Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Erdogan: Θα κάνουμε γεωτρήσεις στη Μεσόγειο - Έχουμε ήδη αγοράσει τους S 400 - Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο σήμερα (13/6)

tags :
Erdogan: Θα κάνουμε γεωτρήσεις στη Μεσόγειο - Έχουμε ήδη αγοράσει τους S 400 - Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο σήμερα (13/6)
Όλα τα κρίσιμα θέματα θα συζητηθούν στη συνάντηση Erdogan - Trump στο περιθώριο της G20 στην Ιαπωνία στα τέλη Ιουνίου
(upd7) Ξεκάθαρα μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις για τις επόμενες κινήσεις τόσο με το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400 όσο και με τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο έστειλε χθες Τετάρτη 12/6 ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan.
Αν και τελεί υπό την ασφυκτική πίεση των ΗΠΑ, οι οποίες απειλούν με σοβαρές κυρώσεις σε περίπτωση που η Τουρκία προμηθευτεί το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα, ο Erdogan ήταν σαφής, δείχνοντας πως δεν έχει καμία διάθεση υπαναχώρησης και υποχώρησης στα σχέδια του.
«Δεν λέω πως θα πάρουμε S-400, αλλά λέω πως ήδη τους έχουμε πάρει.
Τελείωσε αυτή η δουλειά.
Τον επόμενο μήνα θα γίνει η παράδοσή τους» είπε μιλώντας σε συνεδρίαση του κόμματος του AKP ο πρόεδρος Erdogan, τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να ζητήσει την άδεια κανενός για τις αποφάσεις της.
«Δεν μπορούμε να δούμε ξεχωριστά τα προβλήματα των S-400 με τα F-35.
Δεν μπορούμε να δούμε ξεχωριστά την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο.
Εκεί θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να σφετεριστεί τα δικαιώματα των αδελφών Τουρκοκυπρίων» είπε ο Erdogan.
«Σήμερα διαθέτουμε 4 πλοία ερευνών και γεωτρήσεων.
Πρώτη φορά στην ιστορία μας συμβαίνει αυτό.
Θα κάνουμε γεωτρήσεις και αν θέλει ο Θεός θα βρούμε αέριο.
Και τότε θα ρωτήσουμε τους άλλους εσείς τι δουλειά έχετε εδώ, τι κάνετε εδώ;
Eμείς είμαστε εγγυήτρια χώρα κaι υπερασπίζουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων» τόνισε o Endogan, υποστηρίζοντας σχετικά με το πρόγραμμα των F-35 ότι η Τουρκία δεν είναι απλά ένας πελάτης αλλά και συμπαραγωγός του προγράμματος που επένδυσε στο project περισσότερα από 1 δις δολάρια.
«Θα συναντηθούμε με τον πρόεδρο Trump στην Ιαπωνία στα τέλη Ιουνίου, όπου έχουμε ήδη προγραμματίσει μια συνάντηση.
Ελπίζω ότι θα έχουμε μια αμοιβαία συζήτηση για αυτά τα θέματα» είπε ο Erdogan.

Cavusoglu: Η Άγκυρα απορρίπτει το τελεσίγραφο των ΗΠΑ

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, ο οποίος απαντώντας στις αμερικανικές προειδοποιήσεις απάντησε ότι η Άγκυρα εν θα υποχωρήσει από την απόφασή της να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400 και απορρίπτει κάθε τελεσίγραφο για το θέμα.
Ο Cavusoglu απαντούσε σε ερώτηση σχετικά με επιστολή του Patrick Shanahan, που ασκεί χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, στην οποία διεμήνυσε ότι η Τουρκία δεν θα παραλάβει τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 που έχει παραγγείλει, εάν προχωρήσει στην απόκτηση του συστήματος S-400.
Ο Shanahan συμπλήρωσε ότι το Πεντάγωνο σκοπεύει να τερματίσει την εκπαίδευση των Τούρκων χειριστών στα F-35 την 31η Ιουλίου, εάν η Άγκυρα ολοκληρώσει την αγορά του ρωσικού συστήματος.
Τέλος, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την έκκληση της Άγκυρας για τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας για τους S-400 με τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ.

Ασφυκτικές πιέσεις ΗΠΑ


Οι ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να κλιμακώσουν την πίεση προς την Τουρκία και τον Erdogan ανακοίνωσαν τις προηγούμενες ημέρες πως σταματούν την εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων στο μαχητικό αεροσκάφος F-35, διαμηνύοντας στην Άγκυρα πως σε περίπτωση που προχωρήσει στην αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να παραλάβουν το αμερικανικό μαχητικό.
Την ίδια στιγμή, σε διακομματικό ψήφισμα του το Κογκρέσο κάλεσε ανοιχτά την Τουρκία να κάνει την επιλογή της και να αποφασίσει αν είναι με τις ΗΠΑ και με το ΝΑΤΟ ή με τη Ρωσία.
«Είναι κάτι που βλέπουμε σπάνια στις διεθνείς σχέσεις, αλλά αυτό είναι ένα ασπρόμαυρο ζήτημα.
Δεν υπάρχει μέση λύση.
Είτε ο κ. Erdogan θα ακυρώσει τη ρωσική συμφωνία, είτε δεν θα το κάνει.
Και δεν υπάρχει η μελλοντική δυνατότητα για την Τουρκία στο να έχει από κοινού ρωσικά όπλα και αμερικανικά F-35.
Δεν υπάρχει τρίτη επιλογή.
Δεν υπάρχει δρόμος για εξισορρόπηση της κατάστασης που θα επιτρέψει στην Τουρκία να έχει και το γλυκό και να το τρώει ταυτόχρονα.
Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε να εκθέσουμε την κρίσιμη για την εθνική μας ασφάλεια τεχνολογία στην Ρωσία» ανέφερε στο ψήφισμα του το Κογκρέσο, υπενθυμίζοντας πως πάντα υπάρχει στο τραπέζι η προσφορά της παράδοσης του συστήματος Patriot αντί για τους S-400.

Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο

Σε κάθε περίπτωση όλα τα κρίσιμα θέματα για τους S-400, το πρόγραμμα των F-35 και το ζήτημα των γεωτρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.
Σε αυτή τη συνεδρίαση αναμένεται ο υπουργός Άμυνας, H. Akar να ενημερώσει τον Erdogan και τα υπόλοιπα μέλη του υπουργικού συμβουλίου σε μια κλειστή συνεδρίαση για το αποτέλεσμα της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Αμερικανό ομόλογο του, Patrick Shanahan.
Το κλίμα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις είναι ιδιαίτερα βαρύ, κάτι που είναι λογικό να έχει άμεση επίπτωση και στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και στην ανατολική Μεσόγειο.
Άλλωστε, μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η πρόσφατη δήλωση αξιωματούχου του State Department ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες των ΗΠΑ έτσι ώστε Τουρκία και Ελλάδα να μην οδηγηθούν σε σύγκρουση.
Πέραν όμως από την υπόθεση των S-400 και των F-35 που αναμφίβολα διαμορφώνουν τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου, ο Erdogan αναμένεται να αναφερθεί στο υπουργικό συμβούλιο και στην κίνηση της Κύπρου να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τα μέλη των πληρωμάτων των σκαφών που συμμετέχουν στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται η Άγκυρα να προχωρήσει σε αντίστοιχα αντίποινα κατά των κυπριακών συμφερόντων, όπως για παράδειγμα να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τα πληρώματα ξένων εταιριών που δραστηριοποιούνται για λογαριασμό της Κύπρου ή ο περιορισμός ή ακόμη και η διακοπή των εργασιών ξένων εταιριών που εμπλέκονται στη διένεξη της ΑΟΖ στα τουρκικά εδάφη.

Yildirim: Κάθε πρόβλημα σε Αιγαίο, Κύπρο μπορούμε να το λύσουμε με αμοιβαίο σεβασμό και με πίστη στο Διεθνές Δίκαιο

Ιδιαίτερα χαμηλούς και συγκαταβατικούς τόνους σχετικά με τα «ανοιχτά θέματα»  Ελλάδας – Τουρκίας σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο τήρησε ο υποψήφιος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης και πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, Binali Yildirim.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο Yildirim είπε ότι τα όποια προβλήματα σε Αιγαίο και Κύπρο μπορούν να επιλυθούν με αμοιβαίο σεβασμό και με πίστη στο Διεθνές Δίκαιο
«Εμείς είμαστε γείτονες.
Και γενικά πάντα λέμε πως «Ο γείτονας έχει ανάγκη και στην στάχτη του γείτονα του».
Κατά την εκλογική περίοδο το πολιτικό κλίμα εντείνεται, το έχουμε ζήσει στο παρελθόν.
Το κλίμα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου δεν πρέπει να το βλέπουμε ως ένα δεδομένο..   
Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ανάμεσα στους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Για αυτό και στο Αιγαίο και στην Κύπρο, κάθε είδους πρόβλημα μπορούμε να το επιλύσουμε με αμοιβαίο σεβασμό και μένοντας πιστοί στο διεθνές δίκαιο» υποστήριξε ο Yildirim.
«Είμαστε Μεσογειακοί λαοί.
Στην Ελλάδα ζουν οι ομογενείς μας, στην χώρα μας ζουν οι Ρωμιοί ( Έλληνες) και κάποτε ζούσαν περισσότεροι.
Ίσως να υπάρχουν κάποιοι από το εξωτερικό που θα θελήσουν να μας προκαλέσουν και δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα τους.
Όταν από το εξωτερικό εμπλέκονται  ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, τότε όλα πάνε στραβά» είπε ο Yildirim, ο οποίος αναφέρθηκε και στην απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα
«Του εύχομαι καλή επιτυχία.
Βέβαια  οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μάλλον λίγο τον στεναχώρησαν.
Εύχομαι το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών, να είναι για το καλό της Ελλάδας» υποστήριξε ο Yildirim.
 
Οργή Akar για την επιστολή των ΗΠΑ: Αυτό δεν είναι ύφος που αρμόζει σε έναν σύμμαχο

Την οργή του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας προκάλεσε η επιστολή των ΗΠΑ για την πιθανή αποπομπή της Άγκυρας από το πρόγραμμα του μαχητικού αεριωθουμένου F-35.
Σύμφωνα με τον Hulusi Akar, «η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε στην αποσταλείσα από την Ουάσινγκτον στην Άγκυρα επιστολή αναφορικά με την ενδεχόμενη αποπομπή της Τουρκίας δεν αρμόζει στο συμμαχικό πνεύμα».
Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ έστειλε επιστολή, στην οποία περιγράφει το πώς η Τουρκία θα βγει από το πρόγραμμα του μαχητικού F-35, αν η Άγκυρα δεν αλλάξει πορεία όσον αφορά τα σχέδιά της να αγοράσει ένα ρωσικό πυραυλικό αμυντικό σύστημα.
Ο Akar, τον οποίον επικαλείται σε δήλωσή του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, γνωστοποίησε επίσης πως η Τουρκία ετοιμάζει μια απάντηση στην επιστολή, η οποία θα σταλεί στις ΗΠΑ μέσα στις επόμενες ημέρες.

Προειδοποιήσεις και για την τουρκική οικονομία

Τις πολύπλοκες και λεπτές ισορροπίες που είναι σε άμεση συνάρτηση με τις γεωπολιτικές εξελίξεις ήρθε να επιβεβαιώσει ο οίκος αξιολόγησης Fitch, ο οποίος προειδοποίησε χθες Τρίτη 11/6 ότι τυχόν κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης για τους S-400 θα είχαν «σημαντικές συνέπειες» για την τουρκική λίρα, η συναλλαγματική ισοτιμία της οποίας υποχωρεί ξανά από τον Μάρτιο.

Ανησυχία σε Αθήνα, Λευκωσία για θερμό επεισόδιο

Μέσα σε αυτήν την ευρύτερη πολιτική και οικονομική σκακιέρα όπου η κάθε κίνηση έχει ιδιαίτερη αξία και σημασία, Αθήνα και Λευκωσία εκφράζουν ανοιχτά πλέον τις ανησυχίες τους για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι ή στις αρχές του φθινοπώρου.
Ανησυχίες τις οποίες καθημερινά οι Τούρκοι φροντίζουν να συντηρούν με τη στάση και τη συμπεριφορά τους.
Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε 48 ώρες οι Τούρκοι πιλότοι πραγματοποίησαν 180 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, κάτι που όπως αναφέρεται αποτελεί ρεκόρ εξαμήνου, ενώ μόνο χθες Τετάρτη 12/6 έγιναν 52 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από δέκα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη
Αναλυτές υποστηρίζουν πως ο Erdogan δεν αποκλείεται να θελήσει να εκμεταλλευτεί τη μεταβατική πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα λόγω των εκλογών της 7ης Ιουλίου, κάτι που άλλωστε έχει πράξει και στο παρελθόν η Τουρκία.
Από την πλευρά της η Αθήνα αν και διατηρεί χαμηλούς τόνους, αφήνει όλα τα σενάρια ανοιχτά.
Πρόσφατα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης αναφέρθηκε στις τουρκικές απειλές και στο φόβο ενός θερμού επεισοδίου λόγω της τουρκικής προκλητικότητας σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ ενώ και ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, αν και υποστήριξε ότι δεν βλέπει την προοπτική ενός θερμού επεισοδίου, δεν απέκλεισε αυτό να συμβεί από «ατύχημα».
Σε κάθε περίπτωση, τα σενάρια πολέμου θα ενεργοποιηθούν σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν την Τουρκία να στέλνουν δεύτερο γεωτρύπανο, συνοδεία πολεμικών πλοίων, νότια του Καστελόριζου μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου.
Η κίνηση αυτή θα συνιστούσε μία ξεκάθαρη αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και θα ανάγκαζε την ελληνική πλευρά να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο.

Αποστολάκης: Η στάση της Άγκυρας δεν βοηθά για την αποκλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα

Σαφείς αιχμές κατά της Άγκυρας άφησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, καταλογίζοντας στη γειτονική χώρα μεθοδεύσεις που υπονομεύουν τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα.
Ο κ. Αποστολάκης, ο οποίος εμφανίστηκε πολύ προσεχτικός και "μετρημένος" στις δηλώσεις του, τόνισε ότι είναι προς όφελος και των δύο πλευρών να σταματήσουν οι τουρκικές παραβιάσεις.
Ειδικότερα, κατά την τελετή παραλαβής νέων εκπαιδευτικών αεροσκαφών από την Πολιτική Αεροπορία, ο υπουργός Άμυνας -ερωτηθείς για το μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων- τόνισε: «Δεν μπορούμε να κάνουμε ανάλυση σε ένα λεπτό του τι προβλέπουμε, αλλά αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι οι συζητήσεις και οι προσπάθειες έχουν σχέση και στόχο να πέσει η ένταση.
Με αυτές τις μεθοδεύσεις και με αυτούς τους τρόπους αντίδρασης δε βοηθάνε σε μια τέτοια κατεύθυνση.
Προσπαθούμε και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε προς όφελος και των δύο πλευρών να σταματήσουν οι παραβιάσεις και αυτού του τύπου οι ενέργειες.
Αντιμετωπίζονται και αναχαιτίζονται όλες οι παραβιάσεις, όπως προβλέπεται και όπως έχουμε ως πάγια τακτική μας»

Pyatt: Η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει υπεύθυνα τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας

Η ενισχυμένη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ αντανακλά την «χειροπιαστή» δέσμευση της Ουάσινγκτον για την στήριξη της συμμαχικής σχέσης με την Ελλάδα υποστήριξε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Geoffrey Pyatt, κατά τη διάρκεια ομιλίας που πραγματοποίησε στην δεξαμενή σκέψης «Atlantic Council» στην Ουάσινγκτον.
Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να παρέμβουν προληπτικά για την αποφυγή μιας κρίσης στο Αιγαίο ή την Ανατολική Μεσόγειο, ο Αμερικανός πρέσβης τόνισε ότι η Ουάσινγκτον είναι απόλυτα αφοσιωμένη σε κάθε διάσταση της συμμαχικής της σχέσης με την Ελλάδα.
«...Είμαστε σθεναρά αφοσιωμένοι στη συμμαχία μας με την Ελλάδα.
Είμαστε σθεναρά αφοσιωμένοι στη δέσμευσή μας στην Ανατολική Μεσόγειο και ένα από τα πράγματα που είμαι πολύ περήφανος είναι το εύρος και το βάθος της στρατιωτικής μας συνεργασίας με την Ελλάδα, κάτι που επιβεβαιώθηκε την περασμένη εβδομάδα με την παρουσία του κ. Αποστολάκη στην Ουάσινγκτον.
Νομίζω ότι είδατε την ανακοίνωση που εξέδωσε το Πεντάγωνο, η οποία περιγράφει τη στρατιωτική μας σχέση με την Ελλάδα ως μία από τις ισχυρότερες που έχουμε στην περιοχή.
Αυτή η παρουσία νομίζω ότι είναι μια χειροπιαστή απόδειξη της δέσμευσης μας στο να στηρίξουμε την συμμαχική μας σχέση με την Ελλάδα και κάθε διάσταση αυτής», ανέφερε ο Αμερικανός πρέσβης.
Συνεχίζοντας την τοποθέτηση του για το θέμα των σχέσεων με την Τουρκία, ο κ. Pyatt υπογράμμισε την ανάγκη να παραμείνουν ανοιχτά τα διπλωματικά κανάλια επικοινωνίας με στόχο την επίλυση των προβλημάτων.
«Και σε αυτό το σημείο (διπλωματικό κανάλι) η ελληνική κυβέρνηση έχει επικεντρώσει τις προσπάθειες της και σε αυτό η αμερικανική κυβέρνηση καταβάλει τις προσπάθειές της.
Και αυτό θα είναι το κανάλι στο οποίο προσπαθούμε να διατηρήσουμε το ζήτημα με όλες μας τις διπλωματικές και πολιτικές ενέργειες», τόνισε χαρακτηριστικά.
Η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει με υπευθυνότητα «κάποιες αρκετά προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας» και αυτό πρέπει να αναγνωριστεί ανέφερε ο Pyatt και πρόσθεσε ότι «η Αθήνα έχει επιδιώξει με συνέπεια να κρατήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνιας με την Άγκυρα μέσω διαδικασίας για ΜΟΕ».

Είναι πράγματι πιθανό ένα θερμό επεισόδιο;

Το τελευταίο διάστημα αυξάνονται τα σενάρια, οι φήμες, οι αναφορές που θέλουν οι τούρκοι να σχεδιάζουν θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο με στόχο να υποχρεώσουν την Ελλάδα να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για συνδιαχείριση της ΑΟΖ του Αιγαίου όπως την αποκαλούν οι Τούρκοι.
Πρόσφατα το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών και το αμερικανικό Πεντάγωνο ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ κάνουν ότι είναι δυνατό για να μην υπάρξει επεισόδιο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας
Οι αμερικανοί συστηματικά δηλώνουν ότι η Ελλάδα αποτελεί στρατηγικό σύμμαχο των ΗΠΑ με σημαίνουσα στρατηγική σημασία.
Την ίδια στιγμή έλληνες πολιτικοί ανησυχούν για επανάληψη του επεισοδίου των Ιμίων.
Οι Τούρκοι ήδη έχουν συστηματοποιήσει τις απειλές στη Κυπριακή ΑΟΖ ωστόσο λόγω της παρουσίας ισχυρών πετρελαϊκών εταιριών…οι τούρκοι παρενοχλούν αλλά δεν έχουν αποτολμήσει κάποιας μορφής θερμό επεισόδιο.
Στις 17 Ιουνίου 2019 είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών και για τους κύπριους το ανακοινωθέν που θα βγει έχει μεγάλη σημασία.
Εάν ευθέως επικρίνουν την προκλητική στάση των τούρκων αυτό θα αποδείξει ότι η Ευρώπη λαμβάνει καθαρή θέση…οπότε οι ελιγμοί των τούρκων θα περιοριστούν.
Εάν αντιθέτως η αναφορά των υπουργών εξωτερικών είναι γενικόλογη και ασαφής τότε θα αφήνει περιθώρια για πολλές ερμηνείες.
Και ενώ το ενδιαφέρον εστιάζεται στις 17 Ιουνίου και στις αποφάσεις των υπουργών Εξωτερικών πυκνώνουν τα σενάρια των τουρκικών πλοίων τύπου Γιαβούζ που βρίσκονται ήδη στην Καρπασία με απώτερο σχεδιασμό…να διερευνήσουν την ευρύτερη  περιοχή του Καστελόριζου.
Με βάση ορισμένες πηγές οι Τούρκοι σχεδιάζουν να προκαλέσουν θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο ώστε να δημιουργήσουν τετελεσμένα και να υποχρεώσουν την Ελλάδα να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με αντικείμενο…την συνεκμετάλλευση του Αιγαίου.
Το σενάριο αυτό εδώ και μήνες αναφέρεται ως ενδεχόμενο.
Πολλοί αναφέρουν ότι όλα αυτά είναι σενάρια συνωμοσίας καθώς είναι αδιανόητο να υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός από την Τουρκία και αυτός να έχει διαρρεύσει, όλος ο σχεδιασμός θα τιναχθεί στον αέρα.
Όμως οι συνεχείς φήμες γεννούν σοβαρές υποψίες ότι αυτοί που τα διακινούν κάπου αποσκοπούν.
Η Τουρκία είναι άκρως προκλητική στο Αιγαίο και δεν θα δίσταζαν να προκαλέσουν διερευνώντας το εύρος ης αντίδρασης της ελληνικής πλευράς.
Με βάση την λογική λόγω ΝΑΤΟ οι τούρκοι δεν θα κάνουν απολύτως τίποτε και οι Τούρκοι απλώς παίζουν παιχνίδια προπαγάνδας και εντυπώσεων.
Αυτό είναι το πιθανότερο σενάριο αλλά η Τουρκία ενίοτε είναι απρόβλεπτη.
Είναι απομονωμένη στο Αιγαίο, στην Κυπριακή ΑΟΖ και αναζητούν διέξοδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης