Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πάνω από 4 εκατομμύρια πολίτες εγκατέλειψαν τη Βενεζουέλα, εν μέσω κρίσης και ανέχειας

Πάνω από 4 εκατομμύρια πολίτες εγκατέλειψαν τη Βενεζουέλα, εν μέσω κρίσης και ανέχειας
Οι χώρες που περιβάλλουν τη Βενεζουέλα έχουν αναγκαστεί να θέσουν σε ισχύ περιοριστικά μέτρα για να σταματήσουν τη ροή των μεταναστών
Εν μέσω της αυξανόμενης πολιτικής και οικονομικής κρίσης, 4 εκατομμύρια πολίτες έχουν εγκαταλείψει τη Βενεζουέλα.
Σύμφωνα με νέα έκθεση της Υπηρεσίας Προσφύγων του ΟΗΕ και της Διεθνούς Οργάνωσης Μετανάστευσης, ο ρυθμός φυγής των πολιτών από το κράτος είναι «εκρηκτικός» και αυξήθηκε από 695.000 άτομα το 2015 σε πάνω από 1 εκατομμύριο άτομα  τον Νοέμβριο του 2018.
Οι χώρες που περιβάλλουν τη Βενεζουέλα έχουν αναγκαστεί να θέσουν σε ισχύ περιοριστικά μέτρα για να σταματήσουν τη ροή των μεταναστών, η οποία σύντομα θα είναι η μεγαλύτερη στη λατινοαμερικανική ιστορία, σύμφωνα με το Bloomberg.
Εάν η έξοδος συνεχιστεί με αυτούς τους ρυθμούς, θα μπορούσε να ξεπεράσει τους 6,3 εκατομμύρια πρόσφυγες που δημιούργησε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία.
Πάνω από 12 χώρες συναντήθηκαν το 2018 για να αντιμετωπίσουν τη ροή των μεταναστών, κατάσταση που απαιτεί πόρους και προκαλεί εντάσεις στην περιοχή.
Μια παγκόσμια πολιτική αντιμετώπισης του προβλήματος δεν έχει ακόμη τεθεί σε εφαρμογή και, την Πέμπτη (6/6), το Περού ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τους ελέγχους αργότερα αυτό το μήνα απαιτώντας από τους κατοίκους της Βενεζουέλας να υποβάλουν αίτηση για τη χορήγηση ανθρωπιστικής βίζας πριν διασχίσουν τα σύνορα.
Η Κολομβία παραμένει ο πρωταρχικός προορισμός για όσους εγκαταλείπουν τη Βενεζουέλα και σήμερα φιλοξενεί 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους που εγκατέλειψαν τη χώρα.
Το Περού φιλοξενεί 768.000 ενώ ακολουθούν η Χιλή με 288.000, το Εκουαδόρ με 263.000,  η Βραζιλία με 168.000 και η Αργεντινή με 130.000.
Το Μεξικό, η Κεντρική Αμερική και η Καραϊβική έχουν επίσης διαπιστώσει μια εισροή μεταναστών από τη Βενεζουέλα.
Ο Eduardo Stein, ειδικός εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες της Βενεζουέλας, δήλωσε:
«Αυτά τα ανησυχητικά στοιχεία υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη στήριξης των δομών στις χώρες υποδοχής.
Οι χώρες αναλαμβάνουν να ανταποκριθούν σε αυτή την άνευ προηγουμένου κρίση, αλλά δεν αναμένεται να συνεχίσουν να το κάνουν χωρίς διεθνή βοήθεια ».





Μόλις λίγες ημέρες πριν, έγινε γνωστό ότι η Βενεζουέλα αθέτησε την πληρωμή συμφωνίας ανταλλαγής χρυσού (swap) 750 εκατoμμυρίων δολαρίων με τη Deutsche Bank.
H γερμανική τράπεζα κατάσχεσε το πολύτιμο μέταλλο το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί ως ενέχυρο στο συμβόλαιο, ανέφερε το Bloomberg.
Η χώρα της Λατινικής Αμερικής είχε λάβει δάνειο από τη Deutsche Bank και είχε βάλει ως ενέχυρο 20 τόνους χρυσού.
Η συμφωνία έληγε το 2021, αλλά τερματίστηκε νωρίτερα λόγω αθέτησης πληρωμών.


 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης