Τελευταία Νέα
Speculator

Τα ΕΛΤΑ Ενέργεια κόβουν το ρεύμα σε δύο ανεξόφλητους λογαριασμούς

tags :
Τα ΕΛΤΑ Ενέργεια κόβουν το ρεύμα σε δύο  ανεξόφλητους λογαριασμούς
Οι συνθήκες επέβαλλαν πιο σκληρή στάση έναντι των κακοπληρωτών
Στη διακοπή παροχής ρεύματος προχωρά η διοίκηση της εταιρείας ΕΛΤΑ Ενέργεια  στους πελάτες της που έχουν αφήσει τουλάχιστον δύο λογαριασμούς απλήρωτους, θέτοντας σε εφαρμογή τον κανονισμό της  Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
Κατά εκατοντάδες φεύγουν τα ραβασάκια προς τους κακοπληρωτές, οι οποίοι πιθανόν είχαν καλομάθει στον πάροχο της ΔΕΗ που οι πρώτες οχλήσεις για διακοπές ρεύματος γίνονταν  όταν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είχαν ξεπεράσει τα 1000 ευρώ και σε διάστημα  μεγαλύτερο των έξι μηνών.   
Πλέον η διοίκηση των ΕΛΤΑ εξαιτίας και των οικονομικών προβλημάτων ρευστότητας  που αντιμετωπίζει έθεσε σε εφαρμογή τον κανονισμό της ΡΑΕ έτσι ώστε να βάλει λεφτά στα ταμεία της που τόσο έχει ανάγκη.
 Η πελατειακή βάση της εταιρείας ΕΛΤΑ Ενέργεια βασίζεται κυρίως στους υπαλλήλους της οι οποίοι έλαβαν προνομιακό τιμολόγιο σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Η τιμή της Kwh διαμορφώνεται στα  0,072 ευρώ όταν η μέση τιμή της αγοράς είναι κοντά στην περιοχή των 0,080 ευρώ ανά Kwh.
Το χαρτοφυλάκιο των ΕΛΤΑ Ενέργειας περιλαμβάνει οικιακούς και πελάτες της Μέσης  Τάσης στην οποία εντάσσονται επιχειρήσεις και καταστήματα. Ο συνολικός αριθμός των πελατών  ανέρχεται σε  9.000.
Σύμφωνα με πληροφορίες το ύψος των καθυστερούμενων ποσών αποτιμάται σε 300.000 ευρώ το μήνα. Δεν πρόκειται για μεγάλο ποσό όταν ο ετήσιος τζίρος της εταιρείας φθάνει στα 50 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Το ταμείο των ΕΛΤΑ  όμως δεν είναι σε θέση να …χρηματοδοτήσει τους κακοπληρωτές δίνοντας χρόνο εξόφλησης των λογαριασμών όταν η μητρική εταιρεία κάθε μήνα δίνει μάχη για να συγκεντρώσει και το τελευταίο ευρώ για την καταβολή της μισθοδοσίας των υπαλλήλων της.
Οι συνθήκες επέβαλλαν πιο σκληρή στάση έναντι των κακοπληρωτών διότι έχει αυξηθεί το κόστος ρεύματος κατά 10 ευρώ τη Mwh με συνέπεια η αγορά ρεύματος από τα 55 ευρώ  ανά Mwh έχει ανέβει στα 65 ευρώ, περιορίζοντας τα διαθέσιμα κεφάλαια της εταιρείας   καθώς προπληρώνει την αξία του ρεύματος που καταναλώνει.
Η απόφαση της εταιρείας  ΕΛΤΑ Ενέργειας να περιορίσει το χρόνο  πίστωσης  προς τους πελάτες της αναμένεται να τις κοστίσει σε μερίδια αγοράς καθώς αρκετοί καταναλωτές εξαιτίας της οικονομικής  κρίσης επιλέγουν πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας με βάση το χρόνο εξόφλησης.
Η  ΔΕΗ  κρατάει τα πρωτεία με διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών και με βάση τον ανταγωνισμό   είναι  κρίσιμο μέγεθος για την παραμονή της στην κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού.
Η πλειονότητα  των ιδιωτών παρόχων όταν η οφειλή ξεπερνά τα 200  ευρώ κινητοποιείται ο  εσωτερικός μηχανισμός είσπραξης οφειλών.   

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης