Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τις «ιδέες» Βαρουφάκη (2015) αναπαράγει ο Salvini στην Ιταλία – Ποια θα είναι η στάση των Βρυξελλών;

tags :
Τις «ιδέες» Βαρουφάκη (2015) αναπαράγει ο Salvini στην Ιταλία – Ποια θα είναι η στάση των Βρυξελλών;
Το υψηλό και αυξανόμενο χρέος της Ιταλίας την καθιστά ευάλωτη στην ανοδική πορεία των επιτοκίων ή την απώλεια πρόσβασης στις κεφαλαιαγορές
IOUs, αμφισβήτηση κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δημοσιονομική χαλάρωση και αβέβαια μέτρα φορολογικών εισπράξεων.
Αυτό ήταν το διακύβευμα της βραχύβιας θητείας του πρώην Υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάννη Βαρουφάκη, και όπως όλα δείχνουν αυτό είναι και το διακύβευμα της θητείας του αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Ιταλίας, Matteo Salvini.
Μόνο που ο Salvini το διατυπώνει με άλλους όρους, όπως τα mini – BOTs που στην ουσία είναι ένα άλλο νόμισμα για να πληρώσει το κράτος τις υποχρεώσεις του προς τους πολίτες.
Το ίδιο δηλαδή που «οραματιζόταν» και ο Βαρουφάκης.
Άλλωστε, και η ιταλική κυβέρνηση βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με την ΕΕ καθώς ο επικεφαλής της Lega, φαίνεται αποφασισμένος να εκμεταλλευτεί τη νίκη του στις ευρωεκλογές μην τηρώντας τους δημοσιονομικούς κανόνες της ευρωζώνης.
Παράλληλα, ζήτησε από την ΕΚΤ να αναλάβει ρόλο εγγυητή κυβερνητικού χρέους, με στόχο τη διατήρηση σε χαμηλό επίπεδο των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο Βαρουφάκης ζητούσε από την ΕΚΤ να στηρίξει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, κόντρα στους κανόνες, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η Φρανκφούρτη ήταν αυτή που έκλεισε τις τράπεζες το καλοκαίρι του 2015, όταν οι κανόνες είχαν παραβιαστεί κατάφωρα.
Δεν υπάρχει αναλυτής στον κόσμο που να μη θεωρεί ότι στην ουσία ο Salvini ετοιμάζει την Ιταλία για μια αναβίωση της ελληνικής κρίσης χρέους, καθώς θεωρεί ότι είναι δικαίωμα της Ιταλίας να ξοδεύει ελεύθερα, παρ' όλο που όπως κάθε μέλος της ευρωζώνης, δεν έχει το δικαίωμα να τυπώνει χρήμα για να πληρώνει το χρέος της.
Αλλά το υψηλό και αυξανόμενο χρέος της Ιταλίας την καθιστά ευάλωτη στην ανοδική πορεία των επιτοκίων ή την απώλεια πρόσβασης στις κεφαλαιαγορές.
Ακόμη και ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, το χρέος της Ιταλίας είναι τώρα υψηλότερο -πάνω από το 132%- από το ελληνικό.
Και αυτό σημαίνει ότι είναι ένα πιθανός υποψήφιος για χρεοκοπία, όπως η Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται επίσης, ότι την περασμένη εβδομάδα, η ιταλική βουλή ενέκρινε την εισαγωγή των λεγόμενων “mini-Βots”, ενός εργαλείου χρέους που θα στηρίζεται σε μελλοντικά φορολογικά έσοδα, θα αυξάνει βραχυπρόθεσμα τη ρευστότητα του ιταλικού κράτους και θα είναι αποδεκτό ως μέσο πληρωμής, με άλλα λόγια ένα παράλληλο νόμισμα.
Την ιδέα έχει στηρίξει κατά καιρούς ο επικεφαλής για τη Lega και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Matteo Salvini, όπως και λοιποί αξιωματούχοι του κόμματός του.
Αλλά οι ειδικοί εκτιμούν ότι αν διαδοθούν τα “mini-Bots” στην οικονομία κι αρχίσουν να τα χρησιμοποιούν ολοένα και συχνότερα εταιρείες και πολίτες, τότε το ιταλικό κράτος μπορεί να δημιουργήσει το δικό του νόμισμα και να αρχίσει σταδιακά να αποσχίζεται από την Ευρωζώνη.
Αλλά ο Salvini, στρέφοντας τα βέλη του κατά των Βρυξελλών, έχει δηλώσει ότι κάποιοι από τους κανόνες της ΕΕ αποτελούν την πηγή κάποιων εκ των προβλημάτων της Ιταλίας.
Και παρόλο που η ιταλική κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής έχει αποφύγει να θέσει υπό αμφισβήτηση τη συμμετοχή της Ιταλίας στη ζώνη ευρώ, οι περαιτέρω συγκρούσεις με την Κομισιόν φαίνονται αναπόφευκτες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης