Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η Αφρικανική Ένωση ανέστειλε τη συμμετοχή του Σουδάν μέχρι να σχηματισθεί μια πολιτική μεταβατική αρχή

tags :
Η Αφρικανική Ένωση ανέστειλε τη συμμετοχή του Σουδάν μέχρι να σχηματισθεί μια πολιτική μεταβατική αρχή
Η Αφρικανική Ένωση ανακοίνωσε την αναστολή με άμεση ισχύ της συμμετοχής του Σουδάν στην παναφρικανική οργάνωση
Η Αφρικανική Ένωση (UA) ανακοίνωσε σήμερα (6/6) την αναστολή με άμεση ισχύ της συμμετοχής του Σουδάν στην παναφρικανική οργάνωση, μέχρι τη δημιουργία μιας μεταβατικής πολιτικής αρχής στη χώρα αυτή που είναι αντιμέτωπη με μια κλιμάκωση της βίας.
Η Αφρικανική Ένωση «ανέστειλε με άμεση ισχύ τη συμμετοχή της Δημοκρατίας του Σουδάν σε όλες τις δραστηριότητες της UA μέχρι την αποτελεσματική εγκαθίδρυση μιας μεταβατικής πολιτικής αρχής», ανακοίνωσε το Συμβούλιο Ειρήνης και Ασφάλειας της UA (PSC) στον λογαριασμό του στο Twitter.
«Το Συμβούλιο θα επιβάλει αυτόματα τιμωρητικά μέτρα στα άτομα και στις οντότητες που εμπόδισαν την εγκαθίδρυση μιας πολιτικής αρχής», διευκρίνισε σε συνέντευξη Τύπου ο Πατρίκ Καπούουα από τη Σιέρα Λεόνε, που ασκεί χρέη προέδρου της Επιτροπής.
Από την αρχή της κρίσης, η UA τάσσεται υπέρ της ταχείας μεταβίβασης της εξουσίας από τους στρατιωτικούς σε πολιτικούς και είχε απειλήσει πολλές φορές να αναστείλει τη συμμετοχή της χώρας στην οργάνωση.
Στις 15 Απριλίου, μετά την ανατροπή, τέσσερις ημέρες νωρίτερα, του Σουδανού προέδρου Όμαρ αλ-Μπασίρ από τους στρατιωτικούς υπό την πίεση ενός κινήματος αμφισβήτησης που ξέσπασε στις 19 Δεκεμβρίου, η UA είχε δώσει διορία 15 ημερών για τη μεταβίβαση της εξουσίας σε πολιτικούς.
Στις αρχές Μαΐου, είχε επαναλάβει το τελεσίγραφο αυτό δίνοντας μια νέα προθεσμία 60 ημερών στους στρατιωτικούς προκειμένου να παραδώσουν την εξουσία στους πολιτικούς.
Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο κίνημα αμφισβήτησης και το στρατιωτικό συμβούλιο σταμάτησαν στις 20 Μαΐου, με την κάθε πλευρά να θέλει να τεθεί επικεφαλής της μετάβασης που προβλέπεται να διαρκέσει τρία χρόνια.
Σύμφωνα με μια επιτροπή γιατρών που πρόσκεινται στο κίνημα αμφισβήτησης, τουλάχιστον 108 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 500 έχουν τραυματιστεί τις τελευταίες τρεις ημέρες, η πλειονότητά τους κατά τη βίαιη διάλυση μιας καθιστικής διαμαρτυρίας μπροστά στην έδρα του στρατού τη Δευτέρα στο Χαρτούμ.
Η επιχείρηση αυτή, μια «σφαγή» που διέπραξαν «πολιτοφυλακές» του στρατιωτικού συμβουλίου σύμφωνα με αυτή την ομάδα επαγγελματιών, καταγγέλθηκε από τον ΟΗΕ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία, μεταξύ άλλων. Και, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο απολογισμός αυτής της κατασταλτικής επιχείρησης μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω.
Το στρατιωτικό συμβούλιο διέψευσε τη χρήση οποιασδήποτε «βίας», κάνοντας λόγο για «εκκαθαριστική επιχείρηση» κοντά στο σημείο της συγκέντρωσης που εξελίχθηκε άσχημα.
Σύμφωνα με τις αρχές, δεν έχει προκαλέσει «περισσότερους από 46 θανάτους».
Οι υποστηρικτές του στρατού, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δεν έχουν καταγγείλει τη καταστολή, αλλά έχουν καλέσει για διάλογο ανάμεσα στους στρατιωτικούς και στο κίνημα αμφισβήτησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης