Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος στη Wall Street, καθώς αποκλιμακώνεται η εμπορική ένταση ΗΠΑ - Μεξικού

tags :
Άνοδος στη Wall Street, καθώς αποκλιμακώνεται η εμπορική ένταση ΗΠΑ - Μεξικού
Η συμφωνία ΗΠΑ - Μεξικού για το μεταναστευτικό βοηθά στην αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων και ανησυχιών
Με άνοδο άνοιξαν σήμερα (10/6/2019) οι δείκτες της Wall Street, καθώς η συμφωνία ΗΠΑ - Μεξικού για το μεταναστευτικό βοηθά στην αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων και ανησυχιών.
Περί τις 16:30, ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,6% στις 26.144 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,6% στις 2.891 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 0,8% υψηλότερα, στις 7.807 μονάδες.


Οι μετοχές των General Motors και Ford, δύο εταιρειών που έχουν δεχτεί ισχυρές πιέσεις εν μέσω των εμπορικών εντάσεων λόγω της παραγωγής τους στο Μεξικό, καταγράφουν κέρδη 1,8% και 1,5%.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, ανακοίνωσε το σαββατοκύριακο ότι ΗΠΑ και Μεξικό κατέληξαν σε συμφωνία για το ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης και απέσυρε την απειλή που είχε διατυπώσει ότι από σήμερα θα επέβαλε δασμούς σε όλα τα αγαθά μεξικανικής προέλευσης που εισάγει η χώρα του.
Σήμερα, ωστόσο, ο Trump, «εκτόξευσε» νέες απειλές για δασμούς στα μεξικανικά αγαθά, σε περίπτωση που, για κάποιον λόγο, δεν επικυρωθεί η συμφωνία για το μεταναστευτικό.
«Έχουμε υπογράψει και τεκμηριώσει πλήρως ακόμη ένα πολύ σημαντικό μέρος της συμφωνίας Μετανάστευσης και Ασφάλειας με το Μεξικό, το οποίο οι ΗΠΑ ζητούσαν να λάβουν εδώ και πολλά χρόνια.
Θα αποκαλυφθεί σε ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον και θα χρειαστεί ψηφοφορία από το κοινοβούλιο του Μεξικού!», ανέφερε με ανάρτησή του στο «Twitter» ο Trump.
«Δεν αναμένουμε κάποιο πρόβλημα με την ψηφοφορία αλλά, αν για οποιονδήποτε λόγο η έγκριση δεν είναι έρθει, οι δασμοί θα επανέλθουν!», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin, προειδοποίησε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είναι έτοιμος να επιβάλει νέους δασμούς στην Κίνα, εάν δεν πάει καλά η συνάντηση που θα έχει στα τέλη Ιουνίου με τον Κινέζο ομόλογό του, Xi Jinping.
Από την πλευρά του, ο Trump εκτίμησε σήμερα ότι η Κίνα, αργά ή γρήγορα θα υποχρεωθεί σε συμφωνία για την εμπορική πολιτική, ενώ υπογράμμισε ότι η υποτίμηση του γουάν πρόδωσε τη δυσχερή θέση στην οποία έχει περιέλθει το Πεκίνο.
Σημειώνεται πως Trump και Jinping είχαν συναντηθεί τον περασμένο Δεκέμβριο στο Μπουένος Άιρες και εν μέσω της εμπορικής κρίσης.
Τότε είχαν συμφωνήσει πως οι δύο πλευρές θα πρέπει να διαπραγματευτούν έτσι ώστε να φτάσουν σε μια εμπορική συμφωνία.
Τους μήνες που ακολούθησαν δεν υπήρξε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας καθώς ήταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις.
Ωστόσο, τον Μάιο ο Trump ανακοίνωσε πως προχωρά στην επιβολή δασμών ύψους 200 δισ. δολ. σε εισαγόμενα κινέζικα προϊόντα και απείλησε με νέους δεσμούς, κατηγορώντας την Κίνα ότι επιχείρησε να επαναδιαπραγματευτεί όρους της συμφωνίας, στις οποίες είχαν ήδη συμφωνήσει.
Πέρα από τις εξελίξεις στο εμπόριο, οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν με ανησυχία τα αδύναμα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία.
Στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή (7/6), έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία δημιούργησε μόλις 75.000 νέες θέσεις εργασίας τον Μάιο, όταν οι προβλέψεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για 180.000.
Τα στοιχεία συνέβαλαν στην αύξηση των προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), προσφέροντας ώθηση στις αμερικανικές μετοχές.
Ο Dow Jones «εκτοξεύτηκε» κατά 4,7% στο σύνολο της περασμένης εβδομάδας -η μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδος από τον Νοέμβριο- ενώ οι S&P 500 και Nasdaq ενισχύθηκαν κατά 4,4% και 3,9% αντίστοιχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης