Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Reuters: Σταματούν οι ΗΠΑ να υποδέχονται Τούρκους πιλότους για εκπαίδευση στα F-35

Reuters: Σταματούν οι ΗΠΑ να υποδέχονται Τούρκους πιλότους για εκπαίδευση στα F-35
Νέο επεισόδιο στην αντιπαράθεση ΗΠΑ – Τουρκίας για το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400
Την απόφαση να σταματήσει να δέχεται Τούρκους πιλότους για την εκπαίδευση τους στο αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος F-35 έλαβε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το Reuters.
Πρόκειται για μια κίνηση που δείχνει ότι η ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας κλιμακώνεται λόγω της απόφασης της τελευταίας να προχωρήσει κανονικά στην αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S – 400, στην οποία αντιδρούν σφόδρα οι ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ έχουν διαμηνύσει στην Τουρκία ότι δεν μπορεί να έχει και τα δύο συστήματα αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει κάποια μέτρα κατά της Άγκυρας.
Ωστόσο, η απόφαση αυτή, δηλαδή να σταματήσει η εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων, θεωρείται  δεδομένο πως θα προκαλέσει ενόχληση στην Τουρκία.
Δύο αξιωματούχοι που μίλησαν στο Reuters υπό τον όρο να μην κατονομαστούν άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο η απόφαση αυτή να αντιστραφεί αν η Τουρκία αλλάξει τα σχέδιά της.
Εξήγησαν ότι το μέτρο αφορά στις επόμενες ομάδες των πιλότων και των μελών των συνεργείων συντήρησης και του προσωπικού εδάφους που θα πήγαιναν κανονικά τους επόμενους μήνες για εκπαίδευση στις ΗΠΑ.
Πάντως δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα, αν θα σταματήσει η εκπαίδευση των τεσσάρων χειριστών και άλλων Τούρκων στρατιωτικών που βρίσκονται στη Luke Air Force Base στην Αριζόνα, αν και είναι κάτι που εξετάζεται σοβαρά.
Στη βάση σταθμεύουν οι τέσσερις Τούρκοι πιλότοι, άλλοι δύο Τούρκοι ιπτάμενοι σε ρόλο εκπαιδευτών και 20 Τούρκοι συντηρητές που εκπαιδεύονται, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό.
Η Τουρκία θέλει να αγοράσει τουλάχιστον 100 «αόρατα» για τα ραντάρ F-35, έναντι 9 δισεκ. δολαρίων με την τρέχουσα τιμή του αεροσκάφους.
Αν η Τουρκία εξοβελιστεί από το εξοπλιστικό πρόγραμμα αυτό θα πρόκειται για ένα από τα πιο σοβαρά πλήγματα στη σχέση των δύο συμμάχων στη σύγχρονη ιστορία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης