Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Επιβράδυνση της ανάπτυξης σε ΗΠΑ και Καναδά – Ελάχιστος ο κίνδυνος ύφεσης

DBRS: Επιβράδυνση της ανάπτυξης σε ΗΠΑ και Καναδά – Ελάχιστος ο κίνδυνος ύφεσης
Έκθεση της DBRS για τη Βόρεια Αμερική
Η οικονομική ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Καναδά επιβραδύνεται το 2019, ύστερα από δύο χρόνια επιτάχυνσης, αναφέρει σε έκθεσή της η DBRS, εκτιμώντας, ωστόσο, ότι ο κίνδυνος μίας ύφεσης (συρρίκνωση του ΑΕΠ για τουλάχιστον δύο συνεχόμενα τρίμηνα) είναι ελάχιστος.
Η αμερικανική οικονομία εξακολούθησε να αναπτύσσεται με ισχυρό ρυθμό το α’ τρίμηνο του 2019, ήτοι 3,1% σε ετήσια βάση.
Ωστόσο, μια πιο προσεκτική ματιά των εθνικών λογαριασμών αποκαλύπτει ότι η υποκείμενη οικονομική ορμή επιβραδύνεται, υπογραμμίζει ο καναδικός οίκος.
Ενδεικτικά, τόσο η ιδιωτική κατανάλωση όσο και οι επιχειρηματικές επενδύσεις επιβραδύνθηκαν σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Επιπλέον, η ανάπτυξη αναμένεται να μετριαστεί περαιτέρω καθώς τα δημοσιονομικά κίνητρα θα εξασθενίσουν, τα ωφέλη στην απασχόληση εξαντλούνται από τους περιορισμούς στην προσφορά, ενώ η κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων επηρεάζει δυσμενώς τις επενδύσεις.
Στον Καναδά, η ευρεία αδυναμία που παρατηρήθηκε στα τέλη του 2018 μεταφέρθηκε στο 2019.
Η αύξηση του ΑΕΠ ανήλθε σε μόλις 0,4% (ετήσια βάση) το α 'τρίμηνο του 2019, όπως και το προηγούμενο τρίμηνο.
Οι επενδύσεις σε κατοικίες υποχώρησαν 6,1%, η έβδομη συρρίκνωσή τους τα τελευταία οκτώ τρίμηνα, ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 4,1%.
Αυτοί οι παράγοντες αντισταθμίστηκαν από τις μεγαλύτερες καταναλωτικές δαπάνες και την ανάκαμψη των επιχειρηματικών επενδύσεων.
Η στασιμότητα κατά τα δύο τελευταία τρίμηνα οφείλεται εν μέρει σε προσωρινούς παράγοντες: χαμηλότερες τιμές πετρελαίου, παρατεταμένες περικοπές παραγωγής στην Αλμπέρτα.
Παρόλα αυτά, ο οίκος συνεχίζει να θεωρεί ότι μία ύφεση στο εγγύς μέλλον είναι απίθανη, δεδομένου των ισχυρών εγχώριων θεμελιωδών αξιών της Βόρειας Αμερικής, αν και οι πρόσφατες ανακοινώσεις εμπορικής πολιτικής από πλευράς ΗΠΑ αυξάνουν τους κινδύνους.
«Η κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων απειλεί να αυξήσει τις τιμές για τους καταναλωτές, να μειώσει την αποδοτικότητα των επιχειρήσεων, να μειώσει την αποτελεσματικότητα των διασυνοριακών αλυσίδων εφοδιασμού και να αυξήσει την αβεβαιότητα.
Με άλλα λόγια, οι υψηλότεροι δασμοί αποτελούν αρνητικό σοκ στην προσφορά της παγκόσμιας οικονομίας.
Η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ περιλαμβάνει διαφορές σε τρία μέτωπα.
Το πρώτο μέτωπο είναι η Κίνα.
Το δεύτερο μέτωπο είναι η Βόρεια Αμερική.
Το τρίτο μέτωπο αφορά τα αυτοκίνητα. (…)», σχολιάζεται.
Τα διαγράμματα:

Image
Image  Image
Image Image
Image
Image
Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης