Απόρροια της φούσκας στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων το ράλι στα ελληνικά ομόλογα στο 2,75% από 15,40% τον Ιούνιο 2015

Απόρροια της φούσκας στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων το ράλι στα ελληνικά ομόλογα στο 2,75% από 15,40% τον Ιούνιο 2015
Οι κεντρικές τράπεζες της FED και της ΕΚΤ απέτυχαν αλλά την αποτυχία τους αυτή οι αγορές την πριμοδοτούν, την επικροτούν γιατί βλέπουν ότι η στρατηγική της πλεονάζουσας ρευστότητας θα συνεχιστεί.
Απόρροια της ακραίας φούσκας στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων είναι το ράλι που σημειώνεται στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές να υποχωρεί στο 2,75% - 2,74% που αποτελεί ιστορικό χαμηλό.
Ρόλο έχει διαδραματίσει και η νίκη της ΝΔ στις ευρωεκλογές προεξοφλώντας την νίκη στις εθνικές εκλογές αλλά δεν είναι αυτός ο βασικός λόγος του ράλι στα ελληνικά ομόλογα.

Τα κυπριακά ομόλογα επίσης σημειώνουν ιστορικά χαμηλά με το 10ετές 0,84%
Το Πορτογαλικό 10ετές ομόλογο έχει ιστορικό χαμηλό 0,60% που σημειώθηκε στις 7 Ιουνίου 2019.
Το Ισπανικό 10ετές ομόλογο έχει ιστορικό χαμηλό 0,53% που σημειώθηκε στις 7 Ιουνίου 2019.
Το Ιρλανδικό 10ετές ομόλογο έχει ιστορικό χαμηλό 0,26% που σημειώθηκε στις 7 Ιουνίου 2019.
Ειδικά στην Ελλάδα έχει υπάρξει πολύ μεγάλης κλίμακας αποκλιμάκωση καθώς από 15,40% του Ιουνίου 2015 έχει υποχωρήσει στο 2,75% το 10ετές ομόλογο.
Συγκριτικά το Πορτογαλικό 10ετές ομόλογο – είναι πιο συγκρίσιμες οι αγορές Ελλάδος – Πορτογαλίας – από 16,42% αρχές του 2012 έχει υποχωρήσει στο 0,64% κοντά στα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά.
Στην πραγματικότητα ζούμε στην εποχή του παραλογισμού και της ακραίας φούσκας στις αγορές η οποία τροφοδοτείται – παραδόξως – από την αποτυχία των κεντρικών τραπεζών που δημιούργησαν μια ιστορική υπερβολή με τα 4,5 τρισεκ. Δολάρια ποσοτικής χαλάρωσης που διοχέτευσαν στην παγκόσμια οικονομία.  
Πριν μήνες τόσο η Κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ η FED όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δήλωναν ότι θα επιτύχουν τους στόχους για τον πληθωρισμό στο 2% και ως εκ τούτου ξεκινάει η νομισματική σύσφιξη μέσω σταδιακής απόσυρσης των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης και αύξησης των επιτοκίων.
Οι παγκόσμιες αγορές επί της ουσίας δεν προσαρμόστηκαν σε αυτή την νέα πραγματικότητα καθώς με σχεδόν 4 τρισεκ. δολάρια πλεονάζουσα ρευστότητα διεθνώς η απόσυρση της ήταν ένα αίνιγμα.
Οι αγορές και ειδικά η Wall αλλά και στην Ευρώπη σημειώθηκαν βίαιες διορθώσεις και οι διεθνείς επενδυτικές τράπεζες άρχιζαν να προειδοποιούν ότι η άνοδος των μετοχών και η πτώση των αποδόσεων των ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά είναι μια πλασματική φούσκα.
Ναι είναι αλήθεια ότι πρόκειται για μια κραυγαλέα φούσκα επικών διαστάσεων.
Ο Draghi ο οποίος θα αποχωρήσει από την ΕΚΤ τον Οκτώβριο του 2019 επαναλαμβάνει πολλές φορές διακριτικά ότι η νομισματική πολιτική ότι ήταν να πράξει το έπραξε χρειάζονται σοβαρές δημοσιονομικές παρεμβάσεις στην Ευρώπη, χρειάζονται δηλαδή παρεμβάσεις από τις κυβερνήσεις στις οικονομίες.
Οι κεντρικές τράπεζες η FED στις ΗΠΑ και η ΕΚΤ στην Ευρωζώνη έγκαιρα είχαν διαγνώσει ότι κάτι δεν πάει καλά, ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης ήταν μεγάλος και έτσι βρέθηκε…η καλή δικαιολογία.
Ο εμπορικός πόλεμος, αυτή είναι η πηγή του κακού, της πτώσης των αγορών, της επιβράδυνσης της οικονομίας διεθνώς, της κόπωσης που επικρατεί παγκοσμίως….
Τον εμπορικό πόλεμο τον ξεκίνησε ο Trump ο αμερικανός Πρόεδρος γνωρίζοντας ότι ανακατεύοντας την τράπουλα από τα 10 θα χάσει τα 5 αλλά θα κερδίσει τα άλλα 5 άρα θα έχει κάνε ένα βήμα προς τα εμπρός για την αμερικανική οικονομία.
Ο Trump πριμοδότησε την υπερβάλλουσα ρευστότητα και έδωσε ισχυρά κίνητρα στις εταιρίες να επαναπατρίζουν κεφάλαια στις ΗΠΑ και να επαναγοράζουν μετοχές οι εταιρίες στην Wall Street.
H πραγματικότητα είναι ότι το 2018 συνολικά 1 τρισεκ. δολάρια ή 900 δισεκ. ευρώ επενδύθηκαν από τις εταιρίες σε επαναγορά ιδίων μετοχών.
Δηλαδή περίπου 5 φορές το ΑΕΠ της Ελλάδος επενδύθηκε μέσα σε ένα χρόνο για επαναγορές ιδίων μετοχών, η πλεονάζουσα ρευστότητα στις ΗΠΑ δεν πάει σε παραγωγικές επενδύσεις αλλά στην στήριξη των μετοχών για να μπορεί η Wall να κάνει ρεκόρ…και να βάζει στον πειρασμό τον Trump να δηλώνει ότι εάν η FED δεν αύξανε τα επιτόκια του δολαρίου θα ήταν ο Dow Jones στις 35.000 με 36.000 μονάδες.
Οι κεντρικές τράπεζες FED και ΕΚΤ προκλητικά αντί να ζητήσουν συγνώμη για την αποτυχία τους, χρησιμοποίησαν νομισματικά εργαλεία για να προκαλέσουν την μεγαλύτερη φούσκα στην παγκόσμια οικονομική ιστορία…δηλώνουν ότι εξετάζουν μειώσεις επιτοκίων στο ευρώ και στο δολάριο.

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη – Έχει δημιουργηθεί μια τεράστια φούσκα χρέους…

Συνολικά 125 ομόλογα χωρών της Ευρώπης εμφανίζουν αρνητικά επιτόκια.
Αυτό σημαίνει ότι το ρίσκο χώρας είναι μηδενικό, οι κίνδυνοι έχουν ελαχιστοποιηθεί οπότε η αγορά κρατικών ομολόγων από ιδιώτες επενδυτές θα πρέπει να πριμοδοτήσει… ότι τον αγοραστή αλλά τον εκδότη.
Λόγω της ποσοτικής χαλάρωσης σημειώθηκαν αρνητικά επιτόκια στα ομόλογα και τα μεγάλα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία ουσιαστικά αντί να λαμβάνουν μια φυσιολογική απόδοση από τους τόκους των ομολόγων…πληρώνουν το κράτος – εκδότη επειδή δεν έχουν κίνδυνο τα ομόλογα που έχουν εκδοθεί.
Αυτό αποτελεί ένα ακραίο παραλογισμό ο οποίος υπερ-διογκώνεται εσχάτως με μπαράζ ιστορικών χαμηλών.
Π.χ. η Γερμανία σημείωσε ιστορικό χαμηλό στο 10ετές ομόλογο στο -0,26% στις 7 Ιουνίου 2019.
Η Πορτογαλία σημείωσε ιστορικό χαμηλό στο 10ετές ομόλογο στο 0,60% στις 7 Ιουνίου 2019.
Η Ισπανία σημείωσε ιστορικό χαμηλό στο 10ετές ομόλογο στο 0,53% στις 7 Ιουνίου 2019.
Η Ιρλανδία σημείωσε ιστορικό χαμηλό στο 0,26% στις 7 Ιουνίου 2019.
Η Ιταλία λόγω και της διαφαινόμενης εκτόνωσης με τις Βρυξέλλες επίσης σημείωσε ράλι με το 10ετές 2,35% και χαμηλό 2,37%.
Η Κύπρος εμφανίζει επιτόκια 0,84% στα 10 χρόνια.
Η Ελλάδα εμφανίζει επιτόκια στα 10 χρόνια – τα 10 χρόνια είναι ομόλογο αναφοράς παγκοσμίως και το μέτρο σύγκρισης και για τον λόγο αυτό ιεραρχείται πρώτο στις αναλύσεις – στο 2,75% με χαμηλό 2,74% που αποτελεί και ιστορικό χαμηλό για τον συγκεκριμένο τίτλο.
Όλα τα ελληνικά ομόλογα είναι σε ιστορικά χαμηλά.
Το παράδοξο είναι ότι η Ουγγαρία με εθνικό νόμισμα αλλά είναι επενδυτικής βαθμίδας τα ομόλογα της δηλαδή ΒΒΒ έχει αποδόσεις 2,90% οριακά υψηλότερα από την Ελλάδα που συνεχίζει να είναι junk bond και να απέχει 5 κλίμακες από την Ουγγαρία.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 2,75% και το Ουγγρικό στο 2,90%.
Η Πορτογαλία έχει αρνητικά επιτόκια σε ομόλογα με διάρκεια έως 5 χρόνια και το 10ετές στο 0,60%.
Την ίδια στιγμή το spread Ελλάδος – Ιταλίας δυο χώρες με τεράστιες οικονομικές διαφορές είναι μόλις στις 39 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας διαμορφώνεται στις 292 μονάδες βάσης που σημαίνει ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας είναι μόλις 4,96% όταν είχε φθάσει στο 80% πριν λίγα χρόνια ενώ το ποσοστό recovery ξεπερνάει το 40%.
Όλο αυτό το ράλι είναι απόρροια όχι δημοσιονομικής πολιτικής αλλά νομισματικής στρατηγικής της ΕΚΤ.
Θα μειώσει τα επιτόκια, θα δώσει TLTROs δηλαδή φθηνή ρευστότητα και επίσης εάν χρειαστεί θα επαναφέρει πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Η πολιτική των κεντρικών τραπεζών έχουν προκαλέσει την μεγαλύτερη στρέβλωση στην παγκόσμια οικονομική ιστορία και τροφοδοτούν μόνο αυτούς που μπορούν να δανείζονται.
Η ποσοτική χαλάρωση δεν είναι τυχαίο ότι έκανε τους πλούσιους πλουσιότερους.
Η μεσαία τάξη και οι κατώτερες έχουν πρόσβαση στην φθηνή ρευστότητα μέσω τραπεζών αλλά ειδικά στην Ελλάδα με τις ιδιαιτερότητες των προβλημάτων αυτό είναι ανέφικτο.

Συμπέρασμα

Οι κεντρικές τράπεζες της FED και της ΕΚΤ απέτυχαν αλλά την αποτυχία τους αυτή οι αγορές την πριμοδοτούν, την επικροτούν γιατί βλέπουν ότι η στρατηγική της πλεονάζουσας ρευστότητας θα συνεχιστεί.
Δηλαδή οι αγορές επικροτούν που η φούσκα θα συνεχίσει να φουσκώνει.
Πρωτοφανείς αυτές οι εξελίξεις.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS