Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θετικό κλίμα στη Wall Street καθώς αποκλιμακώνεται η εμπορική ένταση - Άνοδος +0,3% για Dow, στο +0,44% ο S&P 500

Θετικό κλίμα στη Wall Street καθώς αποκλιμακώνεται η εμπορική ένταση - Άνοδος +0,3% για Dow, στο +0,44% ο S&P 500
H αποκλιμάκωση της εμπορικής έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού προσφέρει ώθηση στις μετοχές
(upd) Άνοδο σημείωσαν σήμερα (10/6/2019) οι δείκτες της Wall Street, καθώς η συμφωνία ΗΠΑ - Μεξικού για το μεταναστευτικό βοηθά στην αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων και ανησυχιών.
Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,3% στις 26.060 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,44% στις 2.886 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε κατά 1,05% υψηλότερα, στις 7.823 μονάδες.

Οι μετοχές των General Motors και Ford, δύο εταιρειών που έχουν δεχτεί ισχυρές πιέσεις εν μέσω των εμπορικών εντάσεων λόγω της παραγωγής τους στο Μεξικό, σημείωσαν κέρδη 1,49% και 0,5%.
Ώθηση στον Nasdaq προσέφεραν οι μετοχές μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών, με την Amazon να καταγράφει «άλμα» 3,1%, την Apple να σημειώνει άνοδο 1,28%, το Facebook να ενισχύεται κατά 0,85%, την Alphabet να καταγράφει κέρδη 1,35% και τη Microsoft να διαπραγματεύεται στο +0,91%.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, ανακοίνωσε το σαββατοκύριακο ότι ΗΠΑ και Μεξικό κατέληξαν σε συμφωνία για το ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης και απέσυρε την απειλή που είχε διατυπώσει ότι από σήμερα θα επέβαλε δασμούς σε όλα τα αγαθά μεξικανικής προέλευσης που εισάγει η χώρα του.
Σήμερα, ωστόσο, ο Trump, «εκτόξευσε» νέες απειλές για δασμούς στα μεξικανικά αγαθά, σε περίπτωση που, για κάποιον λόγο, δεν επικυρωθεί η συμφωνία για το μεταναστευτικό.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin, προειδοποίησε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είναι έτοιμος να επιβάλει νέους δασμούς στην Κίνα, εάν δεν πάει καλά η συνάντηση που θα έχει στα τέλη Ιουνίου με τον Κινέζο ομόλογό του, Xi Jinping.
Από την πλευρά του, ο Trump εκτίμησε σήμερα ότι η Κίνα, αργά ή γρήγορα θα υποχρεωθεί σε συμφωνία για την εμπορική πολιτική, ενώ υπογράμμισε ότι η υποτίμηση του γουάν πρόδωσε τη δυσχερή θέση στην οποία έχει περιέλθει το Πεκίνο.
Πέρα από τις εξελίξεις στο εμπόριο, οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν με ανησυχία τα αδύναμα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία.
Στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή (7/6), έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία δημιούργησε μόλις 75.000 νέες θέσεις εργασίας τον Μάιο, όταν οι προβλέψεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για 180.000.
Τα στοιχεία συνέβαλαν στην αύξηση των προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), προσφέροντας ώθηση στις αμερικανικές μετοχές.
Ο Dow Jones «εκτοξεύτηκε» κατά 4,7% στο σύνολο της περασμένης εβδομάδας -η μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδος από τον Νοέμβριο- ενώ οι S&P 500 και Nasdaq ενισχύθηκαν κατά 4,4% και 3,9% αντίστοιχα.

Θετικά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια 

Με θετικά πρόσημα έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την αποκλιμάκωση της εμπορικής έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού να προσφέρει ώθηση στις ευρωπαϊκές μετοχές.
Ωστόσο, ο όγκος συναλλαγών ήταν περιορισμένος, με τις αγορές στη Γερμανία, την Ελβετία, την Αυστρία και τις περισσότερες σκανδιναβικές χώρες να είναι κλειστές λόγω αργίας.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,21% κι έκλεισε στις 378,27 μονάδες, με τον κλάδο αυτοκινήτων να καταγράφει κέρδη 0,7% και τις τραπεζικές μετοχές να ενισχύονται κατά 1,1%.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,59% κι έκλεισε στις 7.375,54 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με κέρδη 0,34% στις 5.382,50 μονάδες.
Ώθηση στις βρετανικές μετοχές προσέφερε η αποδυνάμωση της στερλίνας, η οποία δέχεται πιέσεις από τα απογοητευτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για το βρετανικό ΑΕΠ.
Η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,4% τον Απρίλιο, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν πτώση 0,1%.
Παράλληλα, η μεταποιητική παραγωγή της χώρας κατέγραψε τον ίδιο μήνα τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 17 ετών.
Στον απόηχο των στοιχείων, η στερλίνα υποχωρεί κατά 0,4% έναντι του δολαρίου, στα 1,268 δολ.


Με άνοδο 0,61% στις 20.484,99 μονάδες έκλεισε ο FTSE MIB στο Μιλάνο, εν μέσω των επίμονων πολιτικών και οικονομικών ανησυχιών στη χώρα.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Giuseppe Conte, και οι δύο αντιπρόεδροι, Matteo Salvini και Luigi Di Maio, θα έχουν σήμερα συνάντηση για τον κατώτατο μισθό και τις μειώσεις των φόρων, μετά από ένα έντονο σαββατοκύριακο, κατά το οποίο οι δύο κυβερνητικοί εταίροι άσκησαν δριμεία κριτική στον υπουργό Οικονομικών, Giovanni Tria, ο οποίος χαρακτήρισε τα mini – BOTs «άχρηστα ή παράνομα».
Υψηλότερα κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, με την Bper Banca στο +3,1%, την UBI Banca στο +3,3%, τη Unicredit στο +2,2% και την Banco Bpm στο +3,7%.
Μάλιστα, λίγο πριν τη συνάντηση, ο Conte επανέλαβε την απειλή του να παραιτηθεί, ενώ προειδοποίησε ότι είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για την κυβέρνησή του η αποφυγή των κυρώσεων από την ΕΕ εξαιτίας του υπερβολικού ελλείμματος της Ιταλίας.
Πάντως, ο Salvini προσπάθησε σήμερα να… μαζέψει τα περί mini-BOTs, τονίζοντας ότι είναι ανοιχτός στη χρήση εναλλακτικών εργαλείων για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του χρέους.


Στο εταιρικό μέτωπο, αναβιώνουν τα σχέδια για συγχώνευση της Fiat Chrysler με τη Renault.
H Nissan παροτρύνει τη Renault να μειώσει το μερίδιό της, με αντάλλαγμα τη στήριξη της συγχώνευσης με τη Fiat.
Η μετοχή της Fiat Chrysler έκλεισε με άλμα 2% στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, ενώ της Renault ενισχύθηκε κατά 2,6%.

Σημαντικά κέρδη στην Ασία

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν σήμερα οι αγορές της Ασίας, καθώς οι ΗΠΑ αποφάσισαν να μην επιβάλουν δασμούς στο Μεξικό.
Την ίδια ώρα οι επενδυτές ευελπιστούν για μείωση των επιτοκίων από τη Federal Reserve, μετά τα αδύναμα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή
(7/6) για την απασχόληση στις ΗΠΑ.
Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 1,2% στις 21.134 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε κέρδη 2,27% στις 27.578,64 μονάδες.
Στην Κίνα ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύθηκε κατά 0,86% κι έκλεισε στις 2.852,13 μονάδες, ενώ ο SZSE Component έκλεισε στο +1,48% και τις 8.711,79 μονάδες.
Ωστόσο το γουάν υποχώρησε σε χαμηλά έτους, μετά την πτώση των κινεζικών εισαγωγών σε χαμηλά τριών ετών, και καθώς επιμένει το αδιέξοδο στις εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ.
Οι εισαγωγές συρρικνώθηκαν 8,5% σε ετήσια βάση, με τα στοιχεία να είναι πολύ χειρότερα των εκτιμήσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης