Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Το ποτάμι δε γυρίζει πίσω

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Το ποτάμι δε γυρίζει πίσω
ΑΓΟΡΑ: Το momentumτην οδηγεί και θυμίζει παλιές καλές εποχές. Ο ενθουσιασμός είναι κυρίαρχος, διάχυτος και γι΄αυτό τα θεμελιώδη μπαίνουν λίγο στην άκρη αυτή την περίοδο. Θα τα δουν στην πορεία. Προς το παρόν το συμπέρασμα είναι πως το ποτάμι δε γυρίζει πίσω.

Η χρηματιστηριακή αγορά αποχαιρετά την κυβέρνηση Τσίπρα και έχει εναποθέσει τις ελπίδες της για τα χαμένα χρόνια στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και όπως δείχνει το ταμπλό η εκτίμηση της αγοράς είναι ότι θα είναι αυτοδύναμη.

Τα κέρδη είναι μεγάλα, αλλά σήμερα βλέπαμε την αγορά να κάνει υψηλό τζίρο και να μην κουνάει από το +3%. Νέο χρήμα μπαίνει με σκοπό τα βραχυπρόθεσμα κέρδη. Οι παλαιότεροι τα κατοχυρώνουν και η αγορά δεν πληγώνεται. Αυτό σημαίνει πολλά.

ΑΓΟΡΑ (ΙΙ): Νέα υψηλά 13 μηνών με διάχυση της ανόδου και σε μετοχές που έχουν υστερήσει. Να μπαίνουν και στην τσέπη τα κέρδη και να είστε σε εγρήγορση. Μην ακούτε σειρήνες. Δε θα φτιάξουν όλα σε έξι μήνες.

Βέβαια η αγορά κάνει μία τεράστια κίνηση απολύτως δικαιολογημένη. Εδώ και 4 χρόνια κανείς δεν πρόσεξε το ΧΑ, τους επιχειρηματίες, τους μετόχους, τους εργαζόμενους. Τώρα είναι λογικό η φιλοεπενδυτική κυβέρνηση να οδηγεί σε ράλι.

Όμως μην αγνοείτε τα θεμελιώδη. Κρατάτε και μία ρευστότητα και θα υπάρξουν ξανά ευκαιρίες. Ας κερδίσουν και οι επόμενοι. Ρίξτε μια ματιά και σε μετοχές που δεν έχουν τρέξει και που αξίζουν.

ΑΔΜΗΕ: Δηλαδή η ΔΕΗ θα κάνει ράλι και η συγκεκριμένη θα σφυρίζει αδιάφορά; Επιτέλους καλή άνοδος 5% και κλείσιμο στα 1,99 ευρώ. Η αποτίμηση στα 461 εκατ. ευρώ με τη ΔΕΗ να είναι στα 500 εκατ. ευρώ. Και αυτή δε χρωστάει, δίνει μέρισμα και έχει και κέρδη.

LAMDA: Ξεκόλλησε επιτέλους από τα 7,5 ευρώ και κοιτάζει υψηλότερα. Άντε να ξεκολλήσει και το Ελληνικό. Το σίγουρο είναι πως η επόμενη κυβέρνηση δε θα βάζει τα εμπόδια που έβαζε η τωρινή. Το θέλει το έργο. Επομένως δικαιολογημένη η άνοδος. Κλείσιμο στα 7,66 ευρώ.

ΔΕΗ: Ράλι ξανά στη μετοχή αλλά μη νομίζετε ότι έχει κάνει και κάτι τρελό. Παίρνει πίσω την πτώση που είχε καταγράψει λόγω αρνητικών αποτελεσμάτων. Θέλει δουλειά πάντως η επιχείρηση και η νέα διοίκηση θα πρέπει να είναι η αφρόκρεμα.

Η μετοχή ενισχύθηκε 10,55% και έκλεισε στα 2,1580 ευρώ με όγκο 1,1 εκατ. τεμάχια και αποτίμηση 500 εκατ. ευρώ.

EUROBANK: Αυτό που διαβάζουμε στην ανάλυση με την οποία προχωρά σε κάποια βελτίωση των εκτιμήσεων και δίνει κορυφαίες επιλογές τις μετοχές των ΟΠΑΠ, AlphaBank, Jumbo και Lamda, είναι πως μπορεί τώρα να μην είναι ελκυστικός ο δείκτης EV/EBITDA, αλλά υπάρχει χώρος για αναβαθμίσεις και μάλιστα σημαντικός του μακροοικονομικού κύκλου και του σημείου που βρίσκεται τώρα.

Αυτό σημαίνει πως αν μπορέσει να πάει καλά η χώρα και κυρίως τα καταφέρει στην ανάπτυξη τότε οι εισηγμένες έχουν περιθώριο ανόδου, καθώς θα υπάρξει βελτίωση των μεγεθών και χώρος για αναβαθμίσεις από τους αναλυτές που παρακολουθούν τις ελληνικές μετοχές.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Θεαματική κίνηση από Πειραιώς η οποία έκλεισε με άνοδο 10%. Εξαιρετική και η AlphaBank, η οποία είχε και αρκετά πακέτα, ενώ με άνοδο άνω του 4% έκλεισαν Eurobank και Εθνική.

FOURLIS: Εδώ και μήνες λέμε για τη φοβερή συμπεριφορά της στο ταμπλό. Από τότε που η αγορά δεν ήταν καλή, τη συγκεκριμένη την πρόσεχαν. Σήμερα με όγκο 150 χιλ. τεμάχια ενισχύθηκε 4,5% και έκλεισε στα 5,30 ευρώ.

ΕΥΔΑΠ: Χαρτάρα! Στο +4,16% και στα 6,76 ευρώ με όγκο 108 χιλ. τεμάχια και αποτίμηση 719 εκατ. ευρώ. Για να δούμε εδώ αν μπορεί ένας νέος manager να την κάνει ακόμα πιο μεγάλη.

ΕΛΑΣΤΡΟΝ: Η μετοχή από τον κλάδο είναι για τη στήλη η καλύτερη. Ούτε χρωστάει πολλά, ούτε έχει θέμα με την καθαρή θέση και έχει και χαμλό p/bv. Στα 1,39 ευρώ με καλό όγκο 36 χιλ. τεμάχια.

ΑΛΟΥΜΥΛ: Στο +13,25% και στα 0,9060 ευρώ με όγκο 122 χιλ. τεμάχια. Θα πρέπει να δούμε μεγέθη πρώτου εξαμήνου για να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα. Με βάση τα αποτελέσματα χρήσης και το ύψος των δανείων, δεν μπορούμε να πούμε πως στα 20 εκατ. ευρώ είναι φθηνή.

ΜΟΥΖΑΚΗΣ: Τα 14,4 εκατ. ευρώ που λέει η αποτίμηση είναι λίγα, για την αξία των ακινήτων της εισηγμένης. Έχει αρχίσει και βγάζει και κέρδη. Αν κάνει μια-δυο κινήσεις η διοίκηση θα μπορούσε να βελτιώσει περαιτέρω την αποτίμηση. Στο +10,34% σήμερα με όγκο 189 χιλ. τεμάχια παρακαλώ!

ΜΥΛΟΙ ΚΕΠΕΝΟΥ: Με 1.465 τεμάχια στο +9,42% και έμεινε και με αγοραστή στο κλείσιμο. Φθηνή στα 10,1 εκατ. ευρώ.

ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ: Ενισχύεται λόγω Αλουμύλ, όπως η Byteλόγω Profile. Δική μας άποψη πως ο ισολογισμός της είναι καλύτερος από της Αλουμύλ.

ΚΕΚΡΟΨ: Στο +9,09% και στα 2,28 ευρώ με όγκο 91 χιλ. τεμάχια. Η αποτίμηση στα 45 εκατ. ευρώ.

REDS: Παρά την κατά 5,15% άνοδο της μετοχής, η τιμή των 0,98 ευρώ και η αποτίμηση των 56 εκατ. ευρώ την αδικούν.

CENTRIC: Η εικόνα στο ταμπλό δείχνει πως κάποιοι δε θέλουν να ενισχυθεί η αποτίμηση. Μέρες τώρα βάζουν φρένο στα 0,24 ευρώ. Με όγκο 209 χιλ. τεμάχια σήμερα έκλεισε αμετάβλητη στα 0,2360 ευρώ με υψηλό ημέρας στα 0,2490 ευρώ. Τα ίδια έκαναν και στα 0,11 ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης