Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μικρό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα με ανθρώπους της γενιάς του θέλει ο Μητσοτάκης – Ποια πρώτα ονόματα ακούγονται

Μικρό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα με ανθρώπους της γενιάς του θέλει ο Μητσοτάκης – Ποια πρώτα ονόματα ακούγονται
Ο κ.Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί ότι στην κυβέρνηση του δεν θα υπάρχουν αναπληρωτές υπουργοί και ότι ο αριθμός των υφυπουργών θα είναι μικρός
Αν και απομένουν 27 ημέρες από τις κρίσιμες εκλογές της 7ης Ιουλίου, το βασικό σενάριο θέλει τη ΝΔ να επικρατεί εξασφαλίζοντας ποσοστό που θα της δίνει την αυτοδυναμία.
Εφόσον επιβεβαιωθεί και στην κάλπη αυτό, τότε ο κ.Μητσοτάκης θα βασιστεί στις δικές του δυνάμεις και δεν θα χρειαστεί να απευθυνθεί στο Κίνημα Αλλαγής προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση.
Αν και ο κ.Μητσοτάκης - όπως και αρκετά στελέχη της ΝΔ – έχει διαμηνύσει πως ακόμα και σε περίπτωση αυτοδυναμίας, θα αναζητήσει πολιτικές συναινέσεις για τα μεγάλα ζητήματα, με τα οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη η χώρα την επόμενη ημέρα.
Κάτι που σημαίνει ότι οι συναινέσεις αυτές μπορεί να βρουν αποτυπωθούν και στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα.
Ο κ.Μητσοτάκης έχει έστω και δειλά «σκιαγραφήσει» τα σχέδια του για την επόμενη κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, έχει αναφέρει ότι οραματίζεται ένα μικρό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα, στο οποίο δεν θα υπάρχουν αναπληρωτές υπουργοί ενώ και ο αριθμός των υφυπουργών θα είναι μικρός.
Παράλληλα έχει καταστήσει σαφές ότι προτεραιότητα θα δώσει στους ανθρώπους της γενιάς του και ότι μέλημα του είναι να κάνει άνοιγμα σε προσωπικότητες από την Κοινωνία των Πολιτών, από τον χώρο των επιχειρήσεων αλλά και σε ανθρώπους που προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους.
Ανάμεσα στις σκέψεις που υπάρχουν, είναι το κυβερνητικό σχήμα να το συνεπικουρεί μια ισχυρή δομή γύρω από το γραφείου του πρωθυπουργού και ένα «ισχυρό» Μέγαρο Μαξίμου, ο διευθυντής του οποίου θα έχει διευρυμένες αρμοδιότητες ενώ θα τον πλαισιώνουν σε σημαντικές θέσεις προσωπικότητες εκτός κομματικών ορίων.
Σε αυτό το «διευθυντήριο» ο κ.Μητσοτάκης έχει ήδη εξαγγείλει πως θα δημιουργηθεί ένα νέο υπουργείο Ψηφιακής Μεταρρύθμισης ενώ δεν αποκλείεται κάτι αντίστοιχο να γίνει και με τον τομέα των επενδύσεων, στον οποίο ο πρόεδρος της ΝΔ έχει βασίσει μεγάλο μέρος του σχεδίου για την ανάκαμψη της οικονομίας και της χώρας, αν και έχει ήδη ανακοινώσει τη δημιουργία μιας νέας θέσης υφυπουργού στο υπουργείο Εξωτερικών για αυτό το ζήτημα.
Το εάν και κατά πόσο ο κ.Μητσοτάκης θα καταφέρει να περιοριστεί στη συγκρότηση ενός μικρού και ευέλικτου κυβερνητικού σχήματος με ανθρώπους της γενιάς του που δεν θα προέρχονται από τον χώρο της ΝΔ, μένει να φανεί.
Μέχρι σήμερα οι όποιες αντίστοιχες δεσμεύσεις έχουν αποτύχει παταγωδώς.
Σε κάθε περίπτωση, πολλά θα εξαρτηθούν και από τις ισορροπίες στο εσωτερικό του κόμματος του, αν και ο κ.Μητσοτάκης εδώ και πολύ καιρό έχει καταστήσει σαφείς τις προθέσεις του.
Ήδη πάντως ακούγονται τα πρώτα ονόματα με τα σενάρια να δίνουν και να παίρνουν για το ποιοι αναμένεται να λάβουν μια θέση στο κυβερνητικό σχήμα.
Ένα από αυτά θέλει για υπουργό Οικονομικών τον Πάνο Τσακλόγλου, καθηγητή στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος μεταξύ άλλων έχει διατελέσει πρώην επικεφαλής του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Πάνο Τσακλόγλου και έχει διατελέσει σύμβουλος του Γ. Στουρνάρα όταν o τελευταίος ήταν υπουργός Οικονομικών.
Στον κυβερνητικό σχεδιασμό του κ.Μητσοτάκη αναμφίβολα «χωρούν» οι δύο αντιπρόεδροι της ΝΔ, Κ. Χατζηδάκης και Άδωνις Γεωργιάδης, με τον μεν πρώτο να αξιοποιείται σε κάποιο  υπουργείο οικονομικής και αναπτυξιακής χροιάς και με τον δεύτερο να προορίζεται για το υπουργείο Ενέργειας.
Τα ίδια σενάρια θέλουν για υπουργό Ανάπτυξης, τον Χρ. Σταϊκούρα ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το ποιος θα είναι ο επόμενος υπουργός Προστασίας του Πολίτη – υπουργείο στο οποίο θέλει να δώσει ιδιαίτερη έμφαση ο κ.Μητσοτάκης και στο οποίο έχει θητεύσει με επιτυχία ο Β. Κικίλιας –, ο νέος υπουργός Εσωτερικών λόγω των διευρυμένων αρμοδιοτήτων του και κυρίως το ποιος θα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών δεδομένου ότι θα αναλάβει σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία με πολλά εθνικά μέτωπα ανοιχτά, κυρίως λόγω των αυξανόμενων προκλήσεων που διατυπώνει σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ η Τουρκία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης