Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

ESM: Οι ελληνικές τράπεζες πληρούν τις απαιτήσεις κεφαλαίων και ρευστότητας - Μεγάλη η πρόκληση των NPLs

tags :
ESM: Οι ελληνικές τράπεζες πληρούν τις απαιτήσεις κεφαλαίων και ρευστότητας - Μεγάλη η πρόκληση των NPLs
Η σταθερότητα του τραπεζικού τομέα είναι ζωτικής σημασίας για την προσαρμογή της Ελλάδας, σύμφωνα με τον ESM
Οι ελληνικές τράπεζες πληρούν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, ενώ η η ρευστότητα βελτιώνεται πολύ, αλλά εξακολουθούν να υποφέρουν από τον υψηλό λόγο των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Αυτό είναι το συμπέρασμα της ετήσιας έκθεσης για το 2018 του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης της Ευρωζώνης, του ESM, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα και παρουσιάζει τις σημαντικότερες εξελίξεις στις χώρες που πέρασαν από προγράμματά του.
Για τις ελληνικές τράπεζες, ο ESM επισημαίνει ότι πληρούν ευρέως τους εποπτικούς στόχους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα τέλη του 2018, αλλά οι προκλήσεις για την επίτευξη των νέων στόχων είναι πολύ μεγάλες.
Η ελληνική κυβέρνηση βελτίωσε την αποτελεσματικότητα του πλαισίου για την αφερεγγυότητα, ενώ εγκαταστάθηκε και η ηλεκτρονική πλατφόρμα για πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.
Επίσης, εργάζεται για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών προκειμένου να επιταχυνθεί η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα να είναι το σύστημα εγγύησης προστασίας περιουσιακών στοιχείων.
Παράλληλα, το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (HFSF) ανέπτυξε τη στρατηγική του για την πώληση των μεριδίων του στις τράπεζες κατά τα επόμενα έτη.

Η σταθερότητα του τραπεζικού τομέα είναι ζωτικής σημασίας για την προσαρμογή της Ελλάδας

Όπως υπενθυμίζει ο ESM, ο ελληνικός τραπεζικός τομέας δέχτηκε σημαντικά κύματα στρες που οδήγησαν τελικά σε διαρθρωτικές αλλαγές.
Οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες ελέγχουν το 95% της αγοράς, καθώς οι "μικρότεροι παίκτες" είτε έχουν συγχωνευθεί είτε έχουν εκκαθαριστεί.
Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες οδηγήθηκαν σε τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις, με το 40% των αντληθέντων κεφαλαίων να προέρχεται από ιδιώτες επενδυτές, προκειμένου να αποκατασταθεί η κεφαλαιακή ζημία που υπήρξε από το haircut στα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Οι τράπεζες αντιμετώπισαν επίσης σημαντικές εκροές καταθέσεων, οι οποίες τις κατέστησαν εξαρτώμενες από τον μηχανισμό επείγουσας ρευστότητας, ενώ επιβλήθηκαν έλεγχοι στην κίνηση των κεφαλαίων, προκειμένου να διαφυλαχθεί η οικονομική σταθερότητα.
Οι εκροές καταθέσεων έφθασαν στο μέγιστο το 2012 και, μετά από μια σύντομη περίοδο ανάκαμψης,
κορυφώθηκε ξανά το 2015.
Οι τραπεζικές καταθέσεις σταθεροποιήθηκαν το 2018, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να χαλαρώσει βαθμιαία τους ελέγχους κεφαλαίων.
Στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης του 2015, η Ελλάδα εισήγαγε αυστηρούς κανόνες για τη μεταρρύθμιση του κλάδου, οι οποίες επικεντρώθηκαν κυρίως στη νομοθεσία για τη μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο οποίος παραμένει ο υψηλότερος στη ζώνη του ευρώ.
Οι τράπεζες αντιμετώπισαν με αποτελεσματικότητα τα σχέδια μείωσης των NPLs μέχρι το τέλος του 2018, μειώνοντας το απόθεμα τους κατά περισσότερο από 20 δισ. ευρώ από το 2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης