Διεθνή

Ιαπωνία: Δεν θα καταλήξουν σε κοινό ανακοινωθέν οι υπουργοί Οικονομικών των G20 για το παγκόσμιο εμπόριο

Ιαπωνία: Δεν θα καταλήξουν σε κοινό ανακοινωθέν οι υπουργοί Οικονομικών των G20 για το παγκόσμιο εμπόριο
Σύμφωνα με αξιωματούχους, θα διατηρηθεί η δέσμευση της G20 να μην χρησιμοποιηθούν ανταγωνιστικές υποτιμήσεις συναλλαγματικών ισοτιμιών
Αδυναμία στην υπογραφή κοινής δεσμεύσεις για το παγκόσμιο εμπόριο βρίσκονται οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των G20 που συνεδριάζουν αυτό το Σαββατοκύριακο ( 8-9/6) στην πόλη Φουκουόκα της Ιαπωνίας.
Το κοινό ανακοινωθέν που αναμένεται αύριο (9/6) πιθανότατα δεν θα υπογραφεί από όλους τους εμπλεκόμενους γεγονός που σημαίνει ότι οι G20 βρίσκονται ακόμη πολύ μακρυά από το να αναλάβουν δεσμεύσεις περί αποφυγής του προστατευτισμού, εν μέσω κλιμάκωσης της εμπορικής διαμάχης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.
Οι G20 συνεδριάζουν με βασικό θέμα στην ατζέντα τους την παγκόσμια οικονομία, με την ένταση στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας να θεωρείται σημαντικός κίνδυνος για την παγκόσμια ανάπτυξη.
«Όσο για το εμπόριο, η διατύπωση θα θυμίζει τις προηγούμενες ανακοινώσεις», δήλωσε αξιωματούχος της G20, με γνώση του προσχεδίου του κοινού ανακοινωθέντος.
Μετά από επιμονή της τότε ακόμη νέας κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου, οι οικονομικοί αξιωματούχοι της G20 αντικατέστησαν το 2017 μια τυπική φράση για την αποφυγή όλων των μορφών προστατευτισμού με μια πρόταση ότι θα εργαστούν για να «ενισχύσουν τη συνεισφορά του εμπορίου στις οικονομίες μας».
Σε ερώτηση για το εάν η νέα διατύπωση θα διατηρηθεί και αυτή τη φορά, άλλος αξιωματούχος της G20 δήλωσε: «Ναι, το πιθανότερο».
Αξιωματούχοι υποστηρίξουν ότι η σινοαμερικανική εμπορική διαμάχη εξαπλώνεται σε άλλα θέματα συζητήσεων στη G20, καθιστώντας ολοένα και πιο δύσκολη τη σύνταξη του τελικού ανακοινωθέντος.
Σύμφωνα με αξιωματούχους, θα διατηρηθεί η δέσμευση της G20 να μην χρησιμοποιηθούν ανταγωνιστικές υποτιμήσεις συναλλαγματικών ισοτιμιών, αν και η διατύπωση δεν έχει οριστικοποιηθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης