Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία: Συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης μεταξύ Σοσιαλιστών και Podemos

Ισπανία: Συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης μεταξύ Σοσιαλιστών και Podemos
Ο Sanchez θα έχει συνάντηση και με τον επικεφαλής των Giudadanos, Albert Rivera
Την επίτευξη συμφωνίας για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης μεταξύ των Σοσιαλιστών του Pedro Sanchez και των Podemos του Pablo Iglesias, ανακοίνωσαν τα δύο κόμματα, χωρίς, πάντως, να διευκρινίσουν εάν θα υπάρξει δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού ή εάν απλά η Podemos θα στηρίζουν τον Sanchez στην ψήφιση νόμων στο ισπανικό κοινοβούλιο.
Υπενθυμίζεται ότι το ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές τον Απρίλιο 2019, όχι όμως και την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο, αφήνοντας βαθιά κατακερματισμένο το πολιτικό τοπίο της Ισπανίας.
Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Pedro Sanchez, ο οποίος έλαβε την περασμένη εβδομάδα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον βασιλιά Φίλιππο 6ο, απείλησε τη Δευτέρα 10/6, να προκηρύξει νέες εκλογές, σε περίπτωση που κόμματα της αντιπολίτευσης εμποδίσουν τις προσπάθειές του να σχηματίσει κυβέρνηση.
Ο Sanchez συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Podemos Iglesias.
Ακόμη και μαζί, τα δύο κόμματά τους δεν έχουν πλειοψηφία κοινοβουλευτικών εδρών, όμως ο Iglesias δήλωσε σε δημοσιογράφους πως είναι και οι δύο αισιόδοξοι και πως ο ίδιος ελπίζει πως η συνάντηση μπορεί «να μεταφρασθεί σε μια πιο συγκεκριμένη, προοδευτική συμφωνία» για σχηματισμό κυβέρνησης.
Ο Iglesias θέλει οι Podemos να συμμετέχουν σ' έναν κυβερνητικό συνασπισμό, μια ιδέα που ο Σάντσεθ μέχρι στιγμής απορρίπτει.
Η Adriana Lastra, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών, δήλωσε πως η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο «της ξεκάθαρης εντολής μας από τις εκλογές να σχηματίσουμε μια προοδευτική κυβέρνηση».
Ο Sanchez είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί αργότερα σήμερα 11/6 με τον ηγέτη του κεντροδεξιού κόμματος Ciudadanos, τον Albert Rivera , και με τον επικεφαλής του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Πάμπλο Κασάδο.
Το PSOE κέρδισε 123 έδρες τον Απρίλιο και το Podemos 42.
Το άθροισμα των εδρών τους είναι μικρότερο από τις 176 έδρες που χρειάζονται για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Μικρότερα περιφερειακά κόμματα θα μπορούσαν να καλύψουν τη διαφορά, όμως αυτό θα απαιτήσει περισσότερες συνομιλίες, με τη συμμετοχή ενδεχομένως των καταλανών ηγετών που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης