Τελευταία Νέα
Κοινωνία

EMCDDA: Μείωση χρήσης επικίνδυνων οπιοειδών στην Ελλάδα

EMCDDA: Μείωση χρήσης επικίνδυνων οπιοειδών στην Ελλάδα
Έκθεση της EMCDDA: Μείωση χρήσης επικίνδυνων οπιοειδών στην Ελλάδα, αύξηση κατασχέσεων χασίς
Ενδείξεις αύξησης της διαθεσιμότητας κοκαΐνης στην Ευρώπη, όπου οι κατασχέσεις της συγκεκριμένης ναρκωτικής ουσίας καταρρίπτουν κάθε ρεκόρ, παρουσιάζει η Ευρωπαϊκή έκθεση για τα ναρκωτικά 2019 - τάσεις και εξελίξεις, η οποία δημοσιεύθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA), σήμερα στις Βρυξέλλες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση, η επικράτηση της επικίνδυνης χρήσης οπιοειδών στους ενήλικες (15-64 ετών) εκτιμάται σε 0,4% του πληθυσμού της ΕΕ, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 1,3 εκατομμύρια προβληματικούς χρήστες οπιοειδών το 2017.
Σε εθνικό επίπεδο, οι εκτιμήσεις για την επικράτηση της επικίνδυνης χρήσης οπιοειδών κυμαίνονται από λιγότερους από έναν έως περισσότερους από οκτώ προβληματικούς χρήστες ανά 1.000 κατοίκους ηλικίας 15-64 ετών.
Στις πέντε μεγαλύτερες σε πληθυσμό χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αντιπροσωπεύουν το 62% του συνολικού πληθυσμού της, εκτιμάται ότι ζουν τα 3/4 (ποσοστό 77%) των προβληματικών χρηστών οπιοειδών (Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο).
Από τις 12 χώρες που διαθέτουν τακτικές εκτιμήσεις της επικίνδυνης χρήσης οπιοειδών από το 2008 έως το 2017, σε Ελλάδα, Μάλτα, Σλοβενία και Ισπανία καταγράφεται στατιστικά σημαντική μείωση, ενώ στην Τσεχία και την Ιρλανδία (έως το 2014) καταγράφεται στατιστικά σημαντική αύξηση.
Ειδικότερα, για την Ελλάδα, τα στοιχεία δείχνουν ότι χρήση οπιοειδών το 2017 έκαναν 1,8-2,5 άτομα ανά 1.000 κατοίκους, ενώ σε θεραπεία υποκατάστασης βρίσκονται 9.388.
Σε ό,τι αφορά την κοκαϊνη - με στοιχεία του 2015 - το 1,3% των χρηστών (15-64 ετών) έχουν κάνει χρήση έστω μία φορά σε όλη τη ζωή τους, το 0,6% των νεαρών (15-34) έστω μία φορά τον τελευταίο χρόνο και το 1% των μαθητών (15-16 ετών) μία φορά σε όλη τη διάρκεια ζωής.
Σε θεραπεία υποβλήθηκαν 345 άτομα.
Το πιο δημοφιλές ναρκωτικό στην Ελλάδα είναι η κάνναβη, καθώς (με στοιχεία του 2015) το 11% των ενηλίκων (15-64 ετών) έχουν κάνει χρήση έστω μία φορά σε όλη τη ζωή τους, το 4,5% των νεαρών (15-34 ετών) έστω μία φορά τον τελευταίο χρόνο και το 9% των μαθητών (15-16 ετών) μία φορά στη ζωή τους.
Σε θεραπεία υποβλήθηκαν 1.148 άτομα.
Συνολικά, εκτιμάται ότι σχεδόν το 1% των χρηστών (15-64 ετών) στην Ε.Ε. κάνει καθημερινή ή σχεδόν καθημερινή χρήση κάνναβης.
Το 2017 σχεδόν 155.000 άτομα στην Ευρώπη ξεκίνησαν θεραπεία για προβληματική χρήση κάνναβης.
Σήμερα, οι περισσότεροι χρήστες που ξεκινούν θεραπεία σε εξειδικευμένα θεραπευτικά κέντρα για πρώτη φορά δηλώνουν ως κύρια ουσία χρήσης την κάνναβη.
Εξάλλου, σύμφωνα με την έκθεση, μεταξύ 2016 και 2017 καταγράφηκε σημαντική αύξηση των ποσοτήτων κατασχεθείσας κάνναβης στην Ελλάδα.
Το 2017 οι ευρωπαϊκές χώρες ανέφεραν 490 κατασχέσεις κανναβινέλαιου, με τις μεγαλύτερες κατασχεθείσες ποσότητες να αναφέρονται σε Τουρκία (50 λίτρα σε 3 κατασχέσεις) και στην Ελλάδα (12 κιλά σε 37 κατασχέσεις).
Σε ό,τι αφορά την ηρωίνη, σημειώνεται πως η «βαλκανική οδός» είναι η σημαντικότερη οδός διακίνησης στην Ευρώπη. Διασχίζει την Τουρκία για να καταλήξει σε χώρες των Βαλκανίων (Βουλγαρία, Ρουμανία ή Ελλάδα) και, στη συνέχεια, σε χώρες της Κεντρικής, της Νότιας και της Δυτικής Ευρώπης.
Προέκυψε επίσης ένα παρακλάδι της «βαλκανικής οδού» μέσω Συρίας και Ιράκ.
Στην ετήσια αυτή επισκόπησή του ο Οργανισμός πραγματεύεται επίσης τις προκλήσεις που συνδέονται με την ηρωίνη και τα νέα συνθετικά οπιοειδή, τις τελευταίες εξελίξεις στην αγορά κάνναβης, τον ολοένα σημαντικότερο ρόλο της Ευρώπης στην παραγωγή συνθετικών ναρκωτικών και στη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών για την αποκόμιση οφελών για την υγεία στο πεδίο των ναρκωτικών.
«Η σημερινή έκθεση καταδεικνύει τη σύνθετη φύση του φαινομένου των ναρκωτικών στην Ευρώπη.
Τα ναρκωτικά παραμένουν μία σταθερά εξελισσόμενη, πολύπλευρη απειλή για τις κοινωνίες μας, η οποία επηρεάζει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο.
Έχουμε την ανάγκη μιας πιο συντονισμένης προσέγγισης, μέσω της οποίας θα αντιμετωπίζεται τόσο η ζήτηση, όσο και η προσφορά» δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες «μέσω των νέων κανονισμών απαγόρευσης ψυχοδραστικών ουσιών και της ενισχυμένης συνεργασίας με διεθνείς εταίρους αποδίδουν καρπούς».
Η έκθεση του EMCDDA αναδεικνύει τη συνεχιζόμενη υψηλή διαθεσιμότητα των περισσότερων παράνομων ουσιών. Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, στην Ευρώπη (ΕΕ-28, Τουρκία και Νορβηγία) καταγράφονται περισσότερες από 1 εκατομμύριο κατασχέσεις παράνομων ναρκωτικών ουσιών ετησίως.
Σχεδόν 96 εκατομμύρια ενήλικες στην Ε.Ε. (ηλικίας 15-64 ετών) έχουν κάνει χρήση κάποιας παράνομης ναρκωτικής ουσίας στη ζωή τους, ενώ εκτιμάται ότι 1,2 εκατομμύρια άτομα υποβάλλονται κάθε χρόνο σε θεραπεία για χρήση παράνομων ναρκωτικών ουσιών (ΕΕ-28).
Το 2018 εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στην Ε.Ε. 55 νέες ψυχοδραστικές ουσίες (NPS), ανεβάζοντας σε 730 τον συνολικό αριθμό των ουσιών που παρακολουθούσε ο Οργανισμός.
«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στον τομέα των ναρκωτικών εξακολουθούν να αυξάνονται.
Τα διαθέσιμα στοιχεία καταδεικνύουν ότι δεν αυξάνεται μόνον η διαθεσιμότητα των καθιερωμένων φυτικής προέλευσης ναρκωτικών, όπως η κοκαΐνη, αλλά ότι αναπτύσσεται επίσης μια αγορά στο πλαίσιο της οποίας τα συνθετικά ναρκωτικά και τα ναρκωτικά που παράγονται στην Ευρώπη διαδραματίζουν ολοένα και σημαντικότερο ρόλο.
Η διαπίστωση αυτή αντανακλάται στα προβλήματα που συνδέονται με τη χρήση υψηλής δραστικότητας συνθετικών οπιοειδών, στις νέες τεχνικές παραγωγής MDMA και αμφεταμινών, καθώς και στις πρόσφατες εξελίξεις όσον αφορά τη μετατροπή της μορφίνης σε ηρωίνη εντός των συνόρων της Ευρώπης» δήλωσε ο διευθυντής του EMCDDA, Αλέξις Γκούσντελ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης