Προειδοποιήσεις Regling: Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί για πλεόνασμα 3,5% έως το 2022 - Απειλείται ο στόχος λόγω των μέτρων Τσίπρα

Προειδοποιήσεις Regling: Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί για πλεόνασμα 3,5% έως το 2022 - Απειλείται ο στόχος λόγω των μέτρων Τσίπρα
O ESM απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα - Ζητά να μειωθεί το αφορολόγητο
(upd) Αυστηρά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση έστειλε για ακόμα μία φορά ο ESM αποκλείοντας το ενδεχόμενο μείωσης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, σενάριο το οποίο έχουν προωθήσει τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου.
Ο Κlaus Regling άσκησε αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μετά τη συνεδρίαση του ESM ότι η Αθήνα δεν συμβουλεύτηκε τους δανειστές για τα νέα μέτρα, παραβιάζοντας κατάφωρα τη διαδικασία.
Προειδοποίησε επίσης ότι η Ελλάδα ίσως χάσει τον στόχο του πλεονόσματος για το 2019, με σημαντική απόκλιση.
Παράλληλα έστειλε «σήμα» για τη μείωση του αφορολόγητου.

Ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, στο μήνυμα του που «συνοδεύει» την ετήσια έκθεση του Μηχανισμού για το 2018, επισημαίνει «η Ελλάδα έχει δεσμευθεί για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, μεταξύ των οποίων και η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% έως το 2022 αλλά και η συμμόρφωση με τους κανόνες της ΕΕ, ειδικά όσον αφορά τις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές».
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αναφορές του Regling στην Ελλάδα έγιναν από τις πρώτες γραμμές του μηνύματος, όπου επισημαίνεται ότι «ο ESM πέτυχε δύο ορόσημα το 2018: η Ελλάδα βγήκε επιτυχώς από το πρόγραμμα τον Αύγουστο έπειτα από 8 χρόνια οικονομικής βοήθειας και αλλά και το πακέτο μέτρων για την εμβάθυνσης της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και τα βήματα για την ισχυροποίηση του ESM».
Ο Regling υπενθυμίζει ότι η πετυχημένη έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα ακολούθησε εκείνες της Ιρλανδιας, της Ισπανίας, της Κύπρου και της Πορτογαλίας.
Με δάνεια σχεδόν 204 δισ. ευρώ από τον ESM τον EFSF, «η Ελλάδα έχει επωφεληθεί από τη μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια που δόθηκε ποτέ στη σύγχρονη ιστορία».
«Χάρη στα χαμηλά επιτόκια και τις μεγάλες διάρκειες των δικών μας δανείων, η Ελλάδα εξοικονόμησε 13 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2018» επισημαίνει για ακόμα μία φορά ο Regling.
Ο επικεφαλής του ESM αναφέρεται και στα μέτρα που έχουν εγκριθεί από το Eurogroup του Ιουνίου όσον αφορά το χρέος, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα οδηγήσουν σε μείωση του ελληνικού χρέους κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060.
Επίσης αναμένεται ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα υποχωρήσουν κατά περίπου 8 ποσοστιαίες μονάδες κατά τον ίδιο χρονικό ορίζοντα.
Ως αποτέλεσμα των μέτρων αυτών, η Ελλάδα δεν αρχίσει τις αποπληρωμές για τα δάνεια του EFSF πριν το 2033.

Νέες προειδοποιήσεις για το πακέτο μέτρων του Τσίπρα

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση του ESM, ο Regling διεμήνυσε ότι προϋπόθεση για την εφαρμογή των μέτρων σχετικά με το ελληνικό χρέος είναι η εφαρμογή της συμφωνίας που σύναψε η Ελλάδα με τους δανειστές της το 2018.
Μάλιστα, ο επικεφαλής του ESM -για ακόμα μία φορά- εξέφρασε την ανησυχία του ότι τα τελευταία μέτρα που εφάρμοσε η ελληνική κυβέρνηση θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα.
«Θα επιστρέψουμε σε αυτά τα θέματα με την επόμενη κυβέρνηση» τόνισε ο ίδιος.

Σαφές μήνυμα για πλεονάσματα και μείωση αφορολόγητου

Σαφές μήνυμα ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2020 δεν αλλάζει, στέλνει ο επικεφαλής του ESM Klaue Regling στην ετήσια έκθεσή του, στην οποία αναφέρεται και στην ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Τον Αύγουστο του 2018, η Ελλάδα εξήλθε από το τρίτο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας μετά από μια δεκαετία προσαρμογής.
Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, η Ελλάδα υλοποίησε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του τραπεζικού τομέα και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, σημειώνει ο ΕSM.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Ελλάδα έλαβε περίπου 290 δισ. ευρώ  και εκτεταμένη ελάφρυνση του χρέους. Προκειμένου να ενισχυθεί το μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό δυναμικό της Ελλάδας καθώς και να προστατευθεί η μεγάλη έκθεση των ευρωπαίων εταίρων, πρέπει να διατηρηθεί η επιτυχία των σημαντικών μεταρρυθμίσεων του προγράμματος και να συνεχιστούν οι συνετές πολιτικές.
Σύμφωνα  με τον ESM, τα υφιστάμενα τρωτά σημεία της Ελλάδας και οι δύσκολες μεταρρυθμιστικές αποστολές θα απαιτήσουν για κάποιο χρονικό διάστημα αυστηρότερη εποπτεία, μετά τις προγραμματισμένες από τις άλλες χώρες μετά το πρόγραμμα της ζώνης του ευρώ.
Όσον αφορά τις προκλήσεις μετά την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα, ο ΕSM τονίζει ότι τα δημόσια οικονομικά πρέπει να παραμείνουν σε ένα βιώσιμο μονοπάτι.
Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη εφαρμοστεί, όπως η μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας και η μείωση της φορολογίας εισοδήματος, σε συνδυασμό με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης πρέπει να διαφυλαχθούν και όχι να αντιστραφούν, προειδοποιεί ο ESM, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην επόμενη ελληνικής κυβέρνηση για τη μείωση του αφορολόγητου.
Σε περίπτωση που δικαστικές αποφάσεις ανατρέψουν τις δομικές μεταρρυθμίσεις, η δημοσιονομική επίδραση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με αντίστοιχες μεταρρυθμίσεις.
Σύμφωνα με τον ESM, οι ρυθμοί ανάπτυξης ήταν 1,9% το 2018 και το χρέος παραμένει εξαιρετικά υψηλό στο 181,1% του ΑΕΠ.
Η Ελλάδα πέτυχε υπεραπόδοση στον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα για ακόμη μία χρονιά γεγονός που οφείλεται, «όχι μόνο στα φορολογικά έσοδα, αλλά και στις χαμηλότερες του προβλεπομένου δημόσιες επενδύσεις».
Σύμφωνα με τον ESM, απαιτούνται περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της παραγωγικότητας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, συμπληρώνοντας τη στρατηγική ανάπτυξης της χώρας.
Αυτές περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις για να καταστεί το οικονομικό περιβάλλον πιο φιλικό προς τις επιχειρήσεις, να μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται για την επίλυση νομικών προβλημάτων, να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των κρατικών επιχειρήσεων.
Αυτές οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις, σε συνδυασμό με την ιδιωτικοποίηση και τη βελτιωμένη διαχείριση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων, είναι κρίσιμες για την προσέλκυση ξένων και εγχώριων επενδύσεων και την ενίσχυση της μελλοντικής ανάπτυξης.
Επιπλέον, πρέπει να στηρίξει τις τράπεζες σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) και ένα βελτιωμένο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα συμβάλει στην ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να κάνουν την οικονομία και να στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη.Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό δείκτη ευπάθειας του ESM, τα ευάλωτα σημεία της Ελλάδας έχουν μειωθεί σημαντικά από το 2009, όταν το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ξεπέρασε το 12% του ΑΕΠ και το δημοσιονομικό έλλειμμα το 15% του ΑΕΠ".
"Κατά τα έτη προσαρμογής, η Ελλάδα κατεύθυνε την οικονομία της σε ασφαλέστερα ύδατα βελτιώνοντας το δημοσιονομικό και εξωτερικό ισοζύγιο, μειώνοντας το κόστος εργασίας και καθιστώντας τον τραπεζικό τομέα πιο ανθεκτικό", σημειώνει.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος, η έκθεση σημειώνει: "η Ελλάδα έτυχε σημαντικής ελάφρυνσης του χρέους τόσο από ιδιώτες πιστωτές το 2012 όσο και από τον επίσημο τομέα το 2011, το 2012, το 2016 και, λίγο πριν το τέλος του τρίτου προγράμματος, τον Ιούνιο του 2018.
Όλα αυτά τα μέτρα βελτίωσαν τη δυναμική του χρέους". "Το χρέος της Ελλάδας αναμένεται να παραμείνει σε φθίνουσα πορεία, με ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης κάτω του 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω από το όριο του 20% μακροπρόθεσμα στο βασικό σενάριο. Οι Ευρωπαίοι εταίροι δεσμεύθηκαν επίσης να παράσχουν πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους το 2032, εάν χρειαστεί και υπό την προϋπόθεση ότι τηρείται το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ", αναφέρει επίσης η έκθεση.

Οι ελληνικές τράπεζες πληρούν τις απαιτήσεις κεφαλαίων και ρευστότητας - Μεγάλη η πρόκληση των NPLs

Οι ελληνικές τράπεζες πληρούν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, ενώ η η ρευστότητα βελτιώνεται πολύ, αλλά εξακολουθούν να υποφέρουν από τον υψηλό λόγο των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Αυτό είναι το συμπέρασμα της ετήσιας έκθεσης για το 2018 του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης της Ευρωζώνης, του ESM, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα και παρουσιάζει τις σημαντικότερες εξελίξεις στις χώρες που πέρασαν από προγράμματά του.
Για τις ελληνικές τράπεζες, ο ESM επισημαίνει ότι πληρούν ευρέως τους εποπτικούς στόχους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα τέλη του 2018, αλλά οι προκλήσεις για την επίτευξη των νέων στόχων είναι πολύ μεγάλες.
Η ελληνική κυβέρνηση βελτίωσε την αποτελεσματικότητα του πλαισίου για την αφερεγγυότητα, ενώ εγκαταστάθηκε και η ηλεκτρονική πλατφόρμα για πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.
Επίσης, εργάζεται για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών προκειμένου να επιταχυνθεί η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα να είναι το σύστημα εγγύησης προστασίας περιουσιακών στοιχείων.
Παράλληλα, το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (HFSF) ανέπτυξε τη στρατηγική του για την πώληση των μεριδίων του στις τράπεζες κατά τα επόμενα έτη.

Η σταθερότητα του τραπεζικού τομέα είναι ζωτικής σημασίας για την προσαρμογή της Ελλάδας

Όπως υπενθυμίζει ο ESM, ο ελληνικός τραπεζικός τομέας δέχτηκε σημαντικά κύματα στρες που οδήγησαν τελικά σε διαρθρωτικές αλλαγές.
Οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες ελέγχουν το 95% της αγοράς, καθώς οι "μικρότεροι παίκτες" είτε έχουν συγχωνευθεί είτε έχουν εκκαθαριστεί.
Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες οδηγήθηκαν σε τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις, με το 40% των αντληθέντων κεφαλαίων να προέρχεται από ιδιώτες επενδυτές, προκειμένου να αποκατασταθεί η κεφαλαιακή ζημία που υπήρξε από το haircut στα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Οι τράπεζες αντιμετώπισαν επίσης σημαντικές εκροές καταθέσεων, οι οποίες τις κατέστησαν εξαρτώμενες από τον μηχανισμό επείγουσας ρευστότητας, ενώ επιβλήθηκαν έλεγχοι στην κίνηση των κεφαλαίων, προκειμένου να διαφυλαχθεί η οικονομική σταθερότητα.
Οι εκροές καταθέσεων έφθασαν στο μέγιστο το 2012 και, μετά από μια σύντομη περίοδο ανάκαμψης,
κορυφώθηκε ξανά το 2015.
Οι τραπεζικές καταθέσεις σταθεροποιήθηκαν το 2018, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να χαλαρώσει βαθμιαία τους ελέγχους κεφαλαίων.
Στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης του 2015, η Ελλάδα εισήγαγε αυστηρούς κανόνες για τη μεταρρύθμιση του κλάδου, οι οποίες επικεντρώθηκαν κυρίως στη νομοθεσία για τη μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο οποίος παραμένει ο υψηλότερος στη ζώνη του ευρώ.
Οι τράπεζες αντιμετώπισαν με αποτελεσματικότητα τα σχέδια μείωσης των NPLs μέχρι το τέλος του 2018, μειώνοντας το απόθεμα τους κατά περισσότερο από 20 δισ. ευρώ από το 2016.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS