει τους εταιρικούς φόρους και να πουλήσει κρατικά περιουσιακά στοιχεία ως μέρος ενός σχεδίου που στοχεύει σε ρυθμό ανάπτυξης 4%.
Οι δύο μετοχές με τις καλύτερες επιδόσεις, αυτές της Τράπεζας Πειραιώς και της Attica Bank, υπερδιπλασίασαν την τιμή τους φέτος, εν μέσω προσπαθειών για μείωση των κόκκινων δανείων, αποτέλεσμα μιας κρίσης χρέους που συρρίκνωσε την ελληνική οικονομία περισσότερο από 25%.
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε σε επίπεδα ρεκόρ της τάξης του 2,74% την Τετάρτη, κάτι που αποτελεί επιπλέον σημάδι εμπιστοσύνης των επενδυτών, ενώ αμερικανικό fund που επικεντρώνεται σε μετοχές μεσογειακών αγορών, την περασμένη εβδομάδα είχε τη μεγαλύτερη εισροή κεφαλαίων από τον Ιανουάριο του 2018.
Αναλυτές προειδοποιούν ότι η αισιοδοξία μπορεί να είναι πρόωρη.
Τον περασμένο μήνα, η Morgan Stanley δήλωσε ότι τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας δεν υποστηρίζουν το ράλι. Παράλληλα, σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τπογραμμίζονται τα τρωτά σημεία του τραπεζικού κλάδου της χώρας και οι περαιτέρω προκλήσεις για την τόνωση της εγχώριας ζήτησης.
Παράλληλα, το άρθρο επισημαίνει ότι αν εκλεγεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει να αντιμετωπίσει δύσκολο έργο ικανοποιώντας, από τη μία, τις απαιτήσεις των επενδυτών που ανησυχούν για πιθανή οικονομική αναδιάρθρωση, ενώ από την άλλη θα πρέπει να μειώσει το βάρος που έχουν επωμιστεί οι πολίτες, οι οποίοι υποφέρουν πάνω από μια δεκαετία, από σφικτές πολιτικές που υποβαθμίζουν το βιοτικό τους επίπεδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης