Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Πρέπει να ανησυχούμε για την έκδοση mini - BOTs στην Ιταλία;

Capital Economics: Πρέπει να ανησυχούμε για την έκδοση mini - BOTs στην Ιταλία;
Δεν αποκλείεται η Ιταλία να καταφύγει μακροπρόθεσμα σε ριζοσπαστικά μέτρα, όπως η έκδοση παράλληλου νομίσματος
Συζητήσεις για το μέλλον της Ιταλίας στην Ευρωζώνη πυροδότησε η πρόταση της ιταλικής κυβέρνησης για την έκδοση mini - BOTs, προκειμένου να πληρωθούν οι υποχρεώσεις του δημοσίου τομέα, σημειώνει η Capital Economics.
Το σχέδιο το οποίο προωθούν οι αντιπτόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Matteo Salvini και Luigi Di Maio, προσκρούει στις αντιρρήσεις του πρωθυπουργού Giuseppe Conte και του υπουργού Οικονομικών Giovanni Tria.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η άμεση έκδοση των mini - BOTs, σε ορίζοντα έτους, φαντάζει απίθανη.
Ωστόσο ελλοχεύει ο κίνδυνος η ιταλική κυβέρνηση να καταφύγει σε ριζοσπαστικά μέτρα μακροπρόθεσμα, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης παράλληλου νομίσματος.
Πριν από δύο εβδομάδες, το κοινοβούλιο της Ιταλίας ψήφισε μια πρόταση που ζητούσε την έκδοση "mini-BOTs για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, οι οποίες είναι από τις υψηλότερες στην ΕΕ και ξεπερνούν τα 50 δισ. ευρώ.
Ένα παρόμοιο σχέδιο είχε παρουσιαστεί πέρυσι, ωστόσο αποδυναμώθηκε μετά τις αντιδράσεις.
Η Capital Economics θεωρεί ότι οι ανησυχίες για το ψήφισμα είναι υπερβολικές, καθώς η κυβέρνηση της Ιταλίας δεν είναι υποχρεωμένη να το υιοθετήσει.
Επίσης, κανένας ιδιώτης και καμία επιχείρηση δεν είναι υποχρεωμένη να δεχθεί τα mini - BOTs, εφόσον εκδοθούν.
Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας έχει εκφράσει την αντίθεσή του στην έκδοσή τους, τονίζοντας ότι είναι είτε παράνομα, είτε άχρηστα.
Αντίστοιχη γνώμη εξέφρασε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Mario Draghi.
Ωστόσο, δεδομένης της επιμονής Salvini και Di Maio, δεν αποκλείεται κάποια στιγμή η έκδοση να προχωρήσει, εξέλιξη η οποία θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα, όπως προειδοποιούν οι αναλυτές της Capital Economics.
Το πρώτο και βασικό πρόβλημα είναι ότι είναι πιθανό η έκδοσή τους να κηρυχθεί παράνομη.
Το άρθρο 128 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ορίζει ότι «τα τραπεζογραμμάτια που εκδίδει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες,  είναι τα μοναδικά που διατηρούν καθεστώς νόμιμου χρήματος στο εσωτερικό της Ένωσης».
Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα, είναι ότι θα ενισχυθεί η σπέκουλα για το ενδεχόμενο εξόδου της Ιταλίας από την Ευρωζώνη.
Προς το παρόν, η Capital Economics δεν ανησυχεί ότι η ιταλική κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην έκδοση των mini - BOTs.
Ωστόσο, όταν η οικονομία της Ιταλίας βιώσει άλλη μια βαθειά ύφεση, δεν θα έχει στήριξη από την ΕΕ και δεν θα ελέγχει τη νομισματική της πολιτική, τότε ενδεχομένως η Ιταλία να εξετάσει πιο ριζοσπαστικά μέτρα, όπως η έκδοση ενός παράλληλου νομίσματος, σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα από αυτήν που έχει ήδη προταθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης