Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Επιστροφή μικροεπενδυτών στο ΧΑ – Αυξάνεται έξι συνεχόμενους μήνες η κινητικότητα των επενδυτών

Επιστροφή μικροεπενδυτών στο ΧΑ – Αυξάνεται έξι συνεχόμενους μήνες η κινητικότητα των επενδυτών
Η αύξηση των συναλλαγών στο ΧΑ και η εκρηκτική άνοδος τραπεζικών και άλλων μετοχών έχει ανοίξει την «όρεξη» επενδυτών που επί πολλά χρόνια απουσίαζαν από το ΧΑ
Για έκτο συνεχόμενο μήνα βελτιώνεται η κινητικότητα των ενεργών επενδυτών στο ΧΑ ενώ και στελέχη της αγορά σημειώνουν πως υπάρχει ενεργοποίηση «εξαφανισμένων» επενδυτών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΧΑ, ο Μάιος είχε σημαντική αύξηση των ενεργών μερίδων, δηλαδή των κωδικών επενδυτών που πραγματοποίησαν μία τουλάχιστον συναλλαγή.
Ο συνολικός αριθμός ανήλθε στις 27,5 χιλ. μερίδες, έναντι 25,8 χιλ. τον Απρίλιο και 22,4 χιλ. μερίδων των Μάρτιο.
Η αύξηση των συναλλαγών στο ΧΑ και η εκρηκτική άνοδος τραπεζικών και άλλων μετοχών έχει ανοίξει την «όρεξη» επενδυτών που επί πολλά χρόνια απουσίαζαν από τη χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας.
Όπως σημειώνει ο Λουκάς Παπαϊώάννου, στέλεχος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, το γεγονός ότι επανεμφανίζονται μετά από πολλά χρόνια εξαφανισμένοι επενδυτές για να αγοράσουν επιτακτικά τώρα, πρέπει να μας δημιουργεί μια μικρή ανησυχία.
Το ίδιο παρατηρούν και άλλα στελέχη της αγοράς, τα οποία τονίζουν πως οι περισσότεροι από τους επανεμφανιζόμενους επενδυτές γνωρίζουν από πριν τι θέλουν να αγοράσουν και δε συμβουλεύονται τους επαγγελματίες της αγοράς.
Η αύξηση του τζίρου στο ΧΑ, η οποία ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ τον Μάιο σε μέσες ημερήσιες συναλλαγές, η ενεργοποίηση περισσότερων επενδυτών και η άνοδος των τιμών των μετοχών βελτίωσε και το τζίρο των χρηματιστηριακών εταιρειών.
Η Πειραιώς τον Μάιο ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ συναλλαγές καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση από 216 εκατ. ευρώ που είχε τον περασμένο Δεκέμβριο.
Η Εθνική Χρηματιστηριακή από 139 εκατ. ευρώ αύξησε το τζίρο της στα 785 εκατ. ευρώ και η Eurobank από 199 εκατ. ευρώ σε 632 εκατ. ευρώ.
Στις μικρότερες χρηματιστηριακές οι οποίες έχουν στο πελατολόγιό τους και μικρούς επενδυτές παρατηρείται επίσης αύξηση.
Η Λέων Δεπόλας ανέβασε τις συναλλαγές της στα 110 εκατ. ευρώ από 28 εκατ. ευρώ, η Beta στα 75 εκατ. ευρώ από 23 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2018, η Merit στα 88 εκατ. ευρώ από 25 εκατ. ευρώ και η Solidus στα 39 εκατ. ευρώ από 14 εκατ. ευρώ.
Η βελτίωση αυτή, στην περίπτωση που διατηρηθεί θα δώσει μεγάλες ανάσες στις χρηματιστηριακές εταιρείες οι οποίες έχουν δει όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, τους τζίρους να συρρικνώνονται, τα ίδια κεφάλαια να «καίγονται», θέσεις εργασίας να χάνονται και φυσικά ο συνολικός αριθμός των ιδιωτικών χρηματιστηριακών να μειώνεται.  
Σημειώνεται επίσης πως η βελτίωση του τζίρου στο ΧΑ, η αύξηση των αποτιμήσεων και η ενεργοποίηση περισσότερων επενδυτών ευνοεί και την ίδια την ΕΧΑΕ, εξέλιξη που έχει σε μεγάλο βαθμό προεξοφληθεί στην τιμή της μετοχής.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης