Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Crash test» του bankingnews στα κοστοβόρα προεκλογικά οικονομικά προγράμματα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - Θέτουν την Ελλάδα εκτός στόχων

«Crash test» του bankingnews στα κοστοβόρα προεκλογικά οικονομικά προγράμματα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - Θέτουν την Ελλάδα εκτός στόχων
Στην πρώτη γραμμή και των δύο προγραμμάτων βρίσκονται οι αλλαγές στην κλίμακα φορολόγησης των φυσικών προσώπων
Πέρα από τα δημοσιονομικά περιθώρια του προϋπολογισμού και των δεσμεύσεων για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ώς το 2022 που έχει αναλάβει η χώρα, κινούνται τα οικονομικά προγράμματα των δύο μεγάλων πολιτικών κομμάτων, τα οποία έχουν πολλές ομοιότητες ως προς τα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης αλλά και σημαντικές διαφορές στον τρόπο χρηματοδότησης.
Κοινό σημείο και των δύο είναι ότι η υλοποίηση τους είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Και αυτό γιατί πρόκειται για προτάσεις υψηλού δημοσιονομικού κόστους οι οποίες εξαγγέλλονται σε μια στιγμή όπου οι ευρωπαίοι εταίροι έχουν ήδη «θορυβηθεί» από το «πακέτο» παροχών του Αλέξη Τσίπρα. Η έκθεση των θεσμών, που θα παρουσιασθεί στο Eurogroup αυτής της Πέμπτης, υποστηρίζει την πιθανότητα εμφάνισης δημοσιονομικού «κενού» ακόμη και 2,6 δισ. ευρώ το 2019.
Είναι λοιπόν σαφές ότι θα πρέπει αφενός να εγκριθούν από τους δανειστές, αφετέρου να βρεθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος για να μπορέσουν να εφαρμοστούν.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις παροχές του μέσα από το υπερ- πλεόνασμα, και είναι μία τακτική που ακολούθησε όλα αυτά τα χρόνια, σε αντίθεση με τη Ν.Δ που προτάσσει τον εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών ως βασικό χρηματοδότη των νέων θετικών μέτρων.
Έμφαση δίνει και στην περαιτέρω ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, τη στιγμή που η ευρωζώνη έχει αρχίσει να χαμηλώνει αισθητά την ταχύτητα της.
Στην πρώτη γραμμή και των δύο προγραμμάτων βρίσκονται οι αλλαγές στην κλίμακα φορολόγησης των φυσικών προσώπων.
Και τα δύο επιτελεία προτείνουν μείωση  των συντελεστών στο πρώτο κλιμάκιο.
Αν και πρόκειται για ένα μέτρο που οδηγεί σε σημαντικές απώλειες εσόδων για τα κρατικά ταμεία με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για το ισοζύγιο των εισπράξεων η ΝΔ προτείνει τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή στο 9% για εισοδήματα έως 10.000 από 22% που είναι σήμερα και ταυτόχρονα μείωσης του ανώτατου συντελεστή που ανέρχεται στο 45%.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί το αφορολόγητο το οποίο ψήφισε πρόσφατα να μην περικοπεί στο όριο που επέβαλε το ΔΝΤ και  προτείνει τη μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή στο 20%.
Η μείωση της φορολογίας στα ακίνητα προσφέρεται για εντυπώσεις και ως εκ τούτου η μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι μέσα και στα δύο προγράμματα που έχουν συντάξει τα οικονομικά επιτελεία των δύο κομμάτων ενώ υποσχέσεις υπάρχουν και για τις επιχειρήσεις.
Αναλυτικότερα:

1. Φορολογική Κλίμακα: Η Ν.Δ. προτείνει τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή στο 9% για εισοδήματα έως 10.000 από 22% που είναι σήμερα και ταυτόχρονα μείωσης του ανώτατου συντελεστή που ανέρχεται στο 45%. Παράλληλα, θα αλλάξουν όλα τα φορολογικά κλιμάκια και ενδεχομένως να φθάσουν τα 5-7 έτσι ώστε να περιορισθεί το κόστος από τη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου.  Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τη μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή στο 20% και διατήρηση του αφορολόγητου ορίου.

2. Εισφορά αλληλεγγύης: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προαναγγείλει μηδενική εισφορά για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και μείωση συντελεστών για μεγαλύτερα εισοδήματα. Η Ν.Δ. από την πλευρά της θα προχωρήσει σε σταδιακή κατάργηση

3. ΕΝΦΙΑ: Ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρεί σε μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 30% για το 2020 και 50% για τις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες. Η Ν.Δ. προτείνει μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε μικρούς - μεγάλους ιδιοκτήτες. Το κόστος του μέτρου ανέρχεται στα 850 εκατ. ευρώ. Επιπλέον η Ν.Δ. προτείνει αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή για τα επόμενα τρία χρόνια.

4. ΦΠΑ: Ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε μείωση του χαμηλού συντελεστή από το 13% στο 11%. Η Ν.Δ. σχεδιάζει τη μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 22% και από το 13% στο 11%. Σημειώνεται ότι η μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα του ΦΠΑ κοστίζει περίπου 900 εκατ. ευρώ.

5. Επιχειρηματικά Κέρδη: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη νομοθετήσει τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη από 29% στο 25% το 2022. Επίσης προτείνει την αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων στο 150%. Το σχέδιο της Ν.Δ. περιλαμβάνει τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη στο 20% την επόμενη διετία και από το 2020  μείωση της φορολογίας στα μερίσματα στο 5% από 10% σήμερα. Το κόστος στη διετία υπολογίζεται στα 700 εκατ. ευρώ (500 εκατ. ευρώ ο συντελεστής στα κέρδη και 200 στα μερίσματα). Με τον τρόπο αυτό η πραγματική φορολογική επιβάρυνση θα διαμορφωθεί στο 24%. Ταυτόχρονα καθιερώνονται φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις που θα προχωρούν σε επενδύσεις.

6. Τέλος Επιτηδεύματος – Προκαταβολές φόρου: Στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνεται η μείωση κατά 50% της προκαταβολής  του φόρου από τις επιχειρήσεις. Η Ν.Δ. προτείνει κατάργηση σε βάθος δύο ετών του Τέλους επιτηδεύματος.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης