Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Αμέσως μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Απώλειες σε εβδομαδιαία βάση, κέρδισαν τα μικρομεσαία τα βλέμματα

tags :
Αμέσως μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Απώλειες σε εβδομαδιαία βάση, κέρδισαν τα μικρομεσαία τα βλέμματα
AΓΟΡΑ: Συσσώρευση σήμερα και με περιορισμένο τζίρο. Το ενδιαφέρον ανάλογο και δεν είδαμε ιδιαίτερες κινήσεις που να μας τραβήξουν το βλέμμα. Ξεχώρισε στο κλείσιμο η Cenergy που με χαμηλό όγκο κατέγραψε αξιόλογη άνοδο.

Περισσότερο ενδιαφέρον υπήρχε για μετοχές της περιφέρειας, εκεί που υπάρχει αξία και δικαιολογείται μία καλύτερη αποτίμηση. Αρχίζουν και ξεχωρίζουν περισσότερες μετοχές, γράφοντας νέα υψηλά.

Η εβδομάδα κλείνει με απώλειες 1,72% αλλά από την αρχή του έτους η άνοδος ξεπερνά οριακά το 33%. Η πτώση δεν ανησυχεί τους αναλυτές οι οποίοι λόγω της ανόδου που προηγήθηκε την χαρακτηρίζουν ήπια.

ΤΙΤΑΝ: Θέλει να φύγει με κάθε τρόπο, οπότε καλό είναι να μην την κρατάμε! Στο καλό… Αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να απαντήσει η διοίκηση και οι βασικοί μέτοχοι γιατί διέψευδαν τόσο καιρό τα δημοσιεύματα αφού έχουν τέτοια επιμονή να φύγουν.
Μήπως οι δημοσιογράφοι τους έβαλαν την ιδέα;

BYTE (απάντηση): Τα πράγματα μάλλον είναι πολύ απλά ακόμα και με μπακαλίστικη λογική. Η μετοχή έπαιζε μία φορά την καθαρή θέση την ώρα που η έκθεση της Eurobank για την Profile δίνει δίκαιη τιμή τρεις φορές την καθαρή θέση. Αυτή δηλαδή γιατί να είναι ακριβή ακόμα και με δύο φορές.

Λέμε δύο γιατί η Profile έχει ισχυρό ταμείο. Η φετινή χρονιά όπως διαβάζουμε από τον ισολογισμό της Byte θα είναι καλύτερη από το 2018. Δεν δίνει εκτιμήσεις η διοίκηση αλλά φαίνεται πως αυτό περιμένει.

Με ελάχιστο καθαρό δανεισμό και καθαρή θέση 13,4 εκατ. ευρώ στα 18,5 εκατ. ευρώ αποτίμηση είναι με κάτω από δύο φορές την καθαρή θέση. Άρα πρέπει να πάει 26 εκατ. ευρώ αν κάνουμε τις υποθέσεις με συγκριτικές αποτιμήσεις. Έτσι λοιπόν μία μετοχή τραβάει υψηλότερα μία άλλη.

Έκλεισε στα 1,17 ευρώ με άνοδο 24,4% και όγκο 137 χιλ. τεμάχια. Υψηλά δεκαετίας για τη μετοχή και βέβαια απεγκλωβίζει όλους όσους έχουν αγοράσει στο μεσοδιάστημα και κράτησαν τις μετοχές τους.

ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ: Τι να πούμε για τις μετοχές που παίζουν σημαντικά χαμηλότερα της καθαρής θέσης. Με την αγορά να κοιτάζει υψηλότερα μάλλον θα πρέπει να γίνει ένα rerating στις καλές εταιρείες που μπορεί να μην έχουν κέρδη, αλλά έχουν χαμηλό δανεισμό και υψηλή καθαρή θέση. Σε εποχές bull market αυτό συνηθίζεται. Ή κάνουμε λάθος;

Εμείς εξακολουθούμε να έχουμε στραμμένο το βλέμμα μας σε αυτές που έχουν εξαιρετικά μεγέθη. Είχαμε δημοσιεύσει ένα πίνακα της Beta πριν λίγες εβδομάδες με τις καλύτερες βάσει ισολογισμού 2018.

Ξεχώριζαν και λόγω p/bv: Μedicon, Περσεύς, Centric, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Καρέλιας, Ευρωπαϊκή Πίστη, Autohellas, Aegean, ΜotorOil, Βογιατζόγλου, Άνεμος, Πλαστικά Θράκης, Βιοχάλκο, AS Company ΕΥΑΘ, Πλαστικά Κρήτης, Καράτζη, Κεπενού, Έλτον, Λαζαρίδης, Εβροφάρμα, ΕΥΔΑΠ και Ελινόιλ.

Κάποιες από αυτές έχουν κάνει ήδη μία καλή κίνηση και έχουν γράψει και νέα υψηλά, όπως η Περσεύς, ενώ η Πλαστικά Θράκης από τα 1,80 ευρώ μετράει άνοδο 20%.

CRETA FARMS: Προφανώς η εμπλοκή των τραπεζών είναι καταλυτική. Και οι δύο βασικοί μέτοχοι, τα δύο αδέλφια, που βρίσκονται σε αντιπαράθεση, ζήτησαν την αναβολή της γενικής συνέλευσης.

Η νέα γενική συνέλευση θα κρίνει λογικά το ποιος από τους δύο θα παραμείνει στην εταιρεία και αν οι τράπεζες θα ασκήσουν κάποιο ρόλο λόγω της μεγάλης έκθεσης σε δανεισμό που έχει η εισηγμένη.

ΕΘΝΙΚΗ ΑΧΕ: Όπως δείχνει η ανάλυση περίπου κατά 6% βελτιώνεται η θέση των εταιρειών που παρακολουθεί λόγω εκλογών και μείωση ρίσκου χώρας. Λίγες πάντως από τις μετοχές που παρακολουθεί έχουν μεγάλο περιθώριο ανόδου ήτοι πάνω από 20% και συγκεκριμένα 7 από τις 17.

ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ: Για δεύτερη συνεδρίαση παρατηρούνται μεγάλες εντολές αγοράς στα 2,60 ευρώ, αλλά ο όγκος παραμένει χαμηλός. Δεν υπάρχουν πωλητές σε αυτά τα επίπεδα. Τσάμπα η μετοχή.

ΑΛΟΥΜΥΛ: 9 ανοδικές στις τελευταίες 10. Μυθική η άνοδος και μεγάλα τα κέρδη για όσους αγόρασαν χαμηλά. Η μετοχή από την άλλη είναι σε υψηλά 8 και πλέον ετών και έχει απεγκλωβίσει όλους όσους έχουν αγοράσει στο μεσοδιάστημα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης