Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Η ΝΔ θα έχει αυτοδυναμία στις εκλογές της 7ης Ιουλίου - Οι προοπτικές βελτιώνονται, οι αδυναμίες παραμένουν

tags :
Morgan Stanley: Η ΝΔ θα έχει αυτοδυναμία στις εκλογές της 7ης Ιουλίου - Οι προοπτικές βελτιώνονται, οι αδυναμίες παραμένουν
Το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα θα μπορούσε να ωφεληθεί εάν οι ρυθμοί των μεταρρυθμίσεων επιταχυνθούν μετά τις εκλογές, από τη νέα κυβέρνηση
Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στις γενικές εκλογές της 7ης Ιουλίου και αυτό θα μπορούσε να ωφελήσει τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της Ελλάδας.
Αυτό αναφέρει η Morgan Stanley στην σημερινή (12 Ιουνίου 2019) 7σέλιδη ανάλυσή της με τίτλο "Mainstream Makes a Comeback" (Το mainstream επιστρέφει), που σας παρουσιάζει το bankingnews.gr, και στην οποία επισημαίνει ότι η ελληνική οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει, αλλά υπάρχουν ακόμη κίνδυνοι που συνδέονται με τον παγκόσμιο κύκλο.

Νέα Δημοκρατία οδηγεί τις δημοσκοπήσεις...

Οι έρευνες για τις προθέσεις ψήφου δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία θα νικήσει στις επερχόμενες γενικές εκλογές και με ένα σημαντικό περιθώριο.
Τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστηρίζουν αυτό το σενάριο, ενώ οι αγορές θεωρούν ότι οι φετινές γενικές εκλογές είναι ένας θετικός καταλύτης.
Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας θα μπορούσε να της δώσει την αυτοδυναμία, αφού το εκλογικό σύστημα της Ελλάδας, το οποίο έχει θέσει ως κατώτατο όριο εισόδου στη Βουλή, δίνει και ένα μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, διευκολυνοντας την αυτοδυναμία.
Βέβαια, η ακριβής σύνθεση του επόμενου κοινοβουλίου παραμένει ένα ερωτηματικό, αλλά οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι υπάρχει μια σημαντική ευκαιρία η Νέα Δημοκρατία να αποκτήσει την αυτοδυναμία.
Ωστόσο, θα μπορούσε να προκύψει κάποιος κομματικός συνασπισμός, αν και εξακολουθεί να είναι αβέβαιο εάν το Κίνημα Αλλαγής θα μπορούσε να παράσχει την υποστήριξή του σε αυτό το σενάριο ή ακόμα και αν υπάρχει για συμφωνία με άλλα μικρότερα κόμματα.
Οι δημοσκοπήσεις υποδηλώνουν ότι η πιθανότητα να έχουν πλειοψηφία τα κόμματα της αριστεράς είναι χαμηλή.


Η οικονομική ανάκαμψη συνεχίζεται, αλλά αυξάνονται οι κίνδυνοι

Σύμφωνα με την Morgan Stanley, η ελληνική οικονομία έχει περιθώριο να ανακάμψει, αλλά εξακολουθεί να εμφανίζει σημαντικές αδυναμίες.
Τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι μια ήπια συρρίκνωση στο τέλος του περασμένου έτους, αλλά η ανάπτυξη επανήλθε σε θετικό έδαφος στις αρχές του 2019, με τη δυναμική να δείχνει κάπως ισχυρότερη στο 2ο τρίμηνο.
Το κλίμα θα μπορούσε επίσης να ωφεληθεί εάν οι ρυθμοί των μεταρρυθμίσεων επιταχυνθούν μετά τις εκλογές.
Όλα αυτά φαίνονται θετικά, αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι αβεβαιότητες και οι κίνδυνοι αυξάνονται, με τον εμπορικό πόλεμο να εξακολουθεί να αποτελεί μείζονα ανησυχία.
Σε περίπτωση που η κατάσταση κλιμακωθεί περαιτέρω, θα αυξηθούν οι κίνδυνοι, καθώς η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να παρουσιάζει δομικές αδυναμίες.


Συνεχίζονται οι προκλήσεις για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο κατά τη διάρκεια των προηγούμενων των ετών, αλλά οι μακροπρόθεσμες προοπτικές εξακολουθούν να είναι αβέβαιες.
Η βιωσιμότητα του χρέους έχει βελτιωθεί, με σημαντικές επεκτάσεις ωριμότητας, ενώ η χώρα διαθέτει ένα μεγάλο ταμειακό απόθεμα.
Οι χαμηλές ανάγκες χρηματοδότησης στο εγγύς μέλλον είναι σαφώς υποστηρικτικές, αλλά το μεγάλο δημόσιο χρέος εξακολουθεί να αποτελεί μεσοπρόθεσμη ανησυχία.
Εν τω μεταξύ, ενώ η Morgan Stanley βλέπει κάποια πρόοδο στη χώρα, ο χρηματοπιστωτικός τομέας εξακολουθεί να παρουσιάζει ένα πολύ μεγάλο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ υπάρχουν ενδείξεις αδύναμης δυνητικής ανάπτυξης.
Αυτό είναι φυσικά είναι κάτι που γνωρίζουν οι αγορές, γι' αυτό και μια ατζέντα επικεντρωμένη στις συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις θα βοηθήσουν τη χώρα, αλλά μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να φανεί η πραγματική βελτίωση.


5 απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα

Οι δημοσκοπήσεις είναι ακριβείς στην Ελλάδα;

Λαμβάνοντας υπόψιν τις δύο προηγούμενες εκλογές, οι δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα βρίσκονταν κοντά στο τυπικό στατιστικό περιθώριο σφάλματος.
Αλλά υπήρχαν συγκεκριμένες περιπτώσεις που οι δημοσκοπήσεις υποτιμούσαν ή υπερεκτίμησαν την υποστήριξη για ένα συγκεκριμένο κόμμα (π.χ. για τον ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015).
Αυτό είναι σημαντικό, διότι στην Ελλάδα, λόγω του εκλογικού της συστήματος, ακόμη και οι μικρές μεταβολές των ψήφων ενδέχεται να έχουν μεγαλύτερες συνέπειες στην πραγματική κατανομή των εδρών στη Βουλή.


Πώς λειτουργεί το εκλογικό σύστημα;

Ο ισχύων νόμος προβλέπει την εκλογών 250 βουλευτών με αναλογικό σύστημα, με τις υπόλοιπες 50 έδρες να αποδίδονται στο κόμμα με το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφου.
Αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό εκλογικό σύστημα διευκολύνει την αυτοδυναμία, καθώς θέτει και το όριο του 3% για την εισαγωγή στη Βουλή.
Οι 250 έδρες κατανέμονται χωρίς την ψήφο των κομμάτων που δεν κατάφεραν να λάβουν αυτό το όριο.

Πώς λειτουργεί η διαδικασία για τον σχηματισμό κυβέρνησης;

Μετά τις εκλογές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει εντολή στο μεγαλύτερο κόμμα να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση.
Αν αποτύχει άλλα κόμματα μπορούν να δοκιμάσουν επίσης, με το μέγιστο των τριών προσπαθειών συνολικά.
Αν καμία από αυτές τις προσπάθειες δεν λειτουργήσει, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προσπαθήσει να σχηματίσει μια ουδέτερη κυβέρνηση, δηλαδή έναν ευρύ συνασπισμό που περιλαμβάνει όλα τα κόμματα.
Αν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε θα προκηρυχθούν νέες γενικές εκλογές.
Αυτό συνέβη, για παράδειγμα, το 2012.

Πόσο εύκολο θα είναι να σχηματιστεί μια κυβέρνηση;

Αυτό θα εξαρτηθεί από αυτό την τελική κοινοβουλευτική αριθμητική.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να έχει την αυτοδυναμία για να σχηματίσει κυβέρνηση.
Είναι σαφές ότι αυτό θα ήταν καλό για μια ομαλή κυβερνητική διαδικασία.
Αν αυτό δεν συμβεί, οι προοπτικές θα ήταν αβέβαιες.
Βέβαια, θα μπορούσε να προσπαθήσει να σχηματίσει συμμαχίες με άλλα κόμμα, όπως για παράδειγμα το Κίνημα Αλλαγής.

Οι επόμενες προεδρικές εκλογές αποτελούν κίνδυνο;

Στην Ελλάδα, οι πολιτικές αβεβαιότητες μπορεί να αυξηθούν εξαιτίας των προεδρικών εκλογών.
Η θητεία του σημερινού προέδρου τερματίζεται στις αρχές του 2020.
Για να εκλεγεί χρειάζεται ειδική πλειοψηφία, ήτοι 200 ψήφοι στην αρχική φάση, και 180 στη δεύτερη.
Αυτό είναι το κλειδί της πολιτικής σταθερότητας, εκτός εάν υπάρχει ευρεία συναίνεση μεταξύ των βουλευτών.
Σε διαφορετική περίπτωση, η Βουλή πρέπει να διαλυθεί και να διεξαχθούν νέες γενικές εκλογές.
Αυτό συνέβη στα τέλη του 2014, οδηγώντας σε γενικές εκλογές στις αρχές του 2015.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης