Τελευταία Νέα
Διεθνή

Zaev: Η κυβέρνηση στη Βόρεια Μακεδονία ίσως πέσει, εάν δεν αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Zaev: Η κυβέρνηση στη Βόρεια Μακεδονία ίσως πέσει, εάν δεν αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις
Η κυβέρνηση ίσως πέσει εάν δεν αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις, προειδοποιεί ο Zoran Zaev 
Για κίνδυνο ανόδου εθνικιστικών και ρωσόφιλων δυνάμεων προειδοποιεί ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Zoran Zaev, ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων από πλευράς ΕΕ για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
Ειδικότερα, ο κ. Zaev ανέφερε ότι εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν δώσει το «πράσινο φως» για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Βόρεια Μακεδονία αυτό το καλοκαίρι, η κυβέρνηση της χώρας ενδέχεται να καταρρεύσει.
Ο κ. Zaev τόνισε πως τυχόν διάλυση της κυβέρνησής του θα άνοιγε τον δρόμο σε εθνικιστικές και ρωσόφιλες δυνάμεις που θέλουν να αυξήσουν την επιρροή τους στα Βαλκάνια.
Εάν οι πολίτες απογοητευτούν με την ευρωπαϊκή οδό θα αναθαρρήσουν οι υποστηρικτές του εθνικισμού και τον ακραίων λύσεων, κι αυτό «δεν είναι καλό ούτε για την χώρα ούτε για την περιοχή», δήλωσε.
Ο συνασπισμός των Σοσιαλδημοκρατών και των κομμάτων της αλβανόφωνης κοινότητας ήλθε στην εξουσία το 2017, εκτοπίζοντας το εθνικιστικό κόμμα VMRO.
Πέρυσι, η κυβέρνηση Zoran Zaev κατέληξε με την Ελλάδα στην συμφωνία των Πρεσπών, η οποία λύνει το ονοματολογικό, γεγονός που θεωρητικά άνοιξε τον δρόμο για ένταξη στο NATO και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η διαδικασία ένταξης στην Συμμαχία προχωρά κανονικά, όμως ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ αντιτίθενται στην περαιτέρω διεύρυνση στα Βαλκάνια.
Η απόφαση των κρατών-μελών για την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία αναμένεται να ληφθεί τον Ιούλιο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εισηγηθεί την έναρξη των διαπραγματεύσεων, όμως οι αρχηγοί των κρατών-μελών πρέπει να πάρουν ομόφωνη απόφαση για το ζήτημα και δεν δεσμεύονται από τις εισηγήσεις της Κομισιόν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης