Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακές μεταβολές στη Wall Street, με το «βλέμμα» σε εμπόριο και Fed

tags :
Οριακές μεταβολές στη Wall Street, με το «βλέμμα» σε εμπόριο και Fed
Στο επίκεντρο παραμένουν οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από τη Federal Reserve
Με οριακές μεταβολές άνοιξε σήμερα (6/6/2019) η Wall Street, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις εξελίξεις στα εμπορικά «μέτωπα» που έχει ανοίξει ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump.
Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο παραμένουν οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Περί τις 16:30, ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,1% στις 25.556 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,2% στις 2.830 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 0,2% υψηλότερα, στις 7.590 μονάδες.


Τις τελευταίες ημέρες έχουν ενισχυθεί οι προσδοκίες ότι οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως ενδέχεται να λάβουν σύντομα μέτρα για να αντιμετωπίσουν τα δυσμενή στοιχεία που ανακοινώνονται για την παγκόσμια οικονομία.
Χθες, η Wall Street έκλεισε με σημαντική άνοδο, εν μέσω προσδοκιών ότι η Fed θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων αργότερα εντός του έτους, ως «απάντηση» στον αντίκτυπο που έχουν οι εμπορικές εντάσεις στην αμερικανική οικονομία.
Μάλιστα, οι αναλυτές πλέον εκτιμούν ότι οι πιθανότητες για μείωση επιτοκίων από τη Fed τον ερχόμενο Ιούλιο έχουν αυξηθεί στο 72%.
Όσον αφορά τις εμπορικές εντάσεις, παρά τις συνομιλίες που είχαν χθες (5/6) αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του Μεξικού, ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, δήλωσε ότι «δεν είναι αρκετές», ενώ πρόσθεσε ότι «εάν δεν επιτευχθεί μία συμφωνία, οι δασμοί στο επίπεδο του 5% θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα, με μηνιαίες αυξήσεις όπως έχει προγραμματιστεί».
Εάν δεν υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, οι δασμοί 5% στις εισαγωγές προϊόντων από το Μεξικό θα ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα, καταγράφοντας σταδιακή αύξηση κάθε μήνα, και αγγίζοντας εν τέλει το 25%.
Από την άλλη πλευρά, οι εμπορικές συνομιλίες της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο έχουν «παγώσει» τις τελευταίες ημέρες, καθώς η τελευταία συνάντηση των δύο πλευρών είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο μήνα, χωρίς να υπάρξει κάποια σημαντική εξέλιξη.
Ο Trump απείλησε μάλιστα την Κίνα με επιπλέον δασμούς 300 δισ. δολ, εκφράζοντας ωστόσο την εκτίμηση ότι τόσο η Κίνα όσο και το Μεξικό θέλουν να συνάψουν συμφωνίες με τις ΗΠΑ.
Εν τω μεταξύ, ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου δήλωσε από την πλευρά του ότι το Πεκίνο θα πρέπει να προχωρήσει στα απαραίτητα αντίμετρα εάν η Ουάσιγκτον κλιμακώσει τις εμπορικές εντάσεις και συμπλήρωσε ότι η πίεση των ΗΠΑ έχει δημιουργήσει σοβαρά εμπόδια στις εμπορικές διαπραγματεύσεις.
Εν τω μεταξύ, σημερινά στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ έδειξαν ότι η αμερικανική αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, παρά την επιβράδυνση της οικονομίας.
Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας παρέμειναν αμετάβλητες στις 218.000.
Παράλληλα, υποχώρησε τον Απρίλιο του 2019 το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, καθώς κατέγραψαν πτώση τόσο οι εισαγωγές όσο και οι εξαγωγές της χώρας.
Ειδικότερα, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ μειώθηκε κατά 2,1% στα 50,8 δισ. δολ., έναντι των 51,9 δισ. του Μαρτίου (βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων), ενώ οι οικονομολόγοι προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθεί στα 50,4 δισ. δολ.
Οι συνολικές εξαγωγές των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 2,2%., στα 206,8 δισ. δολ., ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν επίσης κατά 2,2% στα 257,6 δισ. δολ.
Το «επίμαχο» εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα αυξήθηκε κατά 30% στα 26,9 δισ. δολ., με τις εξαγωγές προς τη χώρα να «βουλιάζουν» σε χαμηλό 9 ετών, ενώ με το Μεξικό υποχώρησε κατά 14% στα 8,2 δισ.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης