Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τσοτσορός (ΕΛΠΕ): Απαραίτητη η πολιτική σταθερότητα για ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον

tags :
Τσοτσορός (ΕΛΠΕ): Απαραίτητη η πολιτική σταθερότητα για ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον
Η γενική συνέλευση των ΕΛΠΕ ενέκρινε τη διανομή συνολικού μερίσματος 0,75 ευρώ ανά μετοχή
Την ανάγκη για πολιτική σταθερότητα και υλοποίηση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων ώστε η Ελλάδα αποκτήσει ένα ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων, Ευστάθιος Τσοτσορός, μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων.
«Βασική προϋπόθεση προκειμένου να καταστεί ελκυστικό το επενδυτικό περιβάλλον είναι η πολιτική σταθερότητα και η υλοποίηση συγκροτημένων μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων αντιμετώπισης της διαφθοράς, εκσυγχρονισμού της Δικαιοσύνης και του Φορολογικού συστήματος, αλλά και μείωσης της γραφειοκρατίας και του κόστους παραγωγής των επιχειρήσεων» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στην πορεία των ΕΛΠΕ, ο κ. Τσοτσορός τόνισε «Ολοκληρώνουμε την πλέον επιτυχή στη ιστορία του Ομίλου πενταετή περίοδο 2014-2018, με αυξημένες προσδοκίες για την επερχόμενη πενταετία και με όραμα την πρωταγωνιστική, εξωστρεφή και ανταγωνιστική πορεία του Ομίλου την επόμενη δεκαετία».
Παράλληλα, επεσήμανε «η ισχυρή ανάπτυξη για τέταρτο συνεχή χρόνο, με ιστορικό ρεκόρ παραγωγής (15,5 εκατ. Μ.Τ), πωλήσεων (16,5 εκατ. Μ.Τ) και εξαγωγών (9,5 εκατ. Μ.Τ), η σταθεροποίηση της κερδοφορίας σε ιστορικά υψηλότερα επίπεδα, η σημαντικότατη αύξηση της κεφαλαιοποίησης της Εταιρείας στα 2,6 δισ. ευρώ σήμερα, έναντι μόλις 900 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2016, η αυξημένη διανομή μερίσματος προς τους μετόχους, οι αντίστοιχα αυξημένες παροχές προς τους εργαζόμενους και, τέλος, η διεθνής εμβέλεια της ΕΛΠΕ στα ενεργειακά δρώμενα της ευρύτερης περιοχής μας, έχουν παγιώσει την εικόνα της επιτυχούς πορείας του Ομίλου».
Ο επικεφαλής των ΕΛΠΕ υπογράμμισε την ανάγκη εκσυγχρονισμού του μοντέλου εταιρικής διακυβέρνησης σε ό,τι αφορά μεταξύ άλλων την εκλογή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, την πρόσληψη των ανώτερων στελεχών μάνατζμεντ, την λειτουργία του ΔΣ, τον ρόλο του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου αλλά και την κατανομή των αρμοδιοτήτων.
Εξέφρασε την ελπίδα οι αλλαγές να γίνουν στην έκτακτη γενική συνέλευση που θα συγκληθεί για την προσαρμογή της εταιρείας στα δεδομένα του νέου νόμου για τις Ανώνυμες Εταιρείες, εφόσον μέχρι τότε υπάρξει συμφωνία των μετόχων ως προς τις αλλαγές, στη βάση σχετικής μελέτης που έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Ο διαγωνισμός πώλησης

Απαντώντας σε ερώτηση για τον διαγωνισμό πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των ΕΛΠΕ που ολοκληρώθηκε πρόσφατα χωρίς αποτέλεσμα, ο επικεφαλής του ομίλου τόνισε ότι από την πλευρά της διοίκησης η διαδικασία υπηρετήθηκε με επαγγελματισμό, ωστόσο οι αγοραστές δεν κατέβηκαν στο διαγωνισμό για λόγους που αφορούν τους ίδιους.
Και σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα είπε ότι είναι θέμα που θα πρέπει να συζητήσουν οι μέτοχοι μεταξύ τους.

Τα οικονομικά μεγέθη

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Σιάμισιης σημείωσε ότι παρά το δυσμενέστερο περιβάλλον διύλισης σε σχέση με το 2017, τα Συγκρίσιμα EBITDA διαμορφώθηκαν πέρυσι στα 730 εκατ. ευρώ και τα συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη στα 296 εκατ. ευρώ.
Υπογράμμισε δε, ότι «η θετική πορεία και η ισχυρή θέση του Ομίλου ΕΛΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ αποτυπώνονται, επίσης, στις βελτιωμένες λειτουργικές επιδόσεις των Διυλιστηρίων και την αριστοποίηση εφοδιασμού, στα ιστορικά υψηλά παραγωγής και εξαγωγών που ανήλθαν στο 57% των συνολικών πωλήσεων, στη νέα μείωση του κόστους χρηματοδότησης κατά 27% από το 2016, στις αυξημένες ταμειακές ροές λόγω και της επιτυχούς πώλησης της ΔΕΣΦΑ, στην ισχυροποίηση του ισολογισμού με τον καθαρό δανεισμό να περιορίζεται κάτω από 1,5 δισ. ευρώ και τον συντελεστή μόχλευσης στο 38%, επίπεδα που είναι τα χαμηλότερα μετά το 2009, αλλά και στην υψηλότερη διαχρονικά μερισματική απόδοση για τον Όμιλο».
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ελλάδα ο κ. Σιάμισιης τόνισε ότι «πρέπει να προσαρμοστούμε σε μια πραγματικότητα όπου η αγορά θα είναι κάτω από το 50% σε σχέση με πριν από λίγα χρόνια».
Και στάθηκε στην ανάγκη αφενός για βελτίωση και εξορθολογισμό ώστε τα προϊόντα και υπηρεσίες να φθάνουν στον πελάτη στην ποσότητα και ποιότητα που του αξίζει και αφετέρου για επέκταση στις αγορές του εξωτερικού με συνεργασίες αυτόνομη ανάπτυξη.
Ως προς την ΔΕΠΑ στην οποία τα ΕΛΠΕ μετέχουν κατά 35% ο κ. Σιάμισιης ανέφερε ότι «παρακολουθούμε με ενδιαφέρον και προβληματισμό αυτά που γίνονται ή δεν γίνονται», εξέφρασε την ελπίδα να καθοριστεί σύντομα ποια θα είναι η επόμενη ημέρα και επανέλαβε τη θέση του ομίλου ότι ενδιαφέρεται για την αγορά φυσικού αερίου στην Ελλάδα όχι όμως από τη θέση του μειοψηφούντος μετόχου στη ΔΕΠΑ, αλλά από θέση που θα εξασφαλίζει τον έλεγχο της δραστηριότητας.
Διευκρίνισε δε ότι το ενδιαφέρον του ομίλου αφορά την εμπορική δραστηριότητα και όχι τα δίκτυα.
Στις προτεραιότητες των ΕΛΠΕ όπως είπε περιλαμβάνονται ακόμη η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ενώ για τη δραστηριότητα της ηλεκτροπαραγωγής τόνισε ότι η αγορά είναι άκρως προβληματική εξαιτίας μεταξύ άλλων και των προβλημάτων της ΔΕΗ και επανέλαβε πως αν οι ανεξάρτητοι παραγωγοί δεν ήταν θυγατρικές μεγάλων ομίλων, δεν θα είχαν διατηρηθεί στη ζωή.

Μέρισμα 0,75 ευρώ ανά μετοχή

Η γενική συνέλευση ενέκρινε την διανομή μερίσματος ύψους 0,75 ευρώ ανά μετοχή, ποσό στο οποίο περιλαμβάνεται και το προμέρισμα ύψους 0,25 ευρώ που έχει διανεμηθεί. Το υπόλοιπο 0,5 ευρώ θα καταβληθεί τον Ιούλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης