Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιστορικά χαμηλά καταγράφει το κόμμα της Merkel - Σενάρια αποχώρησής της

Ιστορικά χαμηλά καταγράφει το κόμμα της Merkel - Σενάρια αποχώρησής της
Αν και η Merkel έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφια για την καγκελαρία η Annegret Kramp-Karrenbauer δεν φαίνεται μπορεί να δώσει ώθηση στο CDU
Ιστορικά χαμηλά καταγράφει το κόμμα της Merkel, το οποίο βρίσκεται τρεις ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τους Πράσινους, που σημειώνουν θεαματική άνοδο το τελευταίο διάστημα.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa που αντανακλά την αυξανόμενη δυσαρέσκεια έναντι του κυβερνητικού μεγάλου συνασπισμού, η Merkel φαίνεται να χάνει την αίγλη του μεγάλου ηγέτη με αποτέλεσμα να εντείνεται το κλίμα αμφιβολίας για το αν η κυβέρνηση της θα καταφέρει να ολοκληρώσει τη θητεία της, το 2021.
Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό να γίνουν εκλογές το 2020 , κυρίως εξαιτίας της αναταραχής στις τάξεις των Σοσιαλδημοκρατών
Η Χριστιανική Ένωση (CDU/ CSU) της Merkel συγκεντρώνει το 24% στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με τη to ινστιτούτο Forsa, καταγράφοντας υποχώρηση δύο μονάδων σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Το SPD παραμένει κολλημένο στο ιστορικό του χαμηλό, το 12%- ποσοστό ίσο με αυτό του ακροδεξιού AfD- μία εβδομάδα μετά την παραίτηση της Andrea Nahles, εξαιτίας της πολύς κακής επίδοσης των Σοσιαλδημοκρατών στις κρατιδιακές εκλογές και τις ευρωεκλογές.
Πολλά στελέχη και μέλη του SPD θα προτιμούσαν το κόμμα να αποχωρήσει από την κυβέρνηση της Merkel και να αρχίσει να ανασυγκροτείται στην αντιπολίτευση.
Οι Πράσινοι, που ενισχύονται από την εντεινόμενη ανησυχία στην Ευρώπη για την κλιματική αλλαγή- αυτό τους βοήθησε να πάρουν και τη δεύτερη θέση τις ευρωεκλογές- παραμένουν πρώτο κόμμα, συγκεντρώνοντας το 27%.
«Οι Πράσινοι επωφελούνται από τη μεγαλύτερη κινητοποίηση των ψηφοφόρων, την αυτοκαταστροφή του SPD και τις προσπάθειες των συντηρητικών να υπερθεματίσουν όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος», σημείωσε ο επικεφαλής του ινστιτούτου Forsa, ο Manfred Gillner.

Εντείνονται τα σενάρια αποχώρηση της Merkel 

Αν ο συνασπισμός της Merkel καταρρεύσει, η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τρία σενάρια: προκήρυξη πρόωρων εκλογών, σχηματισμός κυβέρνησης συμμαχίας ή μια «άβολη» συμμαχία τριών παρατάξεων.
Και τα τρία σενάρια πιθανόν θα επιταχύνουν την αποχώρησης της Merkel, που έχει ήδη αφήσει την ηγεσία του CDU στην ως πρότινος προστατευόμενη της Annegret Kramp-Karrenbauer . Η Merkel έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφια για την καγκελαρία.
Ομως, φαίνεται πως η Annegret Kramp-Karrenbauer δεν μπορεί να δώσει ώθηση στο CDU.
Στη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa, μόλις το 19% του δείγματος απάντησε θετικά στην υποθετική ερώτηση αν θα την επέλεγε για την καγκελαρία σε μια άμεση ψηφοφορία. Το ποσοστό αυτό ήταν μειωμένο κατά 2 μονάδες σε σύγκριση με εκείνο που καταγραφόταν μία εβδομάδα νωρίτερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης