Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρές πιέσεις της Κομισιόν στην Ιταλία – Moscovici: Αναμένουμε διορθωτικές κινήσεις, πριν από τις κυρώσεις

Ισχυρές πιέσεις της Κομισιόν στην Ιταλία – Moscovici: Αναμένουμε διορθωτικές κινήσεις,  πριν από τις κυρώσεις
Η Κομισιόν αναμένει ισχυρή υποστήριξη από το Eurogroup στα μέτρα σε βάρος της Ιταλίας για το χρέος
Αυστηρό μήνυμα προς την ιταλική κυβέρνηση αλλά και συστάσεις προς το Eurogroup απηύθυνε από τη Φουκουόκα της Ιαπωνίας, όπου έλαβε χώρα η σύνοδος των G20, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Pierre Moscovici.
Η Κομισιόν, τόνισε, αναμένει ισχυρή υποστήριξη από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στα μέτρα σε βάρος της Ιταλίας για το χρέος.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τετάρτη (5/6) ότι το αυξανόμενο δημόσιο χρέος της Ιταλίας παραβίασε τους κανόνες της ΕΕ, ανοίγοντας το δρόμο για κυρώσεις σε βάρος της Ρώμης, μία διαδικασία που θα προκαλούσε μία σύγκρουση της ιταλικής κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες.
«Αναμένω ισχυρή στήριξη από τα κράτη μέλη στην προσέγγιση της Επιτροπής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Moscovici στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών των G20.
«Αυτό σημαίνει, πως απευθυνόμαστε στην ιταλική κυβέρνηση και της τονίζουμε ότι πρέπει να διαθέτουμε στοιχεία, αριθμητικά στοιχεία, μέτρα που να αποδεικνύουν σαφώς ότι οι στόχοι για τη δημοσιονομική πολιτική, τα ελλείμματα που συμφωνήθηκαν τον Δεκέμβριο 2018 πληρούνται το 2019.
Πρέπει επίσης να έχουμε σοβαρές διαβεβαίωση για το 2020 ότι η δημοσιονομική πολιτική είναι υγιής», ανέφερε.
Σύμφωνα με το Reuters, ο Moscovici αλλά και υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είχαν διμερείς συναντήσεις με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Giovanni Tria, προκειμένου να ασκήσουν πιέσεις στην κατεύθυνση αυτή.
Νομίζω ότι ο Giovanni Tria έχει συνειδητοποιήσει την κατάσταση και αυτό κατέστη σαφές στις πολλές συναντήσεις που είχαμε, σημείωσε ο Γάλλος επίτροπος.
«Όλοι ανησυχούν για την κατάσταση, κανείς δεν θα ήθελε να δει μια διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ιταλίας, αλλά όλοι θέλουν να γίνουν σεβαστοί οι κοινοί κανόνες», δήλωσε ο Moscovici.
Όπως υπενθυμίζει το Reuters, οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρουν ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να μειώνουν κάθε χρόνο το δημόσιο χρέος τους έως ότου φθάσει το ανώτατο όριο της ΕΕ, δηλαδή στο 60% του ΑΕΠ.
Ωστόσο, το δημόσιο χρέος της Ιταλίας, το δεύτερο υψηλότερο στην ΕΕ  μετά την Ελλάδα, αυξήθηκε από 131,4% του ΑΕΠ το 2017 σε 132,2% το 2018.
Η Κομισιόν εκτιμά ότι θα φθάσει το 133,7% φέτος και το 135,2% το 2020. Η Ρώμη το υπολογίζει στο 132,6% φέτος και θα μειωθεί στο 131,3% το 2020.
Εάν οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης υποστηρίξουν την άποψη της Επιτροπής και η Ρώμη δεν προβεί σε καμία διορθωτική ενέργεια, οι υπουργοί της ΕΕ θα ξεκινήσουν τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος - την πειθαρχική δράση του προϋπολογισμού της ΕΕ - κατά της Ρώμης τον Ιούλιο 2019.
Μια τέτοια διαδικασία θα μπορούσε να καταλήξει στην επιβολή προστίμου, αλλά αυτό θα απαιτούσε μήνες και είναι πολιτικά απίθανο.
Ο Γάλλος επίτροπος υπογράμμισε, πως η Κομισιόν, η θητεία της οποίας λήγει στις 31 Οκτωβρίου, είναι έτοιμη για τη σχετική διαδικασία.
«Εάν ξεκινήσει η διαδικασία αυτή πρέπει να εκτυλιχθεί αυτό το καλοκαίρι, αφού η εποπτεία διαρκεί μερικούς μήνες αλλά αυτή η επιτροπή και εγώ θα είμαστε ακόμα εκεί για να εξετάσουμε τα επόμενα σχέδια δημοσιονομικών προγραμμάτων όλων των κρατών μελών της Ευρωζώνης», πρόσθεσε.
Όλες οι χώρες της ευρωζώνης πρέπει να υποβάλουν στην Επιτροπή τα προσχέδια των προϋπολογισμών τους για το επόμενο έτος, προκειμένου να ελεγχθούν  εάν είναι σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ έως τις 15 Οκτωβρίου κάθε έτους.

Tria: Θα επιτύχουμε συμφωνία με την ΕΕ

Την εκτίμηση ότι η Ιταλία θα καταφέρει να έρθει σε συμφωνία με την ΕΕ για το δημόσιο έλλειμμα της Ιταλίας παρά τις απειλές πειθαρχικών μέτρων, εξέφρασε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Giovanni Tria.
Σε σημερινές (9/6) δηλώσεις του από την συνάντηση των G20 στην Φουκουόκα της Ιαπωνίας ο Tria δήλωσε ότι «είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να βρούμε μια λύση επειδή η στάση της ιταλικής κυβέρνησης πρέπει να είναι σύμφωνη με τους δημοσιονομικούς κανόνες».
«Στη συνέχεια, θα προσπαθήσουμε να αποδείξουμε ότι το πρόγραμμά μας θα φέρει τα ιταλικά δημόσια οικονομικά σε τάξη», πρόσθεσε.
Η Ιταλική κυβέρνηση αν και έχει αναθεωρήσει την εκτίμηση της για το έλλειμμα στο 2,4% για το 2019 εκτιμά ότι μπορεί να φτάσει στο 2,1-2,2%.
Μιλώντας παράλληλα με την Tria, ο ιταλός κεντρικός τραπεζίτης, Ignazio Visco, δήλωσε ότι οι κίνδυνοι που περιβάλλουν το υπέρογκο χρέος της χώρας δεν ήταν θέμα συζήτησης στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των G20 στη Fukuoka της Ιαπωνίας.

Ο «πόλεμος» Salvini με την «ιταλική τρόικα»

Την ίδια ώρα σε πόλεμο με τους τεχνοκράτες της ΕΕ, βρίσκεται η ιταλική κυβέρνηση υπό τον επικεφαλής της Lega, Matteo Salvini και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων.
Η «κορυφή» της ιταλικής κυβέρνησης εμφανίζεται διχασμένη, καθώς ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte και ο υπουργός Οικονομικών Giovanni Tria βρίσκονται σε ανοιχτή διάσταση με τους ηγέτες του κυβερνητικού συνασπισμού για το θέμα του προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, Conte και Tria συνεργάζονται, προκειμένου να «υπονομεύσουν» τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις.
Ο Salvini εμφανίζεται ως υπέρμαχος της θέσης: οικονομική ανάπτυξη από την αρχή.
Ο επικεφαλής της Lega σχεδιάζει την  επιβολή ενός ενιαίου φόρου και να δαπανήσει ένα «εντυπωσιακό» ποσό μεγαλύτερο κατά 3 δισεκατομμύρια δολάρια από ό,τι επιθυμούν οι Βρυξέλλες για τη βελτίωση των υποδομών.   
Ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte και ο υπουργός Οικονομικών Giovanni Tria, «δύο εκπρόσωποι των τεχνοκρατών», είχαν ιδιωτικές συνομιλίες με τον Ιταλό πρόεδρο Sergio Mattarella τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τους τρόπους προστασίας της Ιταλίας από μία «οικονομική καταιγίδα», σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές.
Ο Conte και η Tria βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία με τον Mattarella, ο οποίος διαδραματίζει ρόλο στην εξασφάλιση πολιτικής σταθερότητας, για να περιορίσει αποτελεσματικά την πολιτική δράση του κυβερνητικού συνασπισμού, οι ηγέτες του οποίου παραβιάζουν τους κανόνες της ΕΕ.
Ο Conte απείλησε τον Salvini με παραίτηση, μόλις μία μέρα μετά τις ευρωεκλογές, εάν τα σχέδια του επικεφαλής της Lega βρίσκονταν στον αντίποδα των απαιτήσεων της ΕΕ.
Την ίδια ώρα, ο Tria «υπονομεύει» σταθερά και δημοσίως τη «λαϊκιστική κυβέρνηση» με δηλώσεις σε κλίμα συναίνεσης για τους κανόνες προϋπολογισμού των Βρυξελλών, σχεδόν αμέσως μετά από κάθε ομιλία του Salvini ή του Luigi Di Maio.
Υπενθυμίζεται ότι, ο Mattarella είχε απορρίψει την αρχική κυβερνητική πρόταση της Lega και του Κινήματος Πέντε Αστέρων για τον Paolo Savona και την πρωθυπουργία, επειδή ήταν εκ διαμέτρου αντίθετος με την ΕΕ και εχθρικός έναντι της Γερμανίας.
Τελικά ο Ιταλός πρόεδρος, που θα παραμείνει στην προεδρία έως το 2022, επέμεινε στη θέση του και ανάγκασε τα δύο κόμματα να καταλήξουν στην περίπτωση του Conte.
Η ιταλική κυβέρνηση αναγκάστηκε να συνεχίσει με αυτή τη μορφή  και με τους δύο ηγέτες των κυβερνητικών κομμάτων (Salvini, Di Maio) να έχουν το αξίωμα του αντιπροέδρου αλλά η ισχύς τους μειώθηκε σημαντικά από τη δράση της «εγχώριας» τρόικας (Mattarella, Conte, Tria).
Υπό κανονικές συνθήκες, ο πρόεδρος της ιταλικής δημοκρατίας δεν έχει μεγάλη εξουσία, όμως δεδομένης της υπάρχουσας δομής και της συμμαχίας του Mattarella με τον Conte και τον Tria, μπορεί να ανατρέψει την ιταλική κυβέρνηση και να προκαλέσει νέες εκλογές.
Αυτό θα οδηγούσε την ιταλική οικονομία σε σοκ και ο Τύπος θα κατηγορούσε τον Salvini για τη νέα κρίση, αν και αυτή θα έχει κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου από «πολιτικούς γύπες στη Ρώμη» που εργάζονται για τις Βρυξέλλες.
Οι δημοσκοπήσεις βέβαια, παραμένουν το μεγάλο όπλο στα χέρια του Salvini αφού σε περίπτωση πρόωρων εκλογών θα κέρδιζε και θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση και με άλλο κόμμα πέραν του Κινήματος Πέντε Αστέρων η δυναμική του οποίου φθίνει.  
Ωστόσο και εκεί θα συναντούσε την απορριπτική στάση του Matarella.
Το κλειδί είναι τώρα για τον Salvini και τον Di Maio να συγκροτήσουν ένα ενιαίο μέτωπο εναντίον των Conte, Tria και Mattarella και να υλοποιήσουν τάχιστα την ατζέντα τους.
Το παλαιό πολιτικό σύστημα με την αναβίωση κυρίως των Σοσιαλδημοκρατών του Δημοκρατικού Κόμματος, επιδιώκει την παλινόρθωση και προσπαθεί να αποτρέψει την υλοποίηση της κυβερνητικής ατζέντας για να προασπίσει παράλληλα εγχώρια οικονομικά συμφέροντα.    

Ανησυχία στη Γερμανία για το ιταλικό χρέος
 
Εν τω μεταξύ και όσον αφορά στο ιταλικό χρέος, η ΕΚΤ έχει να χάσει περισσότερα απ 'ό, τι η Ιταλία, αν αυτό σημειώσει περαιτέρω ανοδική πορεία.
Θα προκαλέσει μια αλυσιδωτή αντίδραση σε όλη την Ευρώπη η οποία θα πλήξει τη Γερμανία και τη Γαλλία πολύ περισσότερο από την Ιταλία.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΕΚΤ απειλεί με κυρώσεις την Ιταλία, αν και τις προηγούμενες ώρες οι αποδόσεις των ομολόγων σε ολόκληρη την Ευρώπη σημείωναν έντονα πτωτική πορεία.
Εντυπωσιακή και η πτώση στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων κατά σχεδόν 20 μονάδες βάσης, μετά τη διακήρυξη της ΕΚΤ, πως βρίσκεται σε εγρήγορση για το ιταλικό ζήτημα.





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης