Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Intrum: Το 87% των ελληνικών εταιρειών θεωρούν ότι θα υπάρξει ύφεση την επόμενη 5ετία

tags :
Intrum: Το 87% των ελληνικών εταιρειών θεωρούν ότι θα υπάρξει ύφεση την επόμενη 5ετία
Ιδιαίτερα ζοφερές οι εκτιμήσεις των ελληνικών επιχειρήσεων για την οικονομία
Διόλου θετικό δεν είναι το μέλλον, σύμφωνα τουλάχιστον με τις απόψεις που εκφράζουν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις οι οποίες συμμετείχαν σε έρευα που πραγματοποίησε η εταιρεία Intrum.
Στην έρευνα της εταιρείας –η οποία επί ελληνικού εδάφους συνεργάζεται με την Τράπεζα Πειραιώς- υπό τον τίτλο «European Payment Report 2019» συμμετέχουν και ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες κατατάσσονται μεταξύ αυτών που εκφράζουν τις μεγαλύτερες ανησυχίες για την πορεία της ευρωπαϊκής και κατ’ επέκταση και της ελληνικής οικονομίας και φυσικά και για τα δικά τους οικονομικά μεγέθη.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση οι ευρωπαϊκές εταιρείες «είδαν» τις απώλειές τους από επισφάλειες να αυξάνονται στο 2,31% των συνολικών τους εσόδων.
Πρόκειται για αύξηση 1,69% σε σύγκριση με το 2017, ενώ το 50% των εταιρειών εκφράζουν την άποψη ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα διολισθήσει σε ύφεση την επόμενη 5ετία.
Επίσης, μιλώντας στο CNBC, ο επικεφαλής της Intrum, Mikael Ericson τόνισε ότι «είναι σαφές ότι τα σύννεφα της ύφεσης συγκεντρώνονται πάνω από την Ευρώπη.
Στα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα το ποσοστό των NPLs φθάνει στο 4% των συνολικών δανείων, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε ΗΠΑ και Ιαπωνία είναι κοντά στο 1%».

Η ζοφερή εικόνα της Ελλάδος


Στο τμήμα της έκθεσης το οποίο επικεντρώνεται στην Ελλάδα τονίζεται ότι το 87% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα υποστηρίζουν ότι η οικονομία μπορεί να διολισθήσει σε ύφεση την επόμενη 5ετία.
Αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα, όπου ο μέσος όρος για το σύνολο είναι μόλις 18%.
Επιπλέον, μεταξύ των ελληνικών επιχειρήσεων που πιστεύουν ότι μια ύφεση είναι επικείμενη, οι πρώτες κινήσεις που σκέφτονται να πραγματοποιήσουν προκειμένου να την αντιμετωπίσουν είναι η περικοπή κόστους λειτουργίας (67%) και η εξασφάλιση των αποπληρωμών τους από τους πελάτες τους (51%).
Παράλληλα περισσότερο από το ένα τρίτο (38%) των ελληνικών εταιρειών πιστεύουν ότι οι ταχύτερες πληρωμές από τους οφειλέτες θα τους επέτρεπε να προσλαμβάνουν περισσότερους υπαλλήλους.

Αυτό μπορεί να συγκριθεί με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο 21% των επιχειρήσεων που δηλώνουν το ίδιο.
Από τις ελληνικές εταιρείες που ερευνήθηκαν, το 45% εκτιμά ότι εντός των επόμενων πέντε ετών η χρήση μετρητών θα έχει περιοριστεί στο ελάχιστο, με ένα 62% να εκτιμά ότι αυτή η εξέλιξη θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους συναλλαγών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης