Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπιες πιέσεις στη Wall λόγω εμπορικών εντάσεων - Απώλειες -0,15% για Dow Jones, στο -0,21% ο S&P 500

Ήπιες πιέσεις στη Wall λόγω εμπορικών εντάσεων - Απώλειες -0,15% για Dow Jones, στο -0,21% ο S&P 500
Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι κλάδοι της τεχνολογίας και των αυτοκινητοβιομηχανιών στην Ευρώπη
(upd) Οριακές απώλειες είχαν σήμερα (12/6/2019) οι δείκτες της Wall Street, καθώς οι ΗΠΑ σκληραίνουν τη στάση τους έναντι της Κίνας, την ώρα που τα μακροοικονομικά στοιχεία εντείνουν τις ανησυχίες για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας.
Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,15% στις 26.008 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,21% στις 2.879 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε κατά 0,38% χαμηλότερα, στις 7.792 μονάδες.

Οι προσδοκίες για την επίτευξη προόδου όσον αφορά στην εμπορική αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κίνας στην επικείμενη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, και του Κινέζου ομόλογου του, Xi Jinping, στο περιθώριο της G20 στα τέλη του μήνα στην Ιαπωνία, είναι χαμηλές.
Σύμφωνα με το Reuters, αν και απομένουν περίπου τρεις εβδομάδες από αυτή τη συνάντηση, η προετοιμασία και από τις δύο πλευρές για αυτές τις συνομιλίες είναι ελάχιστη.
Σήμερα, ο Trump εμφανίστηκε αισιόδοξος για μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα, αν και προειδοποίησε εκ νέου για αύξηση των δασμών σε περίπτωση που οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν σε μια λύση.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, «διαισθάνεται» πως οι ΗΠΑ θα καταλήξουν τελικά σε εμπορική συμφωνία με την Κίνα.
Προειδοποίησε, ωστόσο, πως αν δεν υπάρξει εμπορική συμφωνία, τότε οι ΗΠΑ θα επιβάλουν δασμούς σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αξίας 325 δισ. ευρώ.
Παρά τις σημερινές απώλειες, οι τρεις δείκτες της Wall καταγράφουν ισχυρά κέρδη σχεδόν 5% από την αρχή του μήνα, ανακάμπτοντας από το sell-off που είχε πυροδοτήσει τον Μάιο η απειλή του Trump για δασμούς στα μεξικανικά αγαθά.
Στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών βρέθηκαν σήμερα τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός κατέγραψε επιβράδυνση τον Μάιο, καθώς η άνοδος στις τιμές των τροφίμων αντισταθμίστηκε από τη φθηνότερη βενζίνη, σε μια εξέλιξη που θα μπορούσε να ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στη Fed να μειώσει τα επιτόκια εντός του τρέχοντος έτους.
Σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group, οι προσδοκίες της αγοράς για μια μείωση των επιτοκίων μέχρι τον Ιούλιο διαμορφώνονται στο 85,3%.
Ειδικότερα, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) αυξήθηκε μόλις κατά 0,1% τον περασμένο μήνα -το μικρότερο ποσοστό αύξησης σε τέσσερις μήνες- έναντι αύξησης 0,3% του Απριλίου.
Στους 12 μήνες έως τον Απρίλιο, ο CPI αυξήθηκε κατά 1,8%, σημειώνοντας επιβράδυνση σε σχέση με την αύξηση 1,9% του Απριλίου.
Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, ο δομικός CPI αυξήθηκε κατά 0,1% τον Μάιο, καταγράφοντας το ίδιο ποσοστό αύξησης για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, ενώ σε ετήσια βάση σημείωσε αύξηση 2%, έναντι αύξησης 2,1% του προηγούμενου μήνα.

Ήπιες απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια 

Με ήπιες απώλειες έκλεισαν, εν τω μεταξύ, τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, υποχωρώντας από τα υψηλά τριών εβδομάδων, καθώς επιμένει η εμπορική ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,30% κι έκλεισε στις 379,74 μονάδες, με τον κλάδο της τεχνολογίας να καταγράφει απώλειες 0,8% και τις αυτοκινητοβιομηχανίες να υποχωρούν κατά 0,9%.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX υποχώρησε κατά 0,33% κι έκλεισε στις 12.115,68 μονάδες, με την Deutsche Bank να σημειώνει πτώση 0,9%, καθώς δεκάδες πρώην και νυν στελέχη της ελέγχονται από τις εισαγγελικές αρχές για φορολογική απάτη.
Υπό πίεση βρέθηκαν οι μετοχές των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, με τη Volkswagen να καταγράφει απώλειες 0,9%, την BMW να υποχωρεί κατά 0,5% και την Daimler να σημειώνει πτώση 0,8%.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 7.367,62 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,42%, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε κατά 0,62% στις 5.374,92 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MΙΒ σημείωσε πτώση 0,71% κι έκλεισε στις 20.463,25 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο να δέχεται πιέσεις, καθώς η ΕΕ βρίσκεται όλο και πιο κοντά στην ενεργοποίηση των πειθαρχικών κυρώσεων για το έλλειμμα.
Η μετοχή της Intesa Sanpaolo υποχώρησε κατά 1%, της Banco Bpm κατέγραψε απώλειες 2,2%, ενώ της Unicredit σημείωσε πτώση 2,1%.
Ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν τα ιταλικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να «εκτοξεύεται» περισσότερο από 10 μονάδες βάσης και να διαμορφώνεται στο 2,44% από 2,310% στο προηγούμενο κλείσιμο.


Αμυντική στάση στις αγορές της Ασίας 

Αμυντική στάση τήρησαν οι επενδυτές στις αγορές της Ασίας, την ώρα που ο Λευκός Οίκος επιμένει στη σκληρή γραμμή έναντι της Κίνας στις εμπορικές διαπραγματεύσεις.
Την ίδια ώρα, οι επενδυτές αναμένουν με ανησυχία τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng διολίσθησε κατά 1,94% στις 27.251,50 μονάδες, εν μέσω κοινωνικής αναταραχής.
Οι διαδηλωτές αντιτίθενται στον νόμο που προβλέπει την έκδοση καταζητούμενων στην Κίνα.
Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 0,30% στις 21.140,00 μονάδες.
Στην Κίνα, ο Shanghai Composite υποχώρησε κατά 0,56% κι έκλεισε στις 2.909,38 μονάδες, ενώ ο SZSE Component έκλεισε με απώλειες 0,92% στις 8.954,72 μονάδες.
Σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στην Κίνα αυξήθηκε σε υψηλά 15 μηνών, στο 2,7% σε ετήσια βάση, λόγω της μεγάλης αύξησης των τιμών στο χοιρινό κρέας.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα υποχώρησε κατά 0,14% στις 2.108,75 μονάδες, ενώ ο Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε με άνοδο 0,07% στις 10.615,66 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης