Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Στις ΗΠΑ ο υπ. Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης – Στόχος μου να πω τι πραγματικά συμβαίνει στο Αιγαίο

Στις ΗΠΑ ο υπ. Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης – Στόχος μου να πω τι πραγματικά συμβαίνει στο Αιγαίο
Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη σημασία της Ελλάδα ως σημαντικού συμμάχου και παίκτη στην περιοχή είπε ο κ.Αποστολάκης
Την πραγματική εικόνα των όσων συμβαίνουν στο Αιγαίο με τις τουρκικές προκλήσεις και παραβιάσεις παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε στις ΗΠΑ με βουλευτές και γερουσιαστές αλλά και με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των  ΗΠΑ, John Sullivan.
Ο κ.Αποστολάκης είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις για μια σειρά από αναδυόμενες προκλήσεις που εγείρουν κίνδυνους για την περιφερειακή ασφάλεια ενώ έθεσε επί τάπητος σε όλες τις συναντήσεις το θέμα των συνεχών τουρκικών παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων, εστιάζοντας κυρίως στον αποσταθεροποιητικό κίνδυνο που δημιουργείται από την προοπτική υλοποίησης των σχεδίων της Άγκυρας για τη διεξαγωγή παράνομων γεωτρήσεων στην ευρύτερη περιοχή.
«Επομένως, εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι η παρουσία μου εδώ δεν είχε ως στόχο να κάνω κάποιες συμφωνίες με τις οποίες θα δεσμεύσω την οποιαδήποτε επόμενη κυβέρνηση, αλλά ήταν μια επίσκεψη η οποία έπρεπε να γίνει γιατί περνάμε μια εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει στην περιοχή γιατί δεν είναι πάντα η εικόνα που έχουν εδώ στην Αμερική, αυτή που πρέπει να είναι», είπε ο κ. Αποστολάκης.
Οι συναντήσεις, όμως, του ΥΠΕΘΑ περιελάμβαναν επίσης μια θετική ατζέντα, με βασικό στόχο να δοθεί συνέχεια στη δυναμική και την προώθηση του πλαισίου συνεργασίας που είχε καθοριστεί στον Στρατηγικό Διάλογο.
Όπως εξήγησε ο κ. Αποστολάκης, σε όλες τις συζητήσεις κυριάρχησε το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την σημασία της Ελλάδας, σημαντικού σύμμαχου και παίκτη στην περιοχή.
Μάλιστα υποστήριξε πως έλαβε θετικά μηνύματα για την πορεία του νομοσχεδίου «EastMed Act», ενώ εκτίμησε πως η υπερψήφιση του θα δώσει «άλλες διαστάσεις» στην εμπλοκή του αμερικανικού παράγοντα στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ενημέρωσε τον κ. Sullivan για την επερχόμενη εκλογική διαδικασία, τονίζοντας την ανάγκη να διατηρηθεί η υπάρχουσα «εξαιρετική επικοινωνία» με την νέα κυβέρνηση που θα προκύψει.
Τέλος, το πλαίσιο της επίσκεψης περιλαμβάνει την περαιτέρω προώθηση της αμυντικής συνεργασίας, καθώς και θέματα που σχετίζονται με την αμερικανική υποστήριξη στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας.
 
Όχι στη μικροπολιτική εκμετάλλευση της Εθνικής Άμυνας

Ο κ.Αποστολάκης αναφέρθηκε και στην κριτική που έχει ασκηθεί για ορισμένες «έκτακτες» αποφάσεις που σχετίζονται κυρίως με αναδιοργάνωση των Ένοπλων Δυνάμεων και τη συνέχιση των συζητήσεων που αφορούν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία.
Στο σημείο αυτό, ο κ. Αποστολάκης επέστησε την προσοχή, λέγοντας ότι ο τομέας της εθνικής άμυνας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος και δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης.
«Όσον αφορά τα ΜΟΕ, για τα οποία έχει γίνει αρκετή συζήτηση για το αν θα έπρεπε να συνεχιστούν ή να σταματήσουν, θα κάνω μια ερώτηση.
Εγγυάται κανείς ότι στο διάστημα μέχρι να πάμε σε εκλογές δεν θα έχουμε κάποιο θέμα που θα πρέπει να διαχειριστούμε και πρέπει να κατεβάσουμε τα μολύβια κάτω και να σταματήσουμε τις όποιες ενέργειες και να παγώσουν τα πάντα;
Θεωρώ ότι τα υπουργεία και η κυβέρνηση πρέπει να λειτουργούν μέχρι την τελευταία στιγμή των εκλογών».
Ο κ. Αποστολάκης σχολίασε το θέμα που έχει προκύψει με τη συνέχιση του διαλόγου για τα ΜΟΕ μετά την προκήρυξη των εθνικών εκλογών, ενώ δεν παρέλειψε να εξηγήσει πως πρόκειται για ήδη συμφωνημένα μέτρα, και επομένως το αντικείμενο των συζητήσεων σχετίζεται κυρίως με την πρακτική εφαρμογή τους.
Αναφορικά με το θέμα της αναδιοργάνωσης των Ένοπλων Δυνάμεων, ο κ. Αποστολάκης υποστήριξε πως έχει γίνει πολύ προπαρασκευαστική δουλειά με στόχο την καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης