Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μετοχές υψηλού ρίσκου και αυστηρά για κερδοσκόπους – Υπό όρους μπορούν να… εκτοξευτούν

Μετοχές υψηλού ρίσκου και αυστηρά για κερδοσκόπους – Υπό όρους μπορούν να… εκτοξευτούν
Ποιες μετοχές θα μπορούσαν να προσφέρουν μεγάλες συγκινήσεις αλλά να έχουν και κάποια ασφάλεια, βάσει των θεμελιωδών μεγεθών
Η επένδυση στο χρηματιστήριο όπως και όλες οι επενδύσεις εμπεριέχουν ρίσκο και η απόδοση συνδέεται άμεσα με το ρίσκο που είναι διατεθειμένος να αναλάβει κάποιος επενδυτής.
Πολλοί ωστόσο σημειώνουν, πως υπάρχουν περιπτώσεις εταιρειών όπου μπορεί το ρίσκο να δείχνει υψηλό αλλά στην πραγματικότητα είναι σημαντικά χαμηλότερο, καθώς η αγορά έχει υπερβάλει και υπάρχει στρέβλωση μεταξύ αποτίμηση και πραγματικής αξίας.
Οι μετοχές μικρής και πολύ μικρής κεφαλαιοποίησης, τα λεγόμενα penny stocks, εμπεριέχουν αυξημένο ρίσκο, αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν επιβραβεύσει γρήγορα τους τολμηρούς, οι οποίοι στην πραγματικότητα είναι απλά καλά διαβασμένοι.
Με το ΧΑ να έχει πραγματοποιήσει ένα μεγάλο ράλι, πολλά στελέχη της αγοράς περιμένουν ότι το ενδιαφέρον θα μετατοπιστεί σε μετοχές μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων, όπου λόγω των κερδών που έχουν καταγραφεί νωρίτερα, οι αποτιμήσεις ενδέχεται να καταγράψουν βίαιη άνοδο.
Ήδη έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα ανάλογα, αλλά και το παρελθόν διδάσκει πως υπάρχουν μετοχές με περιορισμένη κεφαλαιοποίηση, οι οποίες και όγκο αύξησαν και αποτίμηση.
Σε μία προσπάθεια να καλύψουμε όλο το φάσμα του χρηματιστηριακού ταμπλό θα κάνουμε κάποιες υποθέσεις.
Κάνοντας μία υπόθεση για το ποιες μετοχές θα μπορούσαν να προσφέρουν μεγάλες συγκινήσεις και κάποια ασφάλεια, οδηγός και αυτή τη φορά θα πρέπει να είναι τα αποτελέσματα του 2018.
Ασφάλεια προσφέρει το ύψος της καθαρής θέσης και πόσο υψηλότερη είναι από την αποτίμηση, το ύψος του καθαρού δανεισμού, ενώ η προοπτική κερδοφορίας μπορεί να δώσει μεγαλύτερες υπεραξίες.
Ασφάλεια πρέπει να υπάρχει γιατί πολλές φορές έχει παρατηρηθεί πως τα λεγόμενα penny stocks μπορεί να κάνουν υψηλό όγκο για μερικές συνεδριάσεις και μετά να μην εντοπίζεται αγοραστής.
Με βάση λοιπόν τις παραπάνω υποθέσεις η Fieratex θα μπορούσε να αποτελεί μία καλή περίπτωση αφού η αποτίμηση είναι οριακά πάνω από 2 εκατ. ευρώ, η καθαρή θέση στα 12 εκατ. ευρώ (p/bv 0,18), ενώ ο καθαρός δανεισμός είναι στα 7 εκατ. ευρώ και το 2018 κατάφερε να εμφανίσει μικρά κέρδη.
Η Logismos παρακολουθεί χωρίς να συμμετέχει στο ράλι των εταιρειών πληροφορικής και παίζει με p/bv κοντά στο 0,35 με μικρά κέρδη το 2018 και χαμηλό καθαρό δανεισμό 700 χιλ. ευρώ.
Η Χαϊδεμένος με αποτίμηση κάτω από 6 εκατ. ευρώ παίζει 0,32 φορές τα ίδια κεφάλαια και έχει καθαρό δανεισμό μόλις 2,5 εκατ. ευρώ με την καθαρή θέση να είναι στα 18,3 εκατ. ευρώ.
Διαθέτει σημαντική ακίνητη περιουσία και μία επιστροφή στην κερδοφορία έστω και μερικών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ θα έδινε μία άλλη προοπτική.
Η Moda Bagno γύρισε σε κέρδη αλλά εξακολουθεί να παίζει με p/bv 0,5 φορές.
Έχει 8,6 εκατ. ευρώ καθαρό δανεισμό, αλλά έχει και σημαντικά ακίνητα.
Για ακόμη μεγαλύτερο ρίσκο εταιρείες ένδυσης όπως Δούρος και Μινέρβα με αποτιμήσεις κοντά ή κάτω από 1 εκατ. ευρώ θα μπορούσαν να δουν καλύτερες τιμές με την υπόθεση της αύξησης της κατανάλωσης και της βελτίωσης των πωλήσεων και άρα της τελικής γραμμής.
Το παρελθόν δείχνει πως οι χαμηλές αποτιμήσεις δεν μένουν πάντα χαμηλές.

Λανακάμ

Στις 29 Οκτωβρίου 2018 είχαμε παρουσιάσει αναλυτικά την εισηγμένη σε ένα θέμα στο οποίο λέγαμε πως αν ρευστοποιηθεί η περιουσία οι μέτοχοι θα λάβουν περισσότερα από αυτό που δείχνει η αποτίμηση στο ταμπλό (δείτε εδώ το σχετικό θέμα http://bankingnews.gr/index.php?id=391092).
Τότε η αποτίμηση ήταν στα 1,9 εκατ. ευρώ και σήμερα είναι στα 4,3 εκατ. ευρώ.

ΕΚΤΕΡ

Τον Φεβρουάριο του 2018 η μετοχή της Εκτέρ ανέβασε όγκο και τιμή και με αφορμή την κίνηση γράψαμε ένα θέμα στο οποίο λέγαμε ότι μία μικρή είδηση μπορεί να κάνει τη διαφορά για τις συγκεκριμένες εταιρείες (δείτε εδώ το σχετικό θέμα http://bankingnews.gr/index.php?id=350507)
Τότε η μετοχή διαπραγματευόταν στα 0,80 ευρώ και τώρα είναι σε υψηλά 11 ετών και με τιμή πάνω από 1,60 ευρώ.

ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ

Ήταν 22 Αυγούστου 2017 όταν γράφαμε για «τη μετοχή που θα μπορούσε να κλειδώνει στο limit up για πολλές συνεδριάσεις, αλλά…» (δείτε εδώ το θέμα http://bankingnews.gr/index.php?id=322822) με την τιμή της μετοχής να είναι στα 0,022 ευρώ και τον βασικό μέτοχο να κεφαλαιοποιεί υποχρεώσεις στα 32 ευρώ.
Η μετοχή βέβαια πήρε το δρόμο της και βρέθηκε μέχρι τα 2 ευρώ και σήμερα είναι στο 1 ευρώ περίπου.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης